D Vitamini eksikliği meme kanserine yol açar mı?

Güncelleme Tarihi:

D Vitamini eksikliği meme kanserine yol açar mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2016 13:32

D vitamini eksikliğinin birçok hastalığın seyrini etkilediğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, D vitamini ihtiyacının yaşa göre değişkenlik gösterdiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Vitamin D eksikliğinin birçok hastalığın seyrini etkilediği uzun süredir bilinmektedir. Dr.Williams ve arkadaşlarının yaptığı çalışmaya göre, meme kanserinin ilerlemesinde ve metastaz (yayılma) yapmasında etkin faktörlerden biri olduğu gösterildi.

Vitamin D besinlerle alınır. Güneş ışığının etkisi, karaciğer ve böbrekte uğradığı değişikliklerle vücutta aktif formuna dönüşür. Son dönemde yayınlanmış birçok bilimsel çalışma düşük D vitamini içeren diyette tümöral dokunun hızlı büyüdüğü kanıtlanmıştır. Dr. Feldman ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada D vitamini eksikliği olan farelerde meme kanserinin daha agresif ve yayılmaya daha meyilli olduğu gösterilmiştir.

 

D Vitamini eksikliği meme kanserine yol açar mı

 

Haberin Devamı

60 yaş üzeri kadınlarda kemik erimesi için artmış risk faktörü mevcuttur.  Bu nedenle meme kanseri görülme yaş gurubunda hem kemik erimesinin engellenmesi hem de meme kanserinin seyrinin yavaşlatılmasında açısından normalleştirilmiş D vitamini düzeyi önemlidir. Bunun için günlük D vitamini alımına dikkat edilmelidir.

YAŞA GÖRE D VİTAMİNİ İHTİYACI DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEKTEDİR. YAŞLARA GÖRE İHTİYAÇ ŞU ŞEKİLDEDİR; 

0-30 yaş arası için 200 IU,

31-50 yaş arası için 300 IU,

51-70 yaş arası için 400 IU

71 yaş ve üzeri için 600 IU’dir.

Bir bardak sütte yaklaşık 100IU D vitamini vardır. Düzenli süt tüketenlerin ve güneş ışığına maruz kalanların D vitaminini yeterli düzeyde aldığı söylenebilir. D vitamini eksikliğinde D vitamini düzeyi dışarıda takviyelerle düzenlenebilir.

 

D Vitamini eksikliği meme kanserine yol açar mı

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

BAKMADAN GEÇME!