Yargıcın feryadı

Güncelleme Tarihi:

Yargıcın feryadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2016 00:03

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bir yargıcın feryadı” diyerek, Eskişehir 1. Sulh Ceza Mahkemesi Yargıcı Kemal Karanfil’in, yetiştirme yurdundan çıkarıldıktan sonra nitelikli yağma suçundan yargıladığı Serhat Kırçal’la (19) ilgili kendisine, Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlık’a da gönderdiği mektubu paylaştı. Hâkimin 16 Ekim tarihli mektubu şöyle:

Haberin Devamı

SEFALETTEN HIRSIZLIĞA
“Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklanmak üzere sorguya sevk edilen 18 Ekim 1997 doğumlu Serhat Kırçal’ın sorgusu esnasında çok önemli ve trajik bir hadiseye tanık olunmuş, benzer sorunun birçok gencimizde olduğunun anlaşılması üzerine, bu sorunun Zatıalinize yeterince aksettirilmediği için çözümsüz kaldığını düşünerek olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Sorgu esnasında ifadesi alınan çocukların beyanlarından anlaşıldığı kadarıyla, kimsesizler veya Yetiştirme Yurtlarında kalan çocukların maddi beslenmelerine verilen değer kadar manevi değerlerine, milli örf ve adetlerimize bağlılık, suç olan eylemler, ileride sosyal yaşama dahil olmaları durumunda neyin yanlış neyin doğru olduğu konusunda kendilerine yeterince bilgi verilmediğini ifade etmişlerdir. Yeterli manevi eğitimi almamış ve 18 yaşını doldurur doldurmaz kalabilecekleri yer araştırılmadan yurttan çıkarıldıklarını ifade eden bu çocukların gidecek bir yerlerinin olmaması nedeniyle, benzer durumda olan arkadaşları ile beraber geceyi köprü altında veya viranelerde, inşaatlarda geçirdiklerini ifade etmiş olmaları karşısında bu yazının sizlere yazılması ihtiyacı hissedilmiştir.

Yetiştirme yurtlarında kalan ve 18 yaşını dolduran çocukların önemli bir bölümünün benzer sıkıntıları yaşadığı, açlık ve sefalet nedeniyle gasp ve hırsızlık gibi bazı suçlara bulaştıkları, bu durumun evlatlarımız ve geleceğimiz olan bu çocuklar adına bir kayıp olduğu gibi toplum güvenliği ve sağlığı açısından da önemli bir tehlike oluşturduğu görülmektedir.

ISTIRABI HİSSETMİYORLAR
İlimiz idarecilerince, Hz. Ömer adaletinde olduğu gibi geceleyin gerekiyorsa sivil olarak tebdili kıyafetle çıkıp, yurttan çıkarılan bu çocukların nerede kaldığı, aç mı tok mu olduklarının araştırılmadığı, sabaha kadar üşüyerek ve titreyerek geceyi geçirmelerinin ıstırabını yüreklerinde yeterince hissetmedikleri, bizzat çocuklar tarafından verilen beyandan anlaşılmaktadır. Bilhassa yaklaşan kış soğuğu da dikkate alınarak bu önemli sorunun çözümünde Zatıalinizin önemli katkılarının olacağı inancı ile ilgili ifade sorgu zabıt örnekleri sizlerle paylaşılmıştır.”

SORMADAN ÇIKARIYORLAR
Karanfil’in mektubuna eklediği sorgu metninde Kırçal da durumunu şöyle anlattı: “Bize yurtta sabah öğle akşam yemeği veriliyor, ayrıca yatacağımız yer var, bunun dışında hayat dersi veya güzel ahlak, hayatta bizi sıkıntıya sokacak tehlikeler konusunda herhangi bir ders verilmiyor. Yurdumuzun müdürü bize, ‘Ben sana 18 yaşına kadar bakarım, 18 yaşına gelince kapının önüne korum’ şeklinde açıkça söyledi, oysa benim ne annem ne de babam hayatta değiller, ben çok küçükken soba gazından zehirlenmişler, gidebileceğim bir amca, hala, dayı, teyzem de yok. Yurttan çıkarılanlar havalar iyi olduğunda parkta yatıyorlar, parasız kalınca arkadaşlarımız suç işleyebiliyor.”

BAKMADAN GEÇME!