Kekte, kurabiyede, pudingde, çikolatada...

Güncelleme Tarihi:

Kekte, kurabiyede, pudingde, çikolatada...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2023 07:00

Yüzyıllardır iftarın ilk lokması olması boşuna değil. İçerdiği vitamin, mineral ve liflerle çok besleyici. Ama hurmayla ilişkimiz ramazanla sınırlı kalmak zorunda değil. İçinde barındırdığı şeker oranının yüksekliği nedeniyle birçok tatlı tarifinde kullanabilir, sevdiğimiz lezzetlerin sağlıklı versiyonlarını hazırlayabiliriz.

Haberin Devamı

Ramazan sofralarının başköşesindeki hurmayı, güllaç yahut pide misali bu aya özel bir tat gibi düşünürüz. Evet, bu ay için yeri özel ve çok anlamlı. Uzun açlığın sonunda sofranın ilk lokmasıdır. Bir zamanlar çekirdekleri çıkarılmış birkaç hurmayı sütün içinde bekletip sahurda sütü içip hurmaları yerlermiş. Hurmalı yumurta da eski bir tarif. Tereyağında sotelenen hurmanın üzerine yumurta kırılınca uzun süre açlık hissettirmez. Bunu yüzde 80’lik şeker oranı ve lifli yapısıyla sağlar.

Basra Körfezi’nin Arap Yarımadası kıyıları hurmanın anavatanı kabul edilir. Bizde genellikle Arap ülkelerinden geleni satılsa da en önemli hurma üreticisi ve satıcısı ABD. Hurma ağacı dişisi ve erkeği olduğu için insana benzetiliyor; hatta İslam âlimlerinin çoğu hurmayı bitkilerle hayvanlar arasında ara bir tür olarak gösteriyor. Hurma fidanı ilk bir yıl annesinin gölgesinde büyüyor
ve ilginçtir, tepesi kesilirse ölüyor. Irak, İran gibi geldiği yerin adıyla anılan hurmalar olduğu gibi acve, medjul, sukkari gibi meraklılarının bildiği onlarca
cinsi de var. Burada çoğu satılıyor artık. Kiminin şekeri az, kiminin dokusu daha sert, kimi iri...

Haberin Devamı

Mutfağımda hiç rafine şeker kullanmadığım bir dönem var. O sırada özellikle keklerde, kimi sütlü tatlılarda ve atıştırmalıklarda şeker yerine kullanmak üzere hurmayı hep elimin altında tutardım. Püre halinde ya da doğrayarak kullandığım için de şeklinden ziyade fiyatını düşünür, İran hurması alırdım. İhtiyaca ve ağız tadınıza göre seçim yaparken meyvenin glikoz şurubuyla ıslatılıp ıslatılmadığına da dikkat etmenizi öneririm. Glikozlu hurmaları anlamanın basit bir yolu var: Etiket okuyun. Açık alıyorsanız cilalı gibi parlak görünen hurmalardan şüphelenebilirsiniz, doğal hurma mat görünür.

İri bir hurma bulursanız bu Ramazan Bayramı’nda kahvenin yanında ikram etmek için zahmetsiz bir tatlı yapabilirsiniz. Çok yarmadan 30 hurmanın çekirdeklerini çıkarın. Bu çekirdek yuvalarına da birer tane badem içi yerleştirin. 80 gramlık iki paket bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Hurmaları bir çatal yardımıyla erimiş çikolataya bulayıp yağlı kâğıt serili bir tepsiye dizin. Sonra da buzdolabında bir süre soğutun. Dilerseniz paketleyip sevdiklerinize götürebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kızım için de atıştırmalık olarak şu pratik tarifi uyguluyorum: 10 hurmayı (çekirdeklerini çıkarıyorum) bir avuç kuru üzüm, 2 yemek kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağıyla blender’dan çekip hamur haline getiriyorum. Islattığım ellerimle bunları minik toplar şeklinde yuvarlayıp kakao veya toz Hindistan cevizine buluyorum. Siz de mutlaka deneyin.

HURMALI ANNE KEKİ

Kekte, kurabiyede, pudingde, çikolatada...

