Serdar Kuzuloğlu yazdı: Süper insanların ayak sesleri

Güncelleme Tarihi:

Serdar Kuzuloğlu yazdı: Süper insanların ayak sesleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2016 15:28

2017 yılında bizi bekleyen teknolojik gelişmeleri öngörmek hem kolay hem de zor. Kolay kısmı son kullanıcıya yönelik cihazlar. Mesela yeni yılda yeni bir iPhone ile tanışacağız (şaşıran?). Sızan bilgilere göre ön yüzeyindeki tuştan arınmış, daha bombeli bir forma sahip olacak. Yine Apple (ve Samsung) katlanabilir telefon için gizemli bir yarışta. Nokia anavatanı Finlandiya’dan Android yüklenmiş olarak dönmek için gün sayıyor.

Haberin Devamı

** Nintendo ezber bozan yenilikçi oyun konsolu Switch ile ortalığı sallamaya hazırlanırken Microsoft da Scorpio kodlu yeni xbox oyun konsoluyla 4K TV ekranlarına uyumlu hale gelme yolunda.

** Esas heyecan verici gelişmeler çok başka alanlarda gerçekleşecek gibi. Örneğin IBM, Google, Amazon, Microsoft ve Apple beşlisinin başını çektiği yapay zeka yarışı birçok farklı alanda kendini gösterecek. IBM’in yapay zekâsı satın alacaklarımızı öngörme ve belirti ve bulgulara bakarak hastalıklarımızı erken teşhis etmede şimdiden ürpertici bir başarıya ulaştı. Diğer dörtlüyse hayatımızda kendi logolarını taşıyan yapay zekalı yazılım ve donanımların pay ve rolünü artırmak için çabalıyor. Çok daha hızlı ve ucuz genetik düzenlemeye olanak sağlayan CRISPR-CAS9 tekniği 2016’da ilk defa insan üstünde denendi. 2017’de sürecek çalışmalar yeni ‘süper insan ırkı’ için milat olabilir. Bu çabaları etnik kaosun ilk adımı olarak görenler de yok değil.

Haberin Devamı

** Teknoloji çağının petrolüne dönüşen elektrik de ilginç gelişmelere gebe. Bu yıl güneşten elde edilen enerjinin maliyeti rüzgâr türbinlerinin altına düştü. Yeni nesil piller çok daha uzun süreli kullanımlar vaat ediyor. 2017’de enerji üreten ve depolayan birçok inovatif ürünle karşılaşacağız.

** Fakat sanıyorum 2017’de en heyecan verici, kitlesel gelişmeler otomotiv alanında karşımıza çıkacak. Bu sektör sonunda dijital çağın potansiyelini ve kuşağın beklentilerini fark etti. Dev dokunmatik ekranlar, akıllı telefonlarla uyumlu araçlar standartlaşacak gibi. Sürücüsüz araçları yollarda olmasa da haberlerde sıkça görmeyi sürdüreceğiz. Avrupa petrol tabanlı yakıt kullanan araçları 2025’e kadar yasaklamaya karar verdi. Şarj istasyonlarını yaygınlaştırıp elektrikli araçlara yönelik teşvikler sunan ABD ve Uzakdoğu ülkelerinin etkisiyle birçok elektrikli otomobil, otobüs, kamyon göreceğiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!