Saraçhane’deki kazıda pan heykeli bulundu

Güncelleme Tarihi:

Saraçhane’deki kazıda pan heykeli bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekiplerinin Fatih’teki Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda 8 Haziran 2022 tarihinden itibaren kazı çalışmaları devam ediyordu.

Haberin Devamı

Çalışmaların sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında dün, yüzeyden yaklaşık 2.6 metre derindeki dolgu toprak içerisinde Antik Yunan mitolojisinde çoban ve sürülerin tanrısı olan mermer Pan heykeli parçası bulundu.

‘KAYIP ROMA SARAYI’NA ULAŞTIK’

Heykelin Roma dönemine ait olduğu düşünülüyor.  İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Daha önce bulduğumuz heykelle beraber İstanbul’un kayıp Roma Sarayı bölümüne ulaştığımızı görüyoruz. İstanbul bir tarih ve turizm cenneti” dedi. İBB Miras ekipleri, nisan ayında da aynı yerde 1900 yaşında olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait bir heykel bulmuştu.

Saraçhane’deki kazıda pan heykeli bulundu

Haberin Devamı

20 SANTİM BOYUNDA

Roma dönemine ait olduğu düşünülen Pan heykeli, 20 santimetre yüksekliğinde, 18 santimetre genişliğinde.

ÇOBANLARIN ‘PAN’İKLETEN TANRISI

Yunan mitolojisinde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısı olan Pan, pastoral bir nitelik arzetse de yarı keçi yarı insan suretinde tasvir edilmesi onu korkutucu bir figür haline getirmiş. Öyle ki Pan, kırlarda aniden insanların karşısına çıkıp görüntüsüyle korkuttuğu için panik sözcüğüne de ilham kaynağı olmuş. Pan, çoban tanrısı olduğu için ürkütücü görüntüsü ile zıtlık arzedecek şekilde kaynaklarda çoğunlukla kırlarda dolaşıp flüt çalan, sevimli bir figür olarak betimlenir. Fakat birçok kaynakta da çığlık atarak düşmanlarını kaçırma, panik ettirme yeteneğine sahip olarak tanımlanır.

Saraçhane’deki kazıda pan heykeli bulundu

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!