Japonya, sosyal bilimler fakültelerini kapatıyor

Güncelleme Tarihi:

Japonya, sosyal bilimler fakültelerini kapatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 15:27

Japonya, ‘toplumun ihtiyaçlarına daha iyi cevap verme’ amacıyla sosyal bilimler fakültelerinin kapatılması için 86 ulusal üniversiteye müdahale ediyor. Üniversitelerin önemli bir çoğunluğu karara uyacağını açıklarken, ülkenin önde gelen iki üniversitesi Kyoto ve Tokyo, müdahaleyi ‘anti entelektüel’ olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Japonya’da birçok üniversite hükümetin müdahalesi ile sosyal bilimler fakültelerini kapatma kararı aldı. Hükümet ise müdahalenin amacının ‘toplumun ihtiyaç duyduğu alanlara daha iyi odaklanmak olduğunu’ belirtiyor. Japonya, sosyal bilimler yerine ülkenin gelişimine hız vereceğini düşündüğü teknik ve mesleki alanlara yönelmeyi planlıyor. 26 üniversite sosyal bilimler bölümlerini kapatacağını açıklarken, 17’si ise sosyal ve beşeri bilimlerde öğrenci kabullerini durdurdu. 

Japonya Eğitim Bakanı Hakuban Shimomura, 86 ulusal üniversiteye gönderdiği mektupta, sosyal ve beşeri bilimler fakültelerinin toplumun ihtiyaçlarına hizmet verme açısında kapatılması konusunda aktif adımlar atılmasını istedi. Ülkede çoğu üniversite, hükümetin bu müdahalesini uygulamak için çalışmalara başlarken, Japonya’nın önde gelen iki yükseköğretim kurumu Kyoto ve Tokyo üniversiteleri bu müdahaleye uymayacaklarını açıklayarak, hükümetin yükseköğretim kurumları üzerindeki bu müdahalesini ‘anti entelektüel’ olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!