Ya tedavi ya hapis

Güncelleme Tarihi:

Ya tedavi ya hapis
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 21:47

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı anketine göre tedbir kararı alınan kadınların yüzde 43’ü, şiddet uyulayan kişiyle ilişkisine devam ediyor. Anketin analizini de yapan Bakanlık, tedbire rağmen şiddete devam eden erkek tedavi edilmeli, tedaviyi reddederse hapse girmeli.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne Dair Kanun’un etki analizini yaptırdı. 10 ilde 841 kadın, şiddet uygulayan 479 erkek ile yapılan anket sonucunda hazırlanan etki analizinde şu ayrıntılar yer aldı:

ÇOĞU FİZİKSEL ŞİDDET

“Kadınların yüzde 86’sı, şu anda veya daha önceden birlikte oldukları eşleri veya kişilerden şiddet görmeleri nedeniyle yasaya başvurmuş. Haklarında tedbir kararı alınan kadınların en çok karşılaştığı şiddet türleri arasında fiziksel şiddet yüzde 70’i buluyor. Fiziksel şiddet türleri arasında darbın yanı sıra boğma, duvara vurma, kemer gibi bir cisimle dövme, ısırma, üzerinde sigara söndürme bulunuyor. Cinsel şiddet türleri arasında ise başkalarıyla cinsel ilişkiye zorlama bile var.”

Haberin Devamı

SORUN UYGULAMADA

“4 kadından 3’ü, birden fazla kez şiddet gördükten sonra yasaya başvurmuş. Yasanın etkisini azaltan temel faktör ise uygulamadaki aksaklıklar. Her 5 kadından biri, yasaya başvurmalarına rağmen yaşadıkları şiddetin devam ettiğini belirtmiş. Tedbir kararı alınmış kadınların yüzde 43’ü, şiddet uyulayan kişiyle ilişkisine devam ettiğini belirtirken, bu oran halen evli olan kadınlarda yüzde 64.”

ERKEKLER KANUN BİLMİYOR

Şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 80’i, ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ne Dair Kanun’u hiç duymadığını; yüzde 20’si ise bu konuda çok bilgili olduğunu belirtiyor. 

CİNSİYET EŞİTLİĞİ DERS OLMALI

ÇALIŞMADA yapılması gerekenler şöyle sıralandı: “Kanunda zayıf kalan bazı hususlara ilişkin düzenlemeler yapılması elzemdir. Tedbir kararlarına şiddet uygulayanın uymasını sağlamak üzere Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmalar yapılmalı, tedavi olmaması durumunda diğer tedbir kararlarında olduğu gibi ihlal nedeniyle zorlama hapis kararı alınması için yasal işlem başlatılmalı. Polisin müracaat sırasında şiddet mağduruna yaklaşımları konusunda düzenli eğitim almaları ve denetimden geçmeleri önem teşkil ediyor. Tüm illerde Aile Mahkemeleri kurulmalı. Kreş yardım süresi şiddet mağduru olan kadınını ihtiyaçı olduğu süreyi kapsayacak şekilde tanımlanmalı. E-devlet sisteminin mağdur bilgilerini deşifre edecek açıklamalarının ortadan kaldırılması gerekiyor. MERNİS kayıtlarında mağdur bilgilerinin yanına şerh düşülebilir. Örgün eğitimdeki çeşitli kademelerdeki müfredata kadının insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusu entegre edilmeli.”

BAKMADAN GEÇME!