Son dakika! Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2022 14:37

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim Muhtarlar Günü münasebetiyle Muhtarlar Evi Açılışı ve 100 Muhtar Hizmet Binası Temel Atma Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazı yeni müjdeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kadın muhtarlarımızın doğum ve analık izinlerine ilişkin yasal düzenleme hazırlıklarımızda son aşamaya geldik. Yakında hazırladığımız teklifi Meclisimizin takdirine sunacağız" dedi. Erdoğan, "Muhtarlarımızın izin, hastalık veya başka sebeplerle görev başında bulunamadıkları zamanlarda ödenekleri kesilmeyecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Akay Caddesi'nde '19 Ekim Muhtarlar Günü' nedeniyle düzenlenen 'Muhtarlar Evi Açılışı ve 100 Muhtar Hizmet Binası Temel Atma Töreni'ne katıldı.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar...

Ülkemizde tüm muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü'nü tebrik ediyorum. 81 vilayetimizdeki muhtarlarımızın her birine, milletimize aşkla, sevdayla hizmet ettikleri için teşekkür ediyorum. Kısa bir süre önce maalesef Bartın Amasra'daki kömür madeninde meydana gelen felakette ebediyete uğurladığımız 41 kardeşime rahmet diliyorum. Şu anda İstanbul'da yatmakta olan 6 yaralımıza da Allah'tan şifalar diliyorum.

Ülkemizin tüm illerinden Ankara'ya teşrif eden binlerce muhtar kardeşlerimizle şu anda adeta uçsuz bucaksız, resmi rakama göre şu an 20 bini aşkın muhtarımız burada. Bu güzel binayı, kafesi, restoranı, mescidi, otoparkı ve 58 yatak kapasitesine sahip 35 odasıyla bugünden itibaren tüm muhtarlarımızın istifadesine sunuyoruz. Böylece muhtar kardeşlerimizi iş veya başka sebeplerle Ankara’ya geldiklerinde kalacak yer bulma derdinden de kurtarmış bulunuyoruz. Artık muhtarlarımız Ankara’da gönül rahatlığıyla kalabilecekleri, merkezi konumuyla trafik sıkıntısı çekmeden tüm işlerini halledebilecekleri bir eve kavuşmuş oldular. Muhtarlar Evi’mizin açılışının yanı sıra bugün ayrıca 100 muhtar hizmet binasının toplu temel atma törenini de gerçekleştiriyoruz. Muhtarlar evinin sizlerle beraber tüm muhtar kardeşime hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Rabbim birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin diyorum.

Haberin Devamı

"MUHTARLARIMIZIN YÜZÜNE DAHİ BAKMAYANLAR MUHTARLARIMIZI HATIRLADI"

Cumhurbaşkanlığı görevini devraldıktan sonra ülkemiz demokrasine kazandırdığımız yeniliklerden birisi Muhtar Buluşmaları'dır. İlk toplantımızı yaptığımız 2015 yılından bugüne kadar muhtarlarımızla her biri şölen havasında geçen toplam 52 ayrı buluşma gerçekleştirdik. Türkiye'nin 4 bir köşesinden 38 bin muhtarımızı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, milletin evinde misafir ettik. Her muhtar buluşmamız; aramızdaki muhabbet bağını güçlendirdiğimiz, istişare ettiğimiz, ülkemizin meselelerini enine boyuna görüştüğümüz bir demokrasi bayramına dönüştü. Bana ne diyorlardı; 'Muhtar bile olamaz'. E ne oldu? Bu başlığı atanlar rezil rüsva oldu. Sizler bu kardeşinizi Cumhurbaşkanı yaptınız. Cumhuriyet tarihimizde ilk kez muhtarlarımız; dertlerini, sıkıntılarını, beklentilerini devletin zirvesiyle doğrudan paylaşma fırsatı buldu. Sadece muhtarlarımızın değil bu vesileyle ülkemizin her tarafındaki pek çok mahallemizin, şehrimizin de sorunlarını çözüme kavuşturduk. Muhtarlarımızla aramızda tesis ettiğimiz bu güçlü bağ herhalde daha önce hiçbir siyasetçiye nasip olmamış büyük bir şereftir. Buluşmalarımızın sadece bürokraside değil siyasette de muhtarlara yönelik bakış açısını kökten değiştirdiğini görüyoruz. Daha önce muhtar kardeşlerimizin yüzüne dahi bakmayanlar, bizim toplantılarımızdan sonra birden muhtarlarımızın varlığını hatırladı. Şimdiye kadar hiçbir işinizi görmeyenler, sizin için kıllarını dahi kıpırdatmayanlar; muhtarlarımıza adeta vaat yağmuruna tutmaya başladı. Ancak her samimiyetsiz işleri gibi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Laf olsun diye düzenledikleri bir iki küçük salon toplantısının devamını dahi getiremediler. Birkaç toplantıyla rol kapmaya çalışsalar da bizim şu kardeşliğimizi, şu dayanışmamızı asla tesis edemediler.

