Kim ne kadar maaş alıyor?

Güncelleme Tarihi:

Kim ne kadar maaş alıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 14:42

İşe alım firması Michael Page’in yaptığı ücret analizine göre en yüksek yıllık brüt maaşlar bankacılık sektöründe, en düşük maaşlar ise perakendede. Bankacılıkta maaşlar 90 bin ila 600 bin TL arasında değişirken, perakendede brüt maaşlar 50 bin TL ile 240 bin TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

Kim ne kadar maaş alıyor
Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, toplam 7 sektör ve iş kolunda 2017 yılı ücret dağılımını inceledi. 2017 Maaş Analizi Raporu finans, mühendislik & üretim, perakende, BT, sağlık & sağlık bilimleri ve bankacılık sektörlerini ve satış-pazarlama alanlarını kapsıyor. Araştırmadaki tüm maaşlar yıllık brüt ücreti gösteriyor.

Araştırmaya göre en yüksek brüt yıllık maaş 600 bin TL ile bankacılıkta. Lokomotif sektör perakende de maaşlar brüt 50 bin TL ile 240 bin TL aralığında. Çağın yıldızı bilgi teknolojilerinde yıllık en yüksek maaş brüt 280 bin TL..

BANKACILIKTA 600 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR
Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar bankacılıkta maaşları yukarı çekti. Sektörün önemli firmaları ve iş başvurusu gerçekleştiren adaylardan elde edilen bilgiler ışığında, brüt rakamlar üzerinden hazırlanan rapor bankacılıkta, maaş aralıklarının yıllık 90 bin TL ile – 600 bin TL arasında seyrettiğini gösterdi. Özellikle kurumsal bankacılık ve özel sermaye dallarındaki yöneticilerin maaşlarının yüksekliği dikkat çekti. Özel Sermaye’de 13 yıl deneyimli bir çalışan yıllık 600 bin TL kazanıyor. Finans sektöründe, şirketlerin mali dümenini tutan CFO’lar ise genelde 2017’de yıllık bazda 270 bin TL kazanıyor. Bunun bazen 300–400 bandına kadar da yükseldiği görülebiliyor. Mühendislik ve üretim alanında 10–12 yıl deneyimli operasyon direktörlerinin yıllık baz maaşları da 200 bin TL ve üzerinde seyrediyor.

En düşük maaşlar perakendede
Perakende sektöründe maaşlar 50 bin TL’den, 260 bin TL’ye kadar değişim gösteriyor. Mağaza büyüklüğü ve deneyim göz önüne alındığında yıllık brüt maaşlar ise geçen yıla oranla artış göstermiyor ve 40 bin TL ile 260 bin TL skalasında kaldı.

Değişen ve gün geçtikçe dijitalleşen dünyanın parlayan sektörü bilgi teknolojilerinde 2017’de yükseliş yaşanıyor. Döviz kurundaki değişiklikler ve talebin artmasıyla sektör çalışanlarının maaşlarına da yansıyor. Bu sektörde en yüksek maaşı yıllık 280 bin ile deneyimli satış mühendisleri alıyor. Maaşlarda geçen yıla oranla yıllık bazda 10 bin ila 20 bin TL arası artış gözleniyor. 8–15 yıl arası deneyime sahip bir ön satış mühendisi bir yıl içinde genelde en fazla 300 bin TL toplam paket alıyor. Bu baz maaş ve primi kapsıyor 20 yıl civarı deneyimli bir BT müdürünün veya direktörünün yıllık toplam maaşı 300 – 400 bin TL arasında seyrediyor.

SAĞLIKTA MAAŞLAR YÜKSELDİ
Uzmanlar sağlık sektöründeki yükselişe de dikkat çekiyor. Sektörde hızla yükselen pozisyonlar beraberinde artan maaş paketlerini de getiriyor. 1–4 yıl arası deneyim ile medikal direktörler geçen yıl 250 bin TL ile 280 bin TL arası maaş alırken 2017 yılında bu rakamlar 350 bin TL ile 400 bin TL arasında seyrediyor. Ürün ve klinik araştırma müdürlerinde ise rakamlar 900 bin ile 160 bin TL arasında değişiyor. 4 yıldan fazla deneyime sahip bir klinik araştırma müdürü 2016 yılında 170 bin TL’den fazla kazanırken yaklaşık yüzde 10 zam ile yeni çalışma yılına başladı.

Michael Page Genel Müdürü Hugo Campo, “Bu rapor, maaş gibi hassas bir konuda şirketler ve iş başvurusunda bulunan adaylar için bir seviye göstergesi niteliğindedir” diyor.

Haberin Devamı

85 pozisyon analiz edildi

Haberin Devamı

Maaş Analiz Anketi, Michael Page’in aday veri tabanı kullanılarak düzenlendi. Araştırmada 16 bin 915 çalışan ile 8 bin 961 işverenin görüşleri alındı. Maaş analizi yapılan sektörler, bankacılık, mühendislik, finans, sağlık, perakende, bilgi teknolojileri ve satış pazarlama. Bu 7 sektörde toplamda 85 pozisyonun maaş analizi yapıldı. Tüm maaşlar TL olarak brüt değer üzerinden ifade ediliyor.

Kim ne kadar maaş alıyor
 
Kim ne kadar maaş alıyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!