Savcılık, Suruç cinayetinde emir PKK'dan ama katil PKK'lı değil' dedi

Güncelleme Tarihi:

Savcılık, Suruç cinayetinde emir PKKdan ama katil PKKlı değil dedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 15:32

Eski Suruç Belediye Başkanı Salih Tekinalp ve oğlu Sinan’ın öldürülmesine dair davada sanık Mehmet Emin Elçi’ye ‘iki kez tasarlayarak öldürme, bir kez öldürmeye teşebbüs, örgüt üyeliği ve yasak silah bulundurmak’ suçlarından ceza verilmesi istendi. Esas hakkındaki mütalaada, cinayet kararının PKK tarafından alındığını ancak katilin örgütle bir ilişkisinin olmadığı savunuldu.

Haberin Devamı

Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Kasım’da görülen duruşmada savcılık esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, cinayet kararının PKK tarafından alındığı ifade edildi. Buna karşın katil Mehmet Emin Elçi’nin PKK üyesi olduğuna ilişkin bir bilgi ve belge bulunmadığı, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına hareket ettiği ileri sürüldü. Elçi hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet, ‘öldürmeye teşebbüs’ suçundan yirmi yıla, ‘örgüt üyeliği’ suçundan on yıla, ‘yasak silah bulundurmak’ suçundan da üç yıla kadar hapis cezası istendi.

Sonraki duruşma, 9 Ocak 2018’e bırakıldı.

OĞLUYLA BİRLİKTE ÖLDÜRÜLDÜ

Eski Suruç Belediye Başkanı ve yarış atı sahibi olan Salih Tekinalp’a yönelik ilk silahlı saldırı, 18 Haziran 2014’te yapılmıştı. Tekinalp, bu saldırıdan yaralı kurtuldu. İfadesinde, saldırıdan iki üç gün önce kendisini Gaziantep’ten, ‘Diyarbakırlı Reşit’ diye tanıtan bir kişinin aradığını ve “Yarış atı bulabilir misin?” dediğini anlattı. Bunun üzerine buluşup kendisine ait Karadut Köyü’ndeki at çiftliğine gittiklerini söyledi. Çiftlikte gezerken, iki kişiden birinin başına sert bir cisimle vurması üzerine yere düştüğünü anlatan Tekinalp, “Ben yere düştükten sonra 40-45 yaşında olan şahıs üzerime bir el ateş etti. Yerden toprak alarak yüzüne attım ve eve koşmaya başladım. Eve girdim, av tüfeğimi alıp çıktığımda kimse yoktu” dedi. 

Haberin Devamı

Savcılığa verdiği dilekçede, saldırı için gelen aracın Mehmet Dal adlı kişiye ait olduğunu bildirdi. İfadesi alınan Dal, serbest bırakıldı. 34 gün sonra, 19 Ekim 2014’te Salih Tekinalp, oğlu Sinan’la seyir halindeyken silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Savcılık, aylar önce serbest bıraktığı Mehmet Dal’ı gözaltına alındı. Dal, Tekinalp’e yönelik iki saldırının PKK içerisinde faaliyet gösteren ağabeyi Sabri Dal ve arkadaşı Mehmet Emin Elçi tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. Talimatın da Irak’ın Kürdistan bölgesinde bulunan Nimet Aşut, Esat Malkuç ve Siphan Esim’den geldiğini savundu. Dal, Tekinalp’ın AK Parti için çalıştığı gerekçesiyle vurulduğunu, ilk girişimde ölmediği için, ikinci kez vurulduğunu iddia etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!