Son dakika... MİT'ten İranlı ajan operasyonu: Zindaşti'nin 11 adamı yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2020 10:43

İran rejim muhalifi lideri Habib Farajollah Chaab'ın kaçırılması olayına ilişkin suç örgütü lideri İranlı uyuşturucu baronu Naci Zindaşti'nin 11 adamı 4 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonla yakalandı. 9 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. MİT'in titiz takibiyle yapılan operasyonun ayrıntıları ortaya çıktı. Chaab'ın, Zindaşti'nin yaptığı plana uygun olarak eski karısıyla buluşmak üzere geldiği İstanbul'da kurulan tuzakla yakalanıp Van'a oradan İran'a kaçırıldığı ortaya çıktı. Kritik operasyonla İran istihbaratına bağlı hücre çökertilmiş oldu.

Haberin Devamı

Ahvaz’ın Kurtuluşu için Arap Mücadelesi Hareketi (ASMLA) İsveç oluşumunun başında yer alan İran rejim muhalifi lideri Habib Farajollah Chaab, 9 Ekim 2020 tarihinde İstanbul’da kayboldu. İsveç’te yaşayan Chaab'ın akibeti ile ilgili yürütülen çalışmada suç örgütü lideri Naci Zindaşti’nin talimatı ve yönlendirmesiyle kurulan tuzak neticesinde İran'a kaçırıldığı belirlendi.

Zindaşti'nin 14 yıldır İsveç’te yaşayan Chaab’ı eski eşi ile kandırarak İstanbul’a gelmesini sağladığı belirtildi. Chaab’ın eski eşiyle buluşacağını düşünerek geldiği ve bindiği minibüste uyuşturucu kullandırılarak etkisiz hale getirildikleri daha sonra Van'ın Başkale ilçesine oradan da İran'a kaçırıldığı ortaya çaktı.

Bu olayda Turgay D. ve Naci Sharifi Zindaşti’nin öz yeğeni Bahtiyar F. liderliğindeki ekibin yine aktif rol aldığı Türkiye aleyhine casusluk faaliyetleri yürüttükleri tespit edildi. Bu kapsamda 27 Kasım'da İstanbul merkezli 4 ilde 13 şüphelinin yakalanması için eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Haberin Devamı

İstanbul'da H. Y., E.Ö., Y.D., B.F., F.D., Van'da N.Ç., D.A., E.A., M.F., A.F., ve Ankara'da ise F.Ş. olmak üzere toplamda 11 şüpheli gözaltına alındı. 9 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 2 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

CNN Türk Muhabiri Mustafa Berber, kritik operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

Önemli bir operasyondan bahsediyoruz. İran'da aslında muhalif isimler, yurtdışında yaşayan isimler sürekli olarak kaçırılmış ve İran'a götürülmüştü. İran'da da orada idam edilmişti. İran muhalif isimlere yönelik kaçırma işlemlerini sürdürürken MİT'ten de önemli bir operasyona imza atıldı. Son günlerde İsveç'te yaşayan Habib Chaab'ın Türkiye'den kaçırıldığına ilişkin iddialar üzerine MİT harekete geçti. Yapılan incelemelerde İran'ın Türkiye'deki istihbarat ağı tarafından ve bu kişilerin de Zindaşti ile irtibatlı olan kişiler tarafından kaçırılarak İran'a götürüldüğü tespit edildi. Buna ilişkin 11 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Zindaşti, İranlı bir uyuşturucu kaçakçısıydı ve kendisi hakkında İran'da idam kararı verilince de Türkiye'ye gelmişti. Türkiye'de de 2007 yılında bir cinayet nedeniyle yargılanmıştı. Ardından da hakkında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilince Türkiye'den kaçmış ve yeniden İran'a gittiği tespit edilmişti. Oradan faaliyetlerini yürüttüğü tespit edilmişti. İşte İran istihbaratına çalışan Zindaşti'nin Türkiye'deki ağına yönelik bir operasyon düzenlendi.

Haberin Devamı

Habib Chaab isimli kişi İsveç'ten Türkiye'ye geldi, muhalif bir isimdi. İran'daki muhalif anlayışın İsveç'teki kolunu yürütüyordu. Eski eşinin borç verme bahanesiyle İstanbul'a getirildi ve ardından da bir minibüse bindirilerek kaçırıldı, Van üzerinden İran'a götürüldü. Bu kaçırmaya ilişkin de MİT harekete geçti. Ve MİT 11 ismi yakaladı. Onlarla ilgili soruşturma safhası devam ediyor İran istihbaratına bağlı hücre çökertilmiş oldu bu operasyonla birlikte. Bu 11 ismin de Zindaşti için çalıştığı tespit edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!