Suriye için İran’la 3 mutabakat

Güncelleme Tarihi:

Suriye için İran’la 3 mutabakat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2013 01:29

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun önceki gün İranlı mevkidaşı Cevat Zarif’le yaptığı görüşmede, iki ülke Suriye sorununun çözümüne ortak katkıda bulunmak için 3 konuda mutabakata vardı.

Haberin Devamı

Ankara ve Tahran, aralarındaki görüş ayrılığına rağmen şu konularda ortak tutum takınacaklar:

HER KESİME İNSANİ YARDIM

“Kötüleşen şartlar nedeniyle acilen insani tedbirlerin alınması ve yardımların yerlerine ulaşması için engellerin kaldırılması. İnsani yardım ulaştırılırken, Suriye’de çatışan taraflar arasında ayrımcılık yapılmasından özellikle kaçınacaklar.

GEÇİŞ SÜRECİ

Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak, iç barışı yeniden tahsis etmek için Cenevre 2 Konferansı da dahil olmak üzere geçiş sürecinin vakit geçirilmeden sağlanmasına katkı sağlamak ve korunmasına destek vermek.

SERBEST SEÇİM

Esad dönemini sona erdirecek geçiş sürecinde gereken koşulların sağlanmasından sonra, Suriye halkının kendi geleceğini ve yöneticilerini belirlemek ve demokratik taleplerinin karşılanması için serbest seçimlerin yapılmasının sağlanmasına destek vermek ve bu talebe saygı göstermek.”

GÖRÜŞMEYE DEVAM

İki bakan Suriye konusunda görüş farklılıklarını ve önyargıları ortadan kaldırmak için daha sık görüşme kararı da aldı. Bu kapsamda Davutoğlu 26 Kasım’da Tahran’a gidecek.

Haberin Devamı

İsrail’le birlikte Müslüman ülkeye saldırmayız

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Türkiye, İsrail’le bir olup asla bir Müslüman ülkeye saldırmaz” dedi. İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif’le önceki gün düzenlediği basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarında askeri üsse düzenlenen saldırıyla ilgili basında yer alan “Türkiye istihbarat sağladı” haberlerinin hatırlatılması üzerine açıklama yaptı. Türkiye’nin Suriye rejimiyle ilkesel bir probleminin olduğunu belirten Davutoğlu, “Ama hiçbir gerekçeyle hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, İsrail ile herhangi bir başka Müslüman ülkeye veya başka bir ülkeye dönük olarak iş birliği yapmamıştır, yapmaz ve yapmayacaktır. Bu konuda çıkan haberlerin hepsi Türkiye’nin ilkesel tutumuna gölge düşürmeye yönelik haberlerdir” dedi. AA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!