Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... 'Yakalanması mucize isimler...'

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2023 10:51

İçişleri Bakanlığı, Hollanda uyruklu 'Bello Jos' lakaplı Joseph Johannes Leijdekkers'in içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda; 2'si Interpol kırmızı bültenle aranan toplam 34 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, 1.1 milyarlık operasyonun detaylarını paylaşırken, ‘Belçika, Fransa ve Hollanda emniyet ekipleri Türkiye’nin kapısını çalıyor. Bu onlar için erişilemez, asla ulaşılamaz, yakalanması mucize isimler bunlar. Devasa bir operasyon.’ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Güney Amerika ve Avrupa rotasındaki uyuşturucu trafiğini yöneten kilit isimler arasında yer alan ve Interpol tarafından uluslararası düzeyde kırmızı bültenle aranan Hollanda uyruklu Joseph Johannes Lijdekkers'in 2 yıl önce Türkiye ile bağlantıları tespit edilmiş, İstanbul Narkotik Polisi tarafından elde edilen bilgiler ışığında çok yönlü çalışma başlatmıştı.

Söz konusu bilgi ve belgeler doğrultusunda yürütülen soruşturma derinleştirilmiş, Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) ve Narkotik Daire Başkanlığı da çalışmalarda yer almıştı. Yapılan araştırmalarda, uluslararası uyuşturucu kartelinin Türkiye ayağındaki bağlantılarının ise çete elebaşı Naci Y. üzerinden yürütüldüğü anlaşılmıştı.

'YAKALANMASI MUCİZE İSİMLER'

CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ operasyon detaylarını anlatırken, ‘Büyük bir uyuşturucu karteli aslında bu. 10 milyar dolarlık trafiğin haritası bu. Elde edilen paranın bir kısmını Türkiye’ye getiriyorlar. Burada devreye İstanbul Emniyet Müdürlüğü devreye giriyor. Narkotik polisinin yaptığı çalışmalar ile deşifre oluyorlar. Kartel olarak bütün dünyada aranan iki isim var. Isaac Bignan ve Jurean Finix alt baronlar ve Türkiye’de oldukları tespit ediliyor.’ dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... Yakalanması mucize isimler...

Uludağ ayrıca polis ekiplerince zamana karşı yarış başlatıldığını vurgularken, ‘Bu iki ismin yurt dışına çıkmadan yakalanması gerekiyor. Isaac Bignan’ın Fethiye’de olduğu ve uyuşturucu kartelinin bu ismi kaçırmak için silahlı adamlarını Türkiye’ye getirdiklerini tespit ediyor. Özel yatla kaçırılmak istenmesi üzerine alarma geçiyor. İçinde bulunduğu araç Isparta’da yakalanıyor. Belçika, Fransa ve Hollanda emniyet ekipleri Türkiye’nin kapısını çalıyor. Bu onlar için erişilemez, asla ulaşılamaz, yakalanması mucize isimler bunlar. Devasa bir operasyon.’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... Yakalanması mucize isimler...

Haberin Devamı

MASAK, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Daire Başkanlığı ve İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesince ortak yürütülen çalışmalar, 13 Haziran’da operasyona dönüştürüldü. O tarihlerdeki baskında 25 şüpheli yakalandı. Adreslerde yapılan aramalarda aralarında 50 milyon liralık 2 saatin de bulunduğu yaklaşık 100 milyon liralık, para ve altın ele geçirildi. Şüphelilere ait 1 milyar liralık taşınmaz, otomobil ve banka hesaplarına da el konulduğu aktarıldı.

Söz konusu kartele yönelik çalışmalarına devam eden İstanbul Narkotik Polisi, suç ağının merkezindeki isimlerden sayılan Isaac Bignan’ın Türkiye’de olduğunu saptadı. Lijdekkers'in yardımcısı ve ortağı olduğu iddia edilen Isaac Bignan’ın peşine düşen güvenlik güçleri, uluslararası kartelin Bignan’ı Türkiye’nin dışına kaçırmak için hazırlık yaptığını deşifre etti.

Haberin Devamı

ÖZEL OLARAK HAZIRLANAN GİZLİ BÖLMELİ YATLA KAÇACAKLARDI

Güvenlik kurumlarının elindeki bilgi ve belgelere göre suç ağının silahlı kanadını yöneten ve Interpol’ün Kırmızı Bültenle aradığı Jurean Anthony Finix’in bu maksatla Türkiye’ye geldiği ve İstanbul’a yerleştiği kaydedildi. Buna göre Finix Leijdekkers’in Türkiye’deki faaliyetlerine yön verdiği iddia edilen Naci Y.’nin adamlarıyla iletişime geçti. Kartelin en kritik halkasını oluşturan Isaac Bignan ve eşi Vargeli Tiffany W.’nin yurt dışına çıkarılması için sahte pasaportlar ve gizli bölmesi bulunan konforlu yat hazırlandı.

Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... Yakalanması mucize isimler...

