Vekaletle kurban kesim bedeli ne kadar? Diyanet 2022 vekalet yoluyla kurbanlık fiyatlarını açıkladı!

Güncelleme Tarihi:

Vekaletle kurban kesim bedeli ne kadar Diyanet 2022 vekalet yoluyla kurbanlık fiyatlarını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 02:53

Vekaletle kurban kesim bedeli, Kurban Bayramı'na kısa süre kala gündeme geldi. Kurban ibadetlerini idrak edecek olan vatandaşlar hazırlıklarına başlarken, Dr. Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içi ve yurt dışı fiyatını açıkladı. Diyanet kaynaklarında yer alan bilgiye göre sözlü veya yazılı olarak verilebilen kurban vekaletinde önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesi yer alıyor. Peki, 2022 vekaletle kurban fiyatları ne kadar? İşte, Diyanet'in açıkladığı vekalet yoluyla kurbanlık fiyatları ile ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Vekaletle kurbanlık fiyatları ne kadar? sorusu öne çıkan konuların başında geliyor. 2022 Kurban vekalet ücreti Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, tarafından açıklandı. Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 2 bin 250 lira, yurt dışında bin 800 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgilerine göre vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurumun aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmesi de önem arz ediyor.

VEKALETLE KURBAN KESİM BEDELİ NE KADAR?

Dr. Ali Erbaş, 2022 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içi için 2 bin 250 lira, yurt dışı için de bin 800 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
Erbaş yaptığı açıklamada, "“Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş' temasıyla başlattığımız organizasyon ile bu yıl 25 milyondan fazla ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye'de 81 il 922 ilçede, yurt dışında ise Afrika'dan Orta Asya'ya, Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Uzak Doğu'dan Latin Amerika'ya kadar uzanan tüm gönül coğrafyamızdaki 80 ülke ve 345 bölgede mazlum ve muhtaç kardeşlerimize milletimizin yardım elini ulaştırmayı planlıyoruz. Milletimizin destek ve teveccühüyle daha çok mazlum ve muhtaç kardeşimizin yüzünü güldürmek ve onların bayram sevincine vesile olmak istiyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde kestirmek isteyenler için 2 bin 250 lira, yurt dışında kestirmek isteyenler içi ise bin 800 lira olarak belirledik.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

VEKALET NASIL VERİLİR?

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü’l-muhtâc, VIII, 132). Nitekim Hz. Ali’nin (r.a.) şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve ‘kasap ücretini biz kendimiz veririz’ buyurdu.” (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

Haberin Devamı

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez. Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

 

BAKMADAN GEÇME!