Suriye ordusu Türkmen Dağı’nı aldı

Güncelleme Tarihi:

Suriye ordusu Türkmen Dağı’nı aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 19:47

Suriye’de şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep’te 48 saatliğine Moskova’nın inisiyatifiyle önceki gece geç saatlerde geçici ateşkes ilan edildi. Rusya’nın girişimi, aynı gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de ateşkesin ihlal edilmesiyle ilgili Washington’ın sabrının tükenmekte olduğuna dair ve Moskova’yı hedef aldığı şeklinde yorumlanan açıklamalarını izliyor.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Lazkiye kentinin kuzeydoğu kırsalında, Türkiye sınırındaki Türkmen Dağı bölgesi, tümüyle Suriye ordusuna bağlı güçlerin kontrolüne girdi. Rus uçaklarının yoğun bombardımanı altında bu hafta başlayan sekiz aylık operasyonun son hamlesiyle, ordu birlikleri önceki gün Ayn İsa’yı, dün de Türkiye sınırına 4 kilometre mesafedeki Karamanlı köyü ve tepesini kontrol altına aldı. 8 ay önce Türkmen Dağı tümüyle silahlı muhalif grupların kontrolündeydi ancak daha sonra ordu bölgede büyük bir operasyon başlatmış ve dağın büyük bölümünü geçtiğimiz mayıs ayı başına kadar kontrol altına almıştı.  24 Kasım’da sınır ihlali gerekçesiyle Türk F-16’sının vurduğu Rus SU-24 tipi savaş uçağı bu bölgenin çok yakınına düşmüştü.

BAŞ EDEBİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ

Haberin Devamı

Suriye ordusunun ilerleyişine, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi, Ahrar’uş Şam, Çeçenlerden oluşan Cund’uş Şam, Uygurlardan oluşan Türkistan İslam Partisi ve Türkmenlerden oluşan 2. Sahil Tümeni karşı koymaya çalışıyordu. Suriye Türkmen Cephesi Bayırbucak sorumlusu Usame Solak, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, 2. Sahil Tümeni’nin şu an sadece Türkiye sınırındaki Yamadi ve sınıra 2 kilometre mesafedeki Sallur’u kontrol altında tuttuğunu açıkladı. AA’ya konuşan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan ise Rus bombardımanının yoğun olarak sürdüğünü belirterek, “Şu an baş edece bir pozisyonda değiliz” diye konuştu. Şam yönetimine yakın kaynaklara göre, Türkmen Dağı’ndaki operasyona yaklaşık 7 bin asker katılıyor ve 6’ıncı gününe giren çatışmalarda, silahlı gruplardan 43 militan öldürülürken, ordu birlikleri 7 kayıp verdi.  Suriye ordusunun Türkmen Dağı’nın ardından batıya doğru ilerleyerek Cisr eş-Şuğur’a ulaşabileceği ve Nusra Cephesi liderliğindeki Fetih Ordusu’nun kontrolünde olan İdlib kentinin Türkiye ile bağlantısını kesebileceği belirtiliyor.

YENİDEN ATEŞKES UMUDU

Suriye’de şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep’te Moskova’nın inisiyatifiyle Perşembe günü yerel saatle 00.01’de 48 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girdi. Rusya’nın girişimi, aynı gün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye’de ateşkesin ihlal edilmesiyle ilgili Washington’ın sabrının tükenmekte olduğuna dair ve Moskova’yı hedef aldığı şeklinde yorumlanan açıklamalarını izliyor. İngiltere merkezli ve muhalif çizgideki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ateşkese rağmen dün muhaliflerin kontrolündeki bölgelerin uçaklarca vurulduğunu ileri sürdü. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!