Talasemi nedir? Talasemi hastalığı belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Talasemi nedir Talasemi hastalığı belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2020 11:53

8 Mayıs Talasemi Günü gündemde yer alıyor. Talasemi nedir, belirtileri nelerdir? Bir diğer adı Akdeniz anemisi olan bu haftalık ebeveynlerden kalıtsal olarak geçiyor. Dünyanın birçok yerinde görülen kan hastalığın tanısı çoğunlukla çocukluk döneminde konuluyor. İşte talasemi hastalığı ile ilgili merak edilenler…

Haberin Devamı

Talasemi hastalığı merak edilen konular arasında bulunuyor. Her yıl 8 Mayıs’ta Talasemi hastalığı ile mücadele ile ilgili açıklamalarda bulunuyor. Ebeveynlerden kalıtsal olarak geçen bu haftalığın bir diğer adı da Akdeniz anemisidir. hastalığın tanısı çoğunlukla çocukluk döneminde konulur. Peki Talasemi nedir? Talasemi belirtileri nelerdir?

 

TALASEMİ NEDİR?

Hastalığın bir diğer adı da akdeniz anemisidir. Vücudumuzda kırmızı kan hücresi olarak  adlandırdığımız eritresitlerin, yapımında oluşan genetik sorun nedeniyle, sayıca azalması söz konusudur. Hastalığın tanısı çoğunlukla çocukluk döneminde konur.

TALASEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hastalığın belirtileri arasında ciltte solukluk, büyüme – gelişme  geriliği, dalak büyümesi, idrar renginde koyulaşma bulunuyor.

Haberin Devamı

Tedavi edilen hastalarda vücutta demir birikimine dikkat edilmelidir. Dalak alınması ya da kemik iliği nakli yapıldı ise ilgili merkezlerce takip edilmelidir. 

Talasemi bir grup hastalığın genel bir ismidir. Genetik olup alt tipleri kendi içinde ve hastadan hastaya farklı özellikle seyreder. En riskli dönemde sıklıkla taşıyıcılık saptanırken esas hastalığın tanısı çoçukluk çağında konur. Taşıyıcılık tespit edildiği ise ( Evlilik öncesi ya da evlendikten sonra ) kadınların gebelik öncesi bu durumu doktorlarına belirtmeli , genetik danışmanlık alınmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!