HDP'den İçişleri Bakanı’na soru

Güncelleme Tarihi:

HDPden İçişleri Bakanı’na soru
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 16:00

HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’nde polisin yaptığı bir operasyonda çekildiği öne sürülen görüntülerle ilgili HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

Yüksekova İlçesi’nde 5 Ağustos’ta özel bir şantiyeye yapılan baskında gözaltına alınan ve yerde arkadan elleri kelepçeli halde yere yatırılan kişilere ait olduğu öne sürülen görüntülerinin sosyal medyada paylaşıldı.

O GÖRÜNTÜLERE İNCELEME

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun soruşturulması talimatını verdiği görüntüler ile ilgili HDP Hakkari Milletvekili Zeydan da harekete geçti. Milletvekili Zeydan tarafından TBMM’ye verilen, İçişleri Bakanı Öztürk’ün yanıtlanması istenen soru önergesinde şöyle denildi:

"Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde özel harekat polislerinin 5 Ağustos’ta özel bir şantiyeye yaptığı baskın sırasında yapılan işkence görüntüleri ortaya çıkmıştır. Baskında aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kişilerin hakaretler eşliğinde gözaltına alındığı görülmektedir. Durum özellikle bölge halkı içinde infiale neden olmuştur. Sorgulandıktan sonra serbest bırakılan yurttaşlardan bazıları, gözaltında işkenceye maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Görüntülerde, elleri arkadan bağlanmış ve yan yana dizilmiş onlarca işçinin yüz üstü yere yatırıldığı görülmektedir. Kolluk güçlerinin,şantiye işçilerine karşı kullandığı insanlık onurunu zedeleyen sözler, yöre ve bölge halkını rencide etmiştir. 90’ların hak ihl?llerini andıran bu görüntüler, Türkiye demokrasisi ve insan hakları karnesine bir ayıp olarak yazılacaktır. Bu duruma yol açan görevlilerin ivedilikle cezalandırılmaması durumunda bu olaydan güç olabilecek başka kolluk güçlerin de benzer hak ihl?llerinde bulunması muhtemeldir. Tıpkı Kızıltepe’de polislerce katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz infazında olduğu gibi. Uğur Kaymaz infazında toplum vicdanını rahatlatacak, etkin bir soruşturma yapılmadığı için cinayetin faili olan polislere gereken cezai işlem uygulanmamıştır. Ve sonraki zamanlarda; Şırnak’ta Nihat Kazanhan, Diyarbakır’da Enes Ata, İstanbul’da Berkin Elvan kolluk güçlerince katledilmişlerdir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!