'Hayırın onuru evetin vebali var'

Güncelleme Tarihi:

Hayırın onuru evetin vebali var
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 00:00

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumla ilgili “Hayır demenin onuru, evet demenin vebali var. Bu bir memleket meselesi. Düşünce özgürlüğü, bağımsız, tarafsız yargı bizim ortak paydamız. Geleceğimiz için, çocuklarımız için, demokrasimiz için hayır oyu verdiğimizi gururla söyleyeceğiz” dedi. Kayseri’de konuşan Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

GEREKÇESİNİ BİLECEĞİZ
“İster ülkücü, ister sosyal demokrat, ister mütedeyyin, ister liberal olsun, bu ülkede yaşayan herkesi ilgilendiren anayasa değişikliği konusunda oy kullanıyoruz. ‘Hayır’ diyeceğiz, ‘evet’ diyeceğiz, tercih vatandaşa aittir. Hangi gerekçeyle ‘hayır’ dediğimizi bileceğiz. Bu işin özü şu, demokrasiyi mi otoriter tek adam rejimini mi seçeceğiz. AKP’ye, MHP’ye oy veren vatandaşım için de demokrasi gereklidir. Bu bir memleket meselesi. Düşünce özgürlüğü, bağımsız, tarafsız yargı bizim ortak paydamız. Geleceğimiz için, çocuklarımız için demokrasimiz için hayır oyu verdiğimizi gururla söyleyeceğiz.

PARTİ SEÇMİYORUZ
Süreci bir seçim sürecine sokmak istiyorlar. Bundan özenle kaçınacağız. Bir parti seçmiyoruz. Anayasa değişikliğini oylayacağız. Ne var anayasa değişikliğinde; Başbakanlığın kaldırılmasını istiyor musunuz? Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana Başbakanlık var. ‘Geleneklerimize örfümüze bağlıyız’ diyorlar. Ne geleneklerine, ne örflerine ne de tarihlerine bağlılar. Bütün yetkilerin bir adama verildiği düzen, 21. yüzyılın dünyasında yoktur. Bir insan bu kadar yetkiyi taşıyamaz. Yetki dengeli dağılmalı. Malı götürene soru soramayacaksınız, gensoru veremeyeceksiniz. Kul hakkı yemenin suç olmaktan çıkarıldığı bir anayasa değişikliğine, hangi vicdan, hangi ahlak evet der, merak ediyorum.

HEP BERABER SANDIĞA...
Cumhurbaşkanı, hem cumhurun başkanı, hem partinin başkanı olacak. Çift başlılık gelmiş oluyor. Bu devlette kaos yaratır ve doğru değildir. Devlet düzeni temelden dinamitlenmiş olur. Bütün sandıklara sahip çıkacağız, sizden bir isteğim var. Ayın16’sı sadece kendimiz, eşimiz, 18 yaşını aşan çocuklarımız değil, komşularımız, akrabalarımız hep beraber sandığa gideceğiz. Türkiye’nin geleceğini oylayacağımız bir seçim. Demokrasiden mi tek adam rejiminden yana mı tercih yapacağız? Hayır demenin onuru, evet demenin vebali var. Vebali ağırdır.

ADALET İÇİN ‘HAYIR’
Kendilerine güvence hazırlıyorlar. Olayın özü budur. Hesabını çocuklarına ve torunlarına veremez ‘evet’ diyen. Yarın o çocuk, adalet istediği zaman, adaletin olmadığını görecek. Hukuk istediği zaman karşısında hâkim bile göremeyecek. Bu memleketin adaleti için ‘hayır’ demeliyiz. Her birimizin sorumluluğu var. Günümüz az kaldı, hepimiz çalışacağız. Hangi partiden olursak olalım, kendi ülkemizi ve demokrasimizi savunuyoruz.”

ŞEHİT AİLESİNİ ZİYARET ETTİ
KILIÇDAROĞLU, şehit Jandarma Çavuş Mahmut Yıldırım’ın Kayseri’deki evini ziyaret etti. Bu arada Kılıçdaroğlu seçim otobüsünden halka hitap ederken bir şehit yakını mikrofonu alarak, ‘’Hayır dediğimizde  terörist olacakmışız. Benden terörist olur mu?” dedi. Kılıçdaroğlu, Kayseri’de 14 askerin şehit olduğu yere karanfil bıraktı. Karşılaştığı MHP’lilere, ülkücü selamı verdi.

BAKMADAN GEÇME!