Rockçı ve metalci tayfa nerede?

Güncelleme Tarihi:

Rockçı ve metalci tayfa nerede
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2019 12:08

90’lar Türkiye müzik sektörünün en acayip yıllarıydı. Bugün hala severek dinlediğimiz, özlemle andığımız 90’lar müziği, sosyal medyanın da gündemini sık sık meşgul ediyor. “Ya hatırlıyor musun bir şarkıcı vardı, böyle yılanla dans ediyordu falan?” diye başlayan sohbetler, unutulmaya yüz tutmuş plakları, CD çalarları tekrar dinlememize sebep oluyor. Türk Rock grupları da o zamanın siyah tişörtlü, 7/24 kulakta walkman ile gezen, görece asi gençliğine hitap ediyordu. İmkansızlıklar içinde sahip çıkılmaya çalışılan bu müziği ve dönemin gruplarını biz de hatırlayım istedik.

Haberin Devamı

“Orduya istiyorlar, savaş çıkar diyorlar...”

Hatırladınız değil mi? Evet, Yaşar Kurt. 1994 yılında çıkardığı “Sokak Şarkıları” albümünde yer alan “Anne” şarkısı, hem siyasi hem politik bir şarkı olarak listelerde uzunca bir süre adından söz ettirmişti. Yaşar Kurt en son 2011 yılında çıkardığı “Güneş Kokusu” albümünden sonra 2015 yılında “Hemşin Yaylaları” albümü ile beni epey şaşırtmıştır. Ben demedim, Spotify dedi.

 

“İki yol var demiştim, hangisini seçeyim?”

Dönemin, benim de en sevdiğim gruplarından, Mavi Sakal’ın “İki Yol” şarkısı aradan yıllar geçmesine rağmen bence Türk Rock tarihinin en başarılı parçalarından biri hala. 1993'de “Mavi Sakal 2”yi piyasaya sürerek kısa sürede “Şaşkın” ve “Çektir Git” adlı şarkılarıyla listeleri zorlamaya başlamıştı. Bu albümün aynı zamanda ilk Türk Rock CD’si olduğunu biliyor muydunuz? Mavi Sakal grubu şimdi ne yapıyor yahu derken geçenlerde bir konser mekanında “Genç Osman” adında bir solo performans izlerken, “hadi canım!” dememe sebep olmuştur. Evet evet, Mavi Sakal grubunun vokalisti “Genç Osman” olarak müzik hayatında devam ediyor.

Haberin Devamı

“Hey bebek, götür beni, o temmuz akşamına!”

Bebek, Acil Servis grubunun 1996 yılında piyasaya çıkardığı “Küçük Adam” albümünün çıkış parçasıydı. Rock, blues, jazz tadını aldığınız şarkının klibi de “vay be!” dedirten şekildeydi. Bugün hala konserler vermeye ve bazı mekanlarda sahne almaya devam eden grubu yakalayın ve dinleyin derim. Mis gibi geçmişe özlem kokar.

“Lan N’oldu!”

Kramp, 1986’larda kurulan ama ilk albümleri “Püf Püf”ü 1993 yılında çıkaran, Türk Rock müziğinin kilometre taşı sayılan gruplarından biridir. Dönemin en çok dinlenen şarkılarını yapan gruba bir dönem rock müziğin babalarından Erkin Koray da eşlik etmiştir. 1998 yılında ikinci albümleri “İstanbul Sokakları”nı çıkardıktan sonra sadece konser turnelerine devam ettiler. Arada Taksim’de falan görebilirsiniz.

Yazan: Tuğba Badal

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!