Haberin Devamı

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

Bizim de sizinle aramızda gönülden gönüle kurulu bir köprü var. Biz muhtarlarımızla gönül diliyle, kalp diliyle konuşuyor, birbirimizi sadece Allah için seviyoruz. Zahirde bizi taklit edenler bu gönül dilini bilmedikleri, kalpten kalbe giden o gizli yolları görmedikleri için ne milletimizle, ne de muhtarlarımızla samimi bir ilişki kuramıyorlar. Belki şu tabloyu da kıskanacaklar. Belki bizim şu sevdamızı çekemeyenler olacaktır. İşte onun için, coşkunuz, aşkınız, ahde vefanız için her birinize teşekkür ediyor; 'Allah nazardan saklasın' diyorum.

Yönetim sistemimizin çelik çekirdeği olan muhtarlarımızın hak ettikleri hizmeti alabilmek için çok uzun yıllar beklemek zorunda kaldı. Bizden önce devletin de siyasetin de kapıları maalesef muhtarlarımıza kapalı durumdaydı. Muhtarlarımız çoğu zaman dertlerini anlatacak muhatap bulamaz, bulsa da köyüne ve mahallesine çözümle dönemezdi.

Haberin Devamı

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

O manşeti hatırlayın: Muhtar bile olamaz. Eski Türkiye’nin muhtara ve muhtarlık makamına bakış açısını gösteren bir utanç vesikasıdır. Muhtarı, dolayısıyla milli iradeyi tahkir eden bu vesayetçi zihniyetin elinde ülkemizin en kıymetli yılları heba olmuştur. Bir avuç seçkinin dışında hiç kimse reşit, mümeyyiz hizmete ve hürmete layık görülmemiştir. Birileri her türlü imkandan faydalanırken, birileri özgürlüklerini sonuna kadar kullanırken milletimizin kahir ekseriyeti dışlanmış, horlanmıştır. Muhtarlarımızı aşağılayanlar, 'göbeğini kaşıyan adam' dedikleri insanımızı da seneler boyunca yokluğa, yoksulluğa ve yasaklara mahkum ettiler. 2002’den itibaren millet iradesini her alanda güçlendirme hamlelerimizle demokrasinin adeta siz uç beyleri olan muhtarlarımızı da biz ihmal etmedik.

Haberin Devamı

Muhtarlık müessesine verdiğimiz önemi, Muhtarlar Daire Başkanlığı kurarak açıkça gösterdik. Muhtarlarımızın taleplerini yakından takip etmek amacıyla büyükşehir belediyelerinde Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, diğer belediyelerde ise Muhtarlık İşleri Müdürlüklerinin kurulmasını biz sağladık. Bunun için valiliklerde bir vali yardımcısı, büyükşehirlerde genel sekreter yardımcısı ve diğer belediyelerde ise bir başkan yardımcısını muhtarlarımızın taleplerini takip etmek amacıyla sorumlu kıldık. Muhtarlık bilgi sistemi ile devlet-muhtar-vatandaş arasında yepyeni bir anlayışın bütünleşmesinin kapısını araladık. Tüm muhtarlarımıza İçişleri Bakanlığımız tarafından tek tip özel muhtar kimliğini de yine biz düzenledik. En az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarlarımızı silah ruhsat harcından muaf tutarak, önemli bir avantaj sağladık. 

