‘Şaibeyi ortaya koydu’

Güncelleme Tarihi:

‘Şaibeyi ortaya koydu’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2017 21:01

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın “Yasaları yorum yoluyla değiştirmek mahkeme eliyle Anayasa değişikliği yapmaktır” sözlerini hatırlatarak, “Anayasa Mahkemesi Başkanı referandumun şaibeli olduğunu açık ve net ortaya koymuştur” dedi. Kılıçdaroğlu, referandum sonrası yol haritasını tartışmak için toplanan Parti Meclisi öncesinde dün özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YSK YASALARI ÇİĞNEDİ

“YSK, yönetim görevini yaptı, genelge yayınladı, eğitimler verdi. Ama yönetim görevini yaparken yasaların açık hükmünü çiğnedi. Seçim Kanunu madde 98, yoruma yer vermeyecek kadar açık. Yorum yok, hâkime verilen bir yetki yok. Soru şu: Bu açık hükme rağmen neden mühürsüz zarflar kabul edildi? Seçim Kanunu 101’inci madde: Hâkime takdir yetkisi yok. Emredici hüküm. Hangi gerekçeyle mühürsüz zarf ve oy pusulaları kabul edildi? AYM’nin 55’inci kuruluşu nedeniyle törene katıldık. AYM Başkanı Sayın Zühtü Arslan’ın yaptığı konuşmadan bir paragraf: ‘Anayasa koyucunun lafzı, anlamı ve amacı bakımından açık şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek, esasen mahkeme eliyle Anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir. Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmasına yol açacağı her türlü izahtan varestedir.’ Yasa, ‘mühürsüz oy pusula ve zarfları geçersiz’ diyor. Siz bunu hangi gerekçeyle değiştiriyorsunuz, kim size bu yetkiyi verdi?

Haberin Devamı

KİMDEN TALİMAT ALDILAR

AYM Başkanı, bu referandumun, bu halkoylamasının şaibeli olduğunu, meşruiyetinin olmadığını AYM’nin 55’inci kuruluş yıldönümünde açık ve net şekilde ortaya koymuştur. AYM Başkanı’nın bu duyarlılığı için kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Şimdi şu soruları sormak zorundayız. YSK’nın bu kararı alan hâkimleri, yasanın açık hükmüne rağmen farklı yorumlayarak geçersiz oyları geçerli kabul etmeleri talimatını kimden aldılar? YSK’nın bu kararı bizim demokrasi, siyasi tarihimizin kara bir sayfasıdır, kabul edilemez. Adaleti çıkarı için kullanan kişiye hâkim denmez.

OYLAR DEĞİL YSK ÇALINMIŞ

Tüm vatandaşlarımıza, ‘Gidin oy kullanın, sandıklara sahip çıkacağız’ dedik. Sandıklara sahip çıktık. Oy hırsızlığı olmadı. Kimsenin oyu çalınmadı ama geriye dönüp bir baktık ki YSK çalınmış. İradesi çalınmış ve ipotek altına alınmıştır. Bu anayasa değişikliğiyle Türkiye Cumhuriyeti yönetilemez. YSK’ya operasyon yapacaksınız, kanunsuz kararlar alınacak. O kanunsuz kararlara dayanarak anayasa değişikliğini meşru sayacaksınız. Dünyanın hangi demokrasisinde böyle bir süreç meşru görülür. Böyle bir Anayasa değişikliği bizim tarihimizde hiç olmadı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!