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

200 gr hurma (çekirdekleri çıkarılmış)

2 yumurta

125 ml ayçiçeğiyağı

50 gr toz şeker

250 gr un

2,5 yemek kaşığı süt

1 paket vanilin

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karbonat

1  çay kaşığı tarçın

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

Hurmaları yıkayıp bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip 15 dakika bekletin.

Hurmaları içinde bekledikleri suyla birlikte rondo’ya alın, taneli kalacak şekilde çekin.

Yumurtalar, şeker, sıvıyağ, süt ve vanilini bir kaba alıp mikserle 2-3 dakika çırpın.

Hurma ezmesini katıp spatulayla karıştırın. 

Un, tarçın, kabartma tozu ve karbonatı sıvı karışıma ekleyin, yine spatulayla karıştırın.

Kek harcını az sıvıyağla yağlayıp hafif un serptiğiniz bir kek kalıbına dökün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, kontrollü şekilde pişirin. 

HURMALI-İRMİKLİ PUDİNG

Kekte, kurabiyede, pudingde, çikolatada...

(6 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

250 gr hurma (çekirdekleri çıkarılmış)

90 gr tahin

1 çay bardağı sıcak su

1 lt süt

1 su bardağı irmik

1 su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı bal

2 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı 

1/2 çay kaşığı tuz

1 paket vanilin 

2 tane kakule (ezilip iç taneleri çıkarılmış)

1 çubuk tarçın

NASIL YAPARIM?

Hurmaları, sıcak suyu ve balı blender’da çekin. Tahin ve tuzu katıp tekrar çekin. Pürüzsüz bir kıvama gelince bir kaba alın.

Bir tencereye süt, şeker, irmik, tarçın ve kakuleyi koyup karıştırın. Orta ateşte koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın.

İrmikli muhallebi kaynamaya başlayınca vanilin ve tereyağını ekleyip karıştırın. Ateşten alın.

Haberin Devamı

Muhallebi ılınınca hurmalı ezmeyle karıştırıp kâselere pay edin. Dilerseniz üzerine çekilmiş fındık, fıstık veya nar serperek servis yapın.

HURMALI MALTA KURABİYESİ

(6-8 kişilik)

NE LAZIM?

180 gr hurma (çekirdekleri çıkarılmış)

375 gr un

125 gr tereyağı

2 yemek kaşığı pudra şekeri

1 paket (10 gr) vanilin

1/2 paket (5 gr) kabartma tozu

1/4 su bardağı su (taze sıkılmış portakal suyu da kullanabilirsiniz, çok yakışıyor)

80 ml ılık su

1 tutam tuz

1 çay kaşığı tarçın

1 tutam karanfil tozu

1/2 çay kaşığı öğütülmüş anason

NASIL YAPARIM?

Yıkanmış hurmaları ve suyu bir tencereye alıp pişirmeye başlayın. Hurmalar yumuşayana kadar suyunu çekerse azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz. 15 dakikada yumuşayacaktır.

Tarçın, anason, karanfil ve vanilini ekleyip karıştırın. Koyu bir macun kıvamı alınca ocağın altını kapatın, soğuması için kenara alın.

Un, tereyağı, şeker, kabartma tozu ve bir tutam tuzu bir kaba alıp yoğurun. Kum gibi olunca 80 ml ılık suyu azar azar ekleyerek hamur haline getirin. Pürüzsüz kıvam alınca streç filme sarıp 1 saat buzdolabına kaldırın.

Hamuru hafifçe unlanmış tezgâha alın, bir merdane yardımıyla yarım santim kalınlığında açın. Uzunlamasına
4 parmak genişliğinde şeritler kesin.

Her bir şeridin tam ortasına hurma püresini koyup hamuru uç kısımlarından ikiye katlayın. Böylelikle içi dolgulu uzun çubuklar elde edeceksiniz. Dolgulu hamurun kenar kısımlarını ellerinizle yapıştırın, bıçak yardımıyla 2’şer parmak uzunluğunda minik parçalara kesin.

Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden 180 derecede ısınmış  fırında 10-15 dakika, kontrollü şekilde pişirin.

İri hurmalarla çikolatalı bir tatlı yapabilir, bayramda kahvenin yanında ikram edebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!