İşitme engellilerden sessiz dans gösterisi

Güncelleme Tarihi:

İşitme engellilerden sessiz dans gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2014 12:24

İşitme engellilere yönelik toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla engelli ortaokul öğrencileri ile engelsiz lise öğrencileri biraraya geldi. Öğrenciler, işitme engellilerle işitebilirlerin hayata "engeli" olmayan yeni bir pencereden bakabilmelerini sağlamak için "yeniden doğuşu" anlatan masalı sessiz bir dans gösterisiyle sunacak.

Haberin Devamı

"Sessizlikte dans" projesinin sahibi Didem Ayas, sosyal hayatta engelli bireylerin engelsiz bireylerle aynı çevreyi paylaşmasına rağmen çoğu zaman fark edilmediğini söyledi. Engellilerle zaman geçirmenin onların hayatını daha iyi anlamaya yardımcı olacağına inandıklarını söyleyen Ayas, böylece onların sosyal hayata katılımının da artacağını belirtti.

Ayas, işitme engellilerle işitebilirleri biraraya getirmek, işitme engellileri kendi çevrelerinden çıkarıp farklı çevrelere taşımak, engeli olmayanları da "sessiz dünya" hakkında fikir sahibi yapmak için "Sessizlikte dans" adıyla bir proje hazırladıklarını anlattı.

Proje çerçevesinde Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu ile Özel Tevfik Fikret Fen Lisesi öğrencilerini bir dans gösterisi için bir araya getirdiklerini bildiren Ayas, hem işitmeye dayalı hem de görsellikle anlaşılabilir olması açısından dansı seçtiklerine değindi. Ayas, dansın müziksiz eksik kaldığına dikkati çekerek, "İşitebilir kişilerin de işitme engellilerini anlamaları için dansı seçtik. Akpamuk adlı Türkmen masalını dansla anlatmaya karar verdik. Dansı izleyeceklerin işitme engellilerle empati kurabilmesi için seyirciler gösteriyi kulak tıkacıyla izleyecek. Gösterinin başında işaret diliyle masal hakkında bilgi verilecek ama işaret dili bilmeyenler masalın ne hakkında olduğunu oyun sonrasında dağıtılacak metinlerle öğrenebilecek. Böylece engellilerin ne yaşadığını anlayabilecekler" diye konuştu.

Farkındalıkla yeni bir hayat


Ayas, seçtikleri masalın yeniden doğuşu anlattığını, bu masalı seçmelerinin özel bir sebebi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"İnsanların farkındalık sonrası yeniden doğuşu... İşitebilenler ve işitemeyenler için bu çalışmanın sonunda hayatlarında bir yenilenme olacağını düşünüyorum. Buradan ayrıldıklarında yeni bir sayfayla hayatı değerlendirebileceklerine inanıyorum. En azından karşılarında duran kişiyi yeniden görebilmeyi hedeflemekle ilgili bir şey. Gösteriyi izleyenler daha sonra toplum içinde işitme engellileri görmeye başlayacaklar."

"Ön yargım vardı"

Özel Tevfik Fikret Fen lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Dilara Aydoğuş, engelli arkadaşlarıyla çalıştıkları dans projesinin çok farklı ve keyifli olduğunu söyledi.

İlk defa engellilerle bir projede yer aldığını anlatan Aydoğuş, "Daha önce elbette toplu taşıma araçlarında ya da sokakta karşılaştık ama ilk defa bu kadar yakın bir ilişki kurduk. İlk zamanlarda elbette zorluk çektik anlaşmakta. Bir şekilde anlaşıyoruz ve insanlığın dili sevgi" dedi.

İşitme engellilere bakışının bu projeyle değiştiğini aktaran Aydoğuş, ön yargılarının silindiğini ifade etti.

Tülay Aktaş İşitme Engelliler Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi Fadime Aydın da projeye başlarken başta çekinceleri olduğunu, zorlanacağını düşündüğünü dile getirerek ancak keyifle çalıştıklarını, projede yer almaktan memnuniyet duyduğunu sözlerine ekledi.

BAKMADAN GEÇME!