Açık iletişim fark yarattı

Güncelleme Tarihi:

Açık iletişim fark yarattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 16:39

Türkiye’de 888 çalışanı olan ilaç firması GSK, Great Place to Work Enstitüsü’nün 24 Mayıs’ta açıkladığı Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde 500-2000 çalışan kategorisinde birinci oldu. GSK Türkiye Ülke İK Lideri Gözde Turan Çeşli, samimi, etik ve iletişime açık bir yönetim ekibinin en çok öne çıkan özellikleri olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Açık iletişim fark yarattı
Türkiye’de kaç çalışanınız var?
İlaç, aşı ve tüketici sağlığı alanlarında varız. Toplam 888 çalışanımız var. Ortadoğu, Afrika, Rusya bölgesinin yönetimi de Türkiye’de. Burada da 15 farklı ülkeden yaklaşık 40 expat’ımız var. Tabii orada da Türk yöneticiler var, onlar tüm bölgenin yönetimini buradan yürütüyorlar, yaklaşık 75 kişi.

Kadın-erkek oranınız nedir?
Yönetim ekibinde 11 kişiyiz 6’sı kadın. Merkez ofiste de yüzde 55 kadın. Tüm Türkiye’ye bakınca 35-65 oranında değişiyor. Satış ekibinden kaynaklı. 450 kişi var orada. Havuzun dengeli olmasına dikkat ediyoruz. Çalışanların yüzde 55’i Y kuşağı.

Yılda kaç kişiyi işe alıyorsunuz?
Yıldan yılda değişiyor, geçtiğimiz yıl doğuya yatırım yaptık, 45-50 kişi aldık.

Çalışan bağlılık oranınız nedir?
İçeride yaptığımız ankette yüzde 89 çıktı. Great Place to Work’te ise yüzde 87 çıktı.

Oldukça yüksek, neler yapıyorsunuz bunu sağlamak için?
Biz bu hayale 2012’de başladık. Ben 2013’te katıldım şirkete. İki şey var; birincisi ‘birliktelik’, biz ne yaparsak birlikte yapmaya çalışıyoruz. 2015’te odak grup çalışmalarına başladık. Çalışanlarımızın yarısı bu odak gruplara gönüllü olarak katıldılar. Bu gruplardan, şirkette yapılması gereken yaklaşık 55-60 aksiyon çıktı.

Ne tür aksiyonlar?
Mesela iletişimi kuvvetlendirmemiz gerekiyordu, bununla ilgili sosyal platform Yammer’ı (şirket içi sosyal paylaşım ağı) kullanmaya başladık. Şu an tüm çalışanlarımız aktif. Her gün onlarca post oluyor, hepimiz birbirimizden haberdar oluyoruz. Takdir ve teşekkür için de çok kullanıyoruz. Yammer, iletişimi çok güçlendirdi. İkincisi kültür elçileri, her ilde kültür elçileri oluşturduk. Kültür elçileri tüm çalışanlarla bir araya geliyorlar. Sağlık sigortamızı yeniledik, 45’e yakın önleyici hizmet koyduk. Aşılar, check-up, doğum öncesi testler, onları tamamen karşılıyoruz. Y kuşağı ile ilgili çok aktivitemiz oldu. Smart-office’e geçtik, hepimiz açık alandayız. Esnek yan haklar, esnek çalışma saatleri var, çarşambaları evden çalışıyoruz.

Esnek yan haklarda en çok ne seçiliyor?
Bireysel emeklilik, şimdi biz şirket katkısını da ekledik, o sebeple katılımda kalanların oranı yüzde 80.

Haberin Devamı

AYRILANLARI DA TAKİP EDİYORLAR
Great Place to Work sonuçlarına bakınca hangi özellikler ortaya çıkmış?
Samimi ve iletişime açık bir yönetim ekibi çok öne çıkıyor. Çalışanların kendinden de bir parça bulabildikleri bir ortam. Gerçekten en yüksek skorlara bakınca dinleyen, dürüst, etik yönetim ekibi, samimi bir çalışma ortamı gibi şeyler bizi kültürel açıdan farklılaştırıyor. (Araştırma sonucuna göre çalışanların yüzde 91’i yönetimin tüm uygulamalarda dürüst ve etik davrandığını belirterek; katılımcı, iletişime açık bir yönetim olduğunu söylüyor. Çalışanların yüzde 86’sı ise GSK Türkiye’de güçlü bir takım ruhu ve aile ortamı olduğunu belirtiyor.)
Onun dışında bir liderlik yolculuğu kısmı var. Oturduk bir liderlik manifestosu yazdık. 60 gönüllümüz var, 60 kişinin her biri 10 kişiye dokunarak bu manifestoyu nasıl yayabiliriz ona bakıyoruz. Bu yıl için önceliğimiz kişisel farkındalık ve gelişim.

İlaç sektöründe sirkülasyon kaç?
Sektörde yüzde 10 civarı, bizde yüzde 4.

İçeriden terfi oranlarınız nedir?
Geçen yıl yönetim rollerine 55 atama yaptık, yüzde 80’i içeridendi. Gelişim fırsatları hep çok oldu. Özellikle bölge ofislerinin burada olmasıyla 2015’ten itibaren yönetim ekibinden 7 kişi, global ve bölge pozisyonlarına atandılar. Medikal bölümden, finanstan, İK’dan 26 kişi bölgesel ve global pozisyonlara gitti. Geleceğin liderleri diye bir programımız var, staja alırken işe alır gibi alıyoruz, çeşitli rollerde çalışıyorlar. Şu an 15 çalışanımız var o programdan.

Sizden ayrılanları takip ediyor musunuz?
İyi bir şekilde ayrıldılarsa evet takip ediyoruz. Kendi yetenek havuzlarımızda yer alıyorlar, hangi rollerdeler, nerelerdeler diye takip ediyoruz.

Kaç kişi var yetenek havuzunuzda?
Sahanın ayrı bir yetenek havuzu var, oradaki oranımız yüzde 10. Merkez ofiste ise yüzde 40-50’imiz yetenek havuzunda.

Şirket dışında kaç kişi vardır bunlar içinde?
Yüzde 1-2’yi geçmez. İçeride de sorumluluklarımız var.

Hiç işten ayrılan birisini geri aldığınız oldu mu?
3 arkadaşımızı geri aldık.

En çok neyi söylüyorlar?
Bazen burada konuştukça hep güzel cümleler gibi kalıyor ya “birlikte olmak, beraber yapmak” en çok onu farklı ettiklerini söylüyorlar. Yani insan ve kültür odağı. İş kadar birbirimize nasıl dokunacağımızı da düşünüyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!