Karbonhidrat krizini aşabilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Karbonhidrat krizini aşabilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2013 00:00

Karbonhidrat isteği belirli mevsim geçişlerinde ve gün içerisinde düşük karbonhidrat alımına bağlı olarak artabilir.

Haberin Devamı

Karbonhidrat isteğinin artması en önlenemez sıkıntıları beraberinde getirse de bu sıkıntıları özellikle bir şeker hastasının yaşaması uzun vadede daha önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman Diyetisyen Serkan Tutar konu ile ilgili bilgiler verdi.

KAN ŞEKERİ DENGESİ ÖNEMLİ

Şeker hastalarında ilk amaç kan şekerinin dengeli olmasıdır. Dengeli bir kan şekeri, şeker hastalarının yaşam kalitelerini arttırmasının yanı sıra bu sıkıntı ile sürekli olarak karşı karşıya kalmamalarını sağlar. Şeker hastalarının tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli alması en önemli faktördür. Yetersiz düzeyde alınan besin öğeleri gün içerisinde insanları özellikle karbonhidratlı besinlere daha fazla yönlendirir.

Haberin Devamı

Karbonhidrat isteği belirli mevsim geçişlerinde ve gün içerisinde düşük karbonhidrat alımına bağlı olarak artabilir. Karbonhidrat isteğinin artması en önlenemez sıkıntıları beraberinde getirse de bu sıkıntıları özellikle bir şeker hastasının yaşaması uzun vadede daha önemli sağlık sorunlarına neden olabilir.

GÜNLÜK KARBONHİDRAT ALIMINI DENGELİ ARTTIRIN


Karbonhidrat dengesinin sağlanması için şunlara dikkat etmek gerekir. Gün içerisinde besinlerle vücuda alınması gereken karbonhidrat miktarı %50-60 arasındadır. Özellikle toplum olarak karbonhidrat ihtiyacımızın büyük bir kısmını ekmek, pilav, makarna, tatlılar ve hazır gıdalardan almaktayız. Şeker hastaları için tatlılar genelde arka planda olması gereken besinler olması nedeniyle tercih edilmemelidir. Bulgur pilavı ve ekmek tüketimini ana yemeklerde bir miktar arttırmak gün içerisindeki karbonhidrat ihtiyacınızı karşılayacak ve tatlıya olan eğiliminizi azaltacaktır.

GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK KARBONHİDRATLI BESİNLERİ TERCİH EDİN


Glisemik indeksi düşük karbonhidratlı besinler kan şekerini yavaş yükseltmeleri nedeni ile şeker hastaları için önemli besin kaynaklarıdır. Mevsim geçişlerinde artan karbonhidrat ihtiyacını düşük glisemik indeks içeriği olan elma, kuru kayısı, armut, kurubaklagiller gibi besinler ile atlatabilirsiniz.

Haberin Devamı

BOL POSALI BESİNLER TÜKETİN


Şeker hastaları için bol posalı besinler uzun süre tokluk sağladıkları için önemli besinlerdir. Özellikle karbonhidrat içeriği yüksek olan meyvelerin posa içeriği yüksek olanları tercih etmek doğru bir seçim olacaktır. Kabukları ile tüketilebilen meyveleri kabukları ile birlikte tüketmek meyvelerden alacağımız posa miktarını arttıracaktır. Ayrıca meyveleri daha çok ara öğünlerde tercih etmek gün içerisindeki karbonhidrat ihtiyacınızın daha fazla düşmesini sağlayacaktır.

BİR UZMANA BAŞVURUN


Şeker hastaları kendi kan şekeri dengelerini sağlayana kadar diyetisyen yardımı almaları şarttır. Çünkü bu sıkıntı ile yıllarca yaşayacakları için nasıl başa çıkabileceklerini bilmeleri gerekir. Kan şekerinin sürekli olarak dengede olması için gün içerisinde tüketilen besinlerin besin öğesi içerikleri önemlidir. Ayrıca mevsim değişiklikleri, stres durumları, yaşam koşulları, ulaşabilecekleri besin çeşitliliğine göre kan şekeri dengesini sağlamak için belirli bir dönem diyetisyen yardımı aldıktan sonra zaman zaman kontrollere devam etmelidirler.

Haberin Devamı

SON ÇARE DİYABETİK TATLILAR


Mevsim geçişlerinde artan karbonhidrat ihtiyacını karşılamanın en kısa yolu diyabetik tatlılardır. Diyabetik tatlılar kan şekerini yükseltmez tezi doğru bir tez olmasa da belirli kalori aralıklarında ve doğru bir öğünde haftanın belirli günlerinde tüketilmesinde sıkıntı yoktur. Bu konuda uzmanınızdan yardım almanız kan şekeri dengenizin sağlanmasında ve artan karbonhidrat ihtiyacınızın karşılanmasında size yardımcı olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!