Türkiye ve KKTC'den ortak tatbikat

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 13:33

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen 'Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı' nefes kesti. Tatbikatta senaryo gereği dağlık alana düşen uçaktaki yaralılar kurtarıldı.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 21 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı'nda dost ateşiyle batan 'TCG Kocatepe' gemisinde şehit olan Teğmen Caner Gönyeli'nin anısına her yıl KKTC'de yapılan arama- kurtarma tatbikatının, bu yıl 19'uncusu düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı'nda yer alan sivil ve askeri personelin katılımıyla düzenlenen tatbikat, iki bölümden oluştu. Tatbikatın kara bölümü, bugün Girne'deki 101 Evler (St.Hilarion) bölgesinde yapıldı. Subay ve astsubaylardan oluşan sağlık personelleri, helikopterle bölgeye inerek, düşen uçaktaki yolcuları kurtardı. Uçaktan çıkarılan 2 ağır yaralı, makaralı halat sistemiyle helikoptere taşınarak hastaneye kaldırıldı. Ardından bölgeye KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı ve itfaiye ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri uçaktaki yangını söndürürken, arama- kurtarma ekipleri de uçaktan mahsur kalan diğer yolcuları kurtardı. 

Haberin Devamı

Türkiye ve KKTCden ortak tatbikat


Tatbikatı KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir, şehit Teğmen Caner Gönyeli'nin eşi Nükhet Gönyeli ve çok sayıda askeri personel izledi. Tatbikatı izleyen davetliler, cep telefonu kameralarıyla fotoğraf çekti. Yaklaşık 1,5 saat süren tatbikatı Azerbaycan, Cibuti, Filipinler, Kosova, Katar, Libya ve Pakistan'dan askeri gözlemciler de takip etti.

Türkiye ve KKTCden ortak tatbikat



Öte yandan tatbikat öncesi KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç, basın bilgilendirme toplantısı düzenledi. Tümgeneral Aytaç, "KKTC, ana vatanı Türkiye Cumhuriyeti unsurlarıyla gönül ve emel birliği içerisinde her ortamda gece ve gündüz kara sularında veya uluslararası sularda her yerde, her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!