Son dakika: Erdoğan-Biden görüşmesine ilişkin ilk açıklama geldi: Antalya'daki toplantı diplomasi zaferi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2022 19:23

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgesel gelişmeler ve Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı. Öte yandan kritik görüşmeyle ilgili açıklama yapan Beyaz Saray, "ABD Başkanı Biden, Türkiye'nin çatışmaya yönelik diplomatik çözümü destekleme çabaları, ayrıca Türkiye'nin barışı ve istikrarı sağlamak üzere bölge liderleriyle son temasları karşısında takdirlerini ifade etti" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında siyasi çözüm sağlanması gayretlerini devam ettirdiklerini belirterek, krizin daha da derinleşme ihtimaline karşı Türkiye’nin her iki tarafla konuşabilmesinin ve çözüm arayışında kolaylaştırıcı konumunda bulunmasının önemli olduğunu ifade etti.

"ANTALYA'DAKİ GÖRÜŞME DİPLOMASİ ZAFERİ"

Türkiye’nin açtığı güven kanalı sayesinde Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının Türkiye’nin ev sahipliğinde bugün Antalya’da doğrudan karşılıklı konuşma imkânı bulmalarının önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının düzenlenmesinin bile bizatihi bir diplomasi zaferi olduğunu vurguladı.

ABD'DEN YENİ UÇAK ALIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD’den 40 yeni uçak alımını ve mevcut F-16’ların modernizasyonunu içeren talebinin en kısa sürede neticeye ulaştırılmasını beklediğini belirterek, savunma sanayii alanında Türkiye’ye yönelik tüm haksız yaptırımların kaldırılmasının zamanının da çoktan geldiğini dile getirdi.

BEYAZ SARAY'DAN İLK AÇIKLAMA: BIDEN'DAN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, iki liderin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız işgaline ilişkin duyulan ortak kaygıyı ele aldığı aktarıldı. Açıklamaya göre; iki lider Ukrayna hükümetine ve halkına güçlü desteklerini teyit etti, acil ateşkes ihtiyacının altını çizdi ve krize eşgüdümlü uluslararası yanıttan duyulan memnuniyeti dile getirdi.

ABD Başkanı Biden, Türkiye'nin çatışmaya yönelik diplomatik çözümü destekleme çabaları, ayrıca Türkiye'nin barışı ve istikrarı sağlamak üzere bölge liderleriyle son temasları karşısında takdirlerini ifade etti.

Haberin Devamı

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de Erdoğan-Biden görüşmesinin yapıcı geçtiğini açıkladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!