Kazanlı firma depreme karşı

Güncelleme Tarihi:

Kazanlı firma depreme karşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 16:14

Avrupa, Amerika ile Japonya’da kullanılan ve depreme karşı binaların ayakta kalmasını sağlayan sistem, Kazan’daki bir firmanın mühendisleri tarafından geliştirilerek Türkiye’de de üretilmeye başlandı.

Haberin Devamı

AVRUPA'nın bazı ülkelerinde, Amerika'da ve depremlerin yoğun yaşandığı Japonya'da kullanılan ve depreme karşı binaların ayakta kalmasını sağlayan sistem, Türkiye'de de üretilmeye başlandı. Kazan'da Mim Mühendislik çatısı altında kurulan Tis Teknoloji bünyesinde çalışan mühendisler tarafından geliştirilen sistem sayesinde deprem sırasında binanın yıkılmasının önüne geçileceği, binanın depremden sonra da kullanılmasının mümkün olacağı kaydedildi. Deprem yönetmenliğine göre önemli yapılar, başta hastaneler olmak üzere hava limanları, viyadükler ve kritik merkezlerle benzeri yerlerde kullanılması şartı getirilen, ancak bugüne kadar yurt dışından ithal edilen sarkaç tipi deprem yalıtım cihazı, üretici firma tarafından Türkiye'de üretilmesine müsaade edilmemesi sebebiyle yurt dışından yüksek fiyatlara ithal ediliyordu. Mim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı ve Makine Mühendisi Ahmet Şuyun ve firma bünyesinde çalışan mühendisler, sistemi geliştirip kendi markasını oluşturarak patentini almayı başardı. Geliştirilen sistemle 8 ve üzerindeki şiddette depremlerde binanın yıkılması engellendiği gibi, binanın işlevinin de devam edeceği kaydedildi.

Haberin Devamı

KOLONLARA YERLEŞTİRİLİYOR

Bina kolonlarına yerleştirilen sistem sayesinde deprem sırsında bina terazide dururken, sarkaçlar sayesinde yeraltı hareketleri absorbe edilerek binanın hasar görmesinin engellendiğini belirten Mim Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun, “Türk mühendisler tarafından geliştirilen TDP adı verilen yalıtıcı madde, depremin tüm enerjisini sönümleyerek binanın adete bir kaygan zemin üzerinde yumuşak şekilde, şekil değiştirmeden hareket etmesini sağlıyor” dedi.
Şuyun, iki yıla yakın Arge çalışmasının ardından tamamladıkları sürtünmeli sarkaç tipi deprem yalıtım projeleriyle Türkiye'nin deprem gerçeğini kabus olmaktan çıkardıklarının, ilk olarak İran, ardından da Avrupa pazarına açılmayı hedeflediklerini kaydetti. Çok yüksek maliyetlere ithal edildiği için özel binalarda kullanılmayan sistemin Türkiye pazarına sunulmasının ardından yaygınlaşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!