KAĞITHANE’DE SAKLANDIĞI YERE BASKIN

Haberin Devamı

Kartelin yerli ve yabancı iş birlikçileri kaçış planları yaparken, İstanbul Narkotik Polisi, Jurean Anthony Finix’in İstanbul’daki izini sürdü. Şüphelinin peşine düşen polis, Finix‘in Kağıthane’de bir adreste kaldığını saptadı. Belçikalı Jurean Anthony Finix, Şakir K. ile Fatih T.’yi düzenlenen baskınla kıskıvrak yakaladı. Operasyon düzenlenen adreslerde 11 silah, 600 mermi ele geçirildi. Ayrıca örgütün ikinci adamı Isaac Bignan ve karısı için hazırlanan çok sayıda illegal pasaport ve uyuşturucu bulundu.

MUĞLA POLİSİYE TEMASA GEÇİLDİ, ISPARTA’DA YAKALANDI

İstanbul Polisinin baskında ele geçirdiği dijital verilerden, uyuşturucu kartelinin ikinci adamı olan Isaac Bignan’ın karısıyla Muğla’da olduğu ve kaçış için fırsat kolladığı anlaşıldı. Bunun üzerine harekete geçen emniyet ekipleri, Muğla polisiyle temada geçerek şüphelilerin barınabileceği adreslere yönlendirildi. Yapılan araştırmada, zanlıların Isparta’da olduğu anlaşıldı. Isparta Narkotik birimlerine haber verildi. Polisin yaptığı çalışma ile Isaac Bignan ile Ömer K. ve Murat P. 25 Haziran’da düzenlenen zincirleme operasyonlarla yakalandı.

Haberin Devamı

Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... Yakalanması mucize isimler...

Jurean Anthony Finix, İsaac Bignan...

Türkiye’de yardım ve yataklık edenler yakalandı. Polis, soruşturmada şüphelilere yardım eden 3 kişi daha tespit edildi. Faillerin Muğla’dan Konya’ya gittiği belirlendi. Şüpheli Ali Ç., Talha A. ve Kenan T. de Konya’da düzenlenen baskınla yakalandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DUYURMUŞTU

Operasyonla ilgili İçişleri Bakanlığı da açıklama yapmış, şu ifadelere yer verilmişti:

“İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünce, 13 Haziran 2023 tarihinde Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde MASAK’la iş birliği içerisinde bir operasyon gerçekleştirilmiştir.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından icra edilen operasyon kapsamında, Ankara, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından İnterpol Kırmızı Bültenle aranan Hollanda uyruklu 'Bello Jos' lakaplı Joseph Johannes Joseph Johannes Leijdekkers'in içerisinde bulunduğu suç örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonda 25 şüpheli yakalanmıştır.
Leijdekkers ve diğer örgüt üyelerine ait 36 adet taşınmaz, 99,9 kg altın, 2 adet motorlu araç, 5 milyon 785 bin euro, 1 milyon 733 bin dolar, 65 milyon 725 bin lira ve şüphelilerin hissedar oldukları 5 şirketin ortaklık payları dahil, nakit olarak yaklaşık 1,1 milyar TL tutarındaki mal varlığı değerine el konulmuştur.

Türkiye’de yakalanan kartelin kritik halkasına ilişkin çarpıcı detaylar... Yakalanması mucize isimler...

23 Haziran 2023 tarihinde, firari durumda bulunan şahısların yakalanmalarına yönelik devam eden çalışmalarda, İstanbul’da 10 kişiye ait 13 farklı adreste gerçekleştirilen operasyonda aralarında Interpol Kırmızı Bültenle aranma kaydı olan Hollanda uyruklu Jurean Anthony Finix'in bulunduğu 3 kişi yakalanmıştır. Operasyonda, muhtelif miktarda uyuşturucu madde, uyuşturucu ticaretinden elde edilen nakit formda para, çok sayıda kripto telefon, birçok ülkeye ait sahte pasaport, kimlik kartı, tabanca ve fişek ele geçirilmiştir.

25 Haziran 2023 tarihinde devam eden çalışmalarda ise Muğla ve Isparta’da gerçekleştirilen operasyonlarda Leijdekkers'in sağ kolu olan ve hakkında Hollanda ve Belçika adli makamlarınca uluslararası seviyede kırmızı bültenle aranma kaydı olan Isaac Bignan’ın da aralarında bulunduğu 3 kişi gözaltına alınmıştır. Söz konusu operasyonlarda çok sayıda kripto telefon ve fişek ile uyuşturucu ticaretinden elde edilen nakit formda paraya el konulmuştur. Aynı gün dosya kapsamındaki şüphelilerin kaçmasına yardım eden 3 kişi Konya’da gerçekleştirilen operasyonda yakalanmıştır.

Operasyon neticesinde 2’si kırmızı bültenle aranan olmak üzere toplam 34 şahıs hakkında işlem yapılmıştır.”(DHA-İHA)

BAKMADAN GEÇME!