Van Gogh kulağını kadın yüzünden mi kesti

Güncelleme Tarihi:

Van Gogh kulağını kadın yüzünden mi kesti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2016 22:30

Sanat tarihinin en meşhur kendine zarar verme eylemlerinden biri olarak adlandırılan Van Gogh’un kulağını kesmesinde, yeni bir iddia ortaya atıldı.

Haberin Devamı

Üzerinden yüz yıldan fazla bir zaman geçmesine rağmen, Van Gogh’un nasıl bir olaydan sonra kulağını kestiği hâlâ tam olarak ortaya çıkmış değil. Ünlü ressamın Provence’da geçirdiği döneme dair yapılan yeni bir araştırma, Van Gogh’un kulağını hayatındaki en önemli isim yüzünden kestiğini dile getiriyor.

Araştırmada, ressamın kendi kulağını erkek kardeşi, sırdaşı ve finansal destekçisi Theo’nun tutkulu bir aşk yaşadığı ve evlenmeye karar verdiğini dile getirdiği bir mektup sonrası kestiği iddia ediliyor. İddialar dolayısıyla bugüne kadar yaygın olarak kullanılan, Van Gogh’un arkadaşı sanatçı Paul Gauguin ile ettiği bir kavga sonrasında bir jiletle kendi kulağını kestiğine yönelik teoriye şüpheyle yaklaşılmaya başlandı.

Araştırmacı Martin Bailey, yeni kitabı ‘Studio of the South’ta, 23 Aralık 1888 Pazar günü Theo’dan gelen bir mektupta yer alan ‘evlilik haberi’nin meşhur hadisenin sebebi olduğunu dile getiriyor. Bailey iddiasını, Theo’nun mektubunda Van Gogh’a gönderilmiş 100 frank ile birlikte, Jo Bonger’in daha önce kendisine yaptığı evlilik teklifini kabul ettiğini belirtmesiyle açıklıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!