Geleceğin mezarlarını tasarladılar

Güncelleme Tarihi:

Geleceğin mezarlarını tasarladılar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2015 14:21

Dünya çapında 200.000’in üzerinde mimarın üye olduğu ArchiWorld’ün, genç mimarların tasarımlarını sunabilmeleri amacıyla iki yılda bir düzenlediği Archi-World Academy Awards’ı kazanan ekiplerden biri Türkiye’den çıktı.

Haberin Devamı

Geleceğin mezarlarını tasarladılar
12 ünlü mimardan oluşan jüri, yanlarında staj yapacak kişileri kendileri seçti. ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu Kutay Biberoğlu ve Burak İlhan da, ‘Necroturris’ adlı projeleri ile Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Geleceğin Küresel Lideri’ seçilen Meksikalı mimar Fernando Romero’un dikkatini çekmeyi başardı. ArchiWorld’ün katılımcılardan “fütürist bir yapı” tasarlamalarını istediği yarışmada, Biberoğlu ve İlhan’ın Latincede ‘ölülerin kulesi’ anlamına gelen projesi, ismiyle bile yeterince ilgi çekiciydi.

Gökdelen mezarlık
Biberoğlu ve İlhan, mezarlıkların giderek daha çok yer kaplayacak olması fikrinden yola çıkarak günümüz kent dokusuna uygun, dikey olarak büyüyen bir mezarlık tasarımı üzerinde çalışmışlar. Böylece, mezarlığı yatay değil, bir gökdelen olarak tasarlıyorlar.

Biberoğlu ve İlhan, projelerinin insani değerlerin giderek yok olmasını anlatan, günümüz insanının ego ve narsisizmine bir tepki olarak doğduğunun altını çiziyorlar. Buna bağlı olarak hiçbir din ve ırkı düşünmeden tasarladıkları mezarlıkta insanların gömülmesi yerine kendi ölü bedenlerinin sergilenmesine olanak verecek bir sistem bulunuyor. Örneğin ünlü bir şarkıcı veya futbolcunun ölü bedeni mezarlıkta bir müze gibi sergilenirken, o kişiye yaşarken sponsor olmuş firmalar da ölünün etrafında kendi ürünlerini satıyor, mezar odalarına reklam veriyor. Geleceğin mezarlığı aynı zamanda gelir eşitsizliğini de gözler önüne seriyor. Söz konusu mezarlıkta yüksek fiyatlar nedeniyle zengin kesimlerin ölülerine daha çok yer ayrılıyor. Geliri az olan kesim ise ya ölülerini gömecek yer bile bulamıyor ya da hiyerarşik yapı nedeniyle en altta kalıyor.

Geleceğin işgücüne katkı
Ekip, projeyi oluştururken, yarışmanın da sponsorlarından biri olan Autodesk’in yarattığı Revit’i kullanılmış. Autodesk Akdeniz Ülkeleri Eğitim Koordinatörü Evren Arın, tüm ürünlerinin lise ve üniversite öğrencileri ve eğitim görevlilerine ücretsiz sunulduğunu, amaçlarının geleceğin işgücüne katkı sağlamak olduğunu söylüyor.


Geleceğin mezarlarını tasarladılar


Geleceğin mezarlarını tasarladılar


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!