MEB’den okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri için yeni düzenleme: Yabancı dil ve din kültürü dersine alan öğretmenleri girecek

Güncelleme Tarihi:

MEB’den okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri için yeni düzenleme: Yabancı dil ve din kültürü dersine alan öğretmenleri girecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 21:30

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre artık ders yetersizliği görülen öğrencilere de yetiştirme kursu uygulanacak. Nakiller, ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. İlkokullarda yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri, okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulacak. Okulda öğretmen olmaması durumunda derslere başka okuldan öğretmen girebilecek.

Haberin Devamı

Bakanlık, terör nedeniyle eğitime ara verilen yerlerde takviye eğitimi yapıyordu. Yönetmelik değişikliğiyle, telafi programlarında da düzenleme yapıldı. Eski yönetmelikte telafi programları için sadece doğal afet, öğretmensizlik ve benzeri gerekçe sayılıyordu. Değişiklikle, “ders yetersizliği görülen öğrenciler” de gerekçeler arasında sayıldı. Terör nedeniyle derslerinde yetersiz kalan öğrencilere telafi programı uygulanacak. Mevsimlik tarım işçilerinin, göçer ve yarıgöçer ailelerin çocukları da telafi programına katılabilecek. Boş geçen dersler için bir dersin yetiştirme programı süresi, o dersin boş geçen ders saati toplamının yarısından az olamayacak.

E-OKUL SİSTEMİNDE İLAN EDİLECEK

Daha önce ders yılı başında yapılabilen ilköğretim kurumları arasındaki nakiller, eylül ayının ilk iş günü başlayacak ve ders yılı sonuna 15 iş günü kalıncaya kadar devam edecek. Doğal afet, sağlık sorunları ve ailenin adres değişikliği gibi durumlarda bu süre aranmayacak. İlköğretim kurumlarında sınıf mevcutları 30’un altında kalan okulların boş kontenjanları, derslerin başladığı haftanın ilk iş gününde e-okul sisteminde ilan edilecek. Bu okullara kayıt alanı dışından nakil yaptırmak isteyen velilerin başvuruları, derslerin başladığı hafta içerisinde e-okul sistemi üzerinden alınacak.

Haberin Devamı

HAFTALIK DERS SAATİ SAYISI KADAR PUAN

Eski yönetmelikte öğrencilere, her dönemde bütün derslerden en fazla 5 defa ders etkinliklerine katılım puanı veriliyordu. Bundan böyle her dönemde öğrencilere, haftalık ders saati sayısı 2 ve daha az olanlara 2, haftalık ders saati sayısı 2’den fazla olanlara 3 defa ders etkinliklerine katılım puanı verilecek.

BAŞKA OKULDAN ÖĞRETMEN GİREBİLECEK

İlkokullarda bütün derslerin sınıf öğretmenlerince okutulması esas olacak ancak yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri okulun kadrolu alan öğretmenlerince okutulacak. Okulda kadrolu alan öğretmeni bulunmaması durumunda, bu dersler aynı eğitim bölgesinde, yoksa diğer eğitim bölgelerindeki kadrolu alan öğretmenlerince okutulacak.

Haberin Devamı

MÜDÜR YARDIMCISI DA NÖBET TUTACAK

Müdür yardımcıları, okulda kendilerine verilen nöbet görevini yerine getirecek. Nöbetçi öğretmen ve öğrencileri izleyecek, nöbet raporlarını inceleyecek, varsa sorunları müdür başyardımcısına veya müdüre bildirecek. Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlayacak, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erecek. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilecek. Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmeyecek. Ancak ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilecek. Hamile öğretmenlere, doğuma üç ay kala ve doğumdan itibaren bir yıl süre ile nöbet görevi verilmeyecek. Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlayacak ve son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erecek.”

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!