Haberin Devamı

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN YENİ MÜJDELER

Bunun yanında muhtarlarımızın ödeneklerini de olması gereken seviyeye çıkardık. Göreve geldiğimizde sadece 97 lira olan muhtar ödeneğini tam 57 kat artışla bugün 5 bin 500 liraya yükselttik. Aynı zamanda güncel rakamla 2 bin 232 lira olan muhtarlarımızın SGK primlerini de devlet tarafından karşılanmasını temin ettik. Talep eden tüm kadın muhtarlarımızın muhtarlık hizmet binalarını kameralı güvenlik sistemleriyle donatıyoruz. 'Muhtarlar Günü' vesilesiyle bazı yeni müjdeleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Kadın muhtarlarımızın doğum ve analık izinlerine ilişkin yasal düzenleme hazırlıklarımızda son aşamaya geldik. İnşallah yakında hazırladığımız teklifi Meclisimizin takdirine sunacağız. Bu düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte kadın muhtarlarımızın yanı sıra tüm muhtarlarımızın izin, hastalık veya başka sebeplerde görev başında bulunmadıkları zamanlarda ödenekleri kesilmeyecek.

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

İçişleri Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulu arasında yapılacak protokol ile siz muhtarlarımıza yönelik muhtar akademisi projemizi hayata geçiriyoruz. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce koordine edilen adrese dayalı kayıt sistemini siz kıymetli muhtarlarımızın istifadesine açtık. 

"DAYANIŞMA İÇİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Tüm illerimizde MAKS Muhtar Modülü kullanımına dair eğitimlerimizi tamamladık. Artık köylerinize veya mahallelerinize ilişkin birçok bilgiye MAKS üzerinden rahatlıkla ulaşabileceksiniz.  Ayrıca köylerimizde mahallelerimizdeki metruk yapıları sizlerde sistem üzerinden bildirebileceksiniz.

Bir modül daha geliştirdik. Tüm bunlarla birlikte muhtarlık binalarının elektrik faturalarının ticari abone tarifesi yerine konut tarifesinden düzenlenmesi uygulamasını da başlatıyoruz. Muhtarlıklarımızın 2024 Mart ayında yapılacak seçimlere kadar vatandaşlarımıza daha iyi hizmeti yapması için gereken desteği vermeye devam edeceğiz. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aramıza kimseyi sokmadan tam bir dayanışma içinde çalışmayı sürdüreceğiz.

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

Ülkemizin geleceğine dair hiçbir idealleri olmayanlarla bizim aramızdaki farkı sizler de görüyorsunuz. Biz dünyanın ve bölgemizin içinden geçtiği fırtınalı dönemde 85 milyonun huzuru için çalışacak, koşturacak, milletimizin hakkını savunacağız. İcazeti başka mahfillerde değil aziz milletimizin tertemiz iradesinde arayacağız. Kimsenin karşısında el pençe divan durmayacak, insanımızın başını yere eğdirmeyecek, onurunu kimseye ezdirmeyeceğiz.

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

"DEVLETİMİZİN İMKANLARINI MİLLETİMİZLE PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Türkiye olarak bu krizi olabilecek en az hasarla atlatmanın, ülkemiz için büyük bir atılım fırsatına çevirme gayretindeyiz. Putin 'Türkiye'yi doğal gaz dağıtım merkezi yapacağız' dedi. Yani Avrupa doğal gazı bizden alacak. Bu öyle durup dururken olmuyor, bu aramızdaki diplomasiyle oluyor. Ekonomide çarklar dönmeye devam ediyor, ihracatımız rekorlar kırıyor. Tarımda bu sene verimli ve bereketli bir sezon geçiriyoruz. Otellerimizin doluluk oranları şu aylarda bile yaz mevsimini aratmıyor. Devletimizin imkanlarını milletimizle paylaşmaya devam edeceğiz. Muhtarlarımızdan çok güçlü destek bekliyorum. Buna var mıyız? Bu düşüncelerle sözlerime son verirken Muhtarlar Evimizin muhtar kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum.

Son dakika Muhtarlara ‘ödenek’ müjdesi... Erdoğan: Düzenlemede sona geldik, yakında Meclis’e sunacağız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!