Sağlık Bakanlığı açıkladı: En sık meme kanseri görülüyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı açıkladı: En sık meme kanseri görülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2023 07:00

Sağlık Bakanlığı, en çok yeni tanı konulan akciğer kanserinin yerini artık meme kanserinin aldığını açıkladı. Verilere göre, meme kanseri tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldi.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada Dünya Sağlık Teşkilatı’nın verileri paylaşılırken şu ifadeler yer aldı: “Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanseri, meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkıyor. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı oluyor hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artıyor. Kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olabiliyor.

MENOPOZ SONRASI KİLO ALIMI ETKİLİ

Meme kanserinde değiştirilebilecek risk faktörleri arasında hareketsiz bir yaşam sürmek, fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak (özellikle menopozdan sonra 5 kilodan fazla kilo almak), sigara içmek, hiç doğum yapmamış olmak, 35 yaşından sonra anne olmak, hiç bebek emzirmemiş olmak, menopoz sonrası iki yıldan uzun süreyle hormon ilacı kullanmak, alkol kullanmak yer alıyor.  Değiştirilemeyecek risk faktörlerinde ise kadın olmak yer alıyor çünkü kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülüyor. Yaş arttıkça meme kanseri riski artıyor. Belirli genlere sahip olmak (BRCA1, BRCA2). Erken adet olmak, geç menopoza girmek.

Haberin Devamı

MEMEDEKİ DEĞİŞİMLER İZLENMELİ

Türkiye’de 40-69 yaş arasındaki kadınlara, herhangi bir yakınmaları olmadan önce, her iki yılda bir kez ve ücretsiz olarak mamografi ile tarama yapılıyor. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Diğer belirtiler arasında bir memenin tamamının veya bir kısmının şişmesi, memede ya da meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum, meme ucunda çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü, meme derisinde tahriş, tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı), memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, koltuk altında kitle yer alıyor.”

Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı açıkladı: En sık meme kanseri görülüyor

DÜNYA SAĞLIK TEŞKİLATI’NA GÖRE

- Meme kanseri, tüm yeni tanı konulan kanserlerin yüzde 11.7’si olarak ilk sıraya yükseldi.

- Akciğer kanseri yüzde 11.4 ile ikinci sıklıkta

- Kalın bağırsak kanseri yüzde 10 ile üçüncü sıklıkta

- Prostat kanseri yüzde 7.3 ile dördüncü sıklıkta

- Mide kanseri yüzde 5.6 ile beşinci sıklıkta.

Sağlık Bakanlığı açıkladı: En sık meme kanseri görülüyor

BOL BOL SEBZE TÜKETİN

Türkiye’de her 18 bin kadının meme kanserine yakalandığını belirten Uzman Dr. Hakan Özkul Hürriyet’e şunları söyledi:

Sağlık Bakanlığı açıkladı: En sık meme kanseri görülüyor

“Meme kanserinde kalıtsallık sadece yüzde 10’luk bölümünü oluşturuyor. Genetik dışı faktörler ise yüzde 90’ını oluşturuyor. Beslenme, meme kanserinden korunmada çok çok önemli. Bunun için bolca antioksidan yani serbest radikalleri temizleyici gıdaları almak çok önemli. Bunların başında da sebzeler gelir. Meme kanserinden korunmada bol bol sebze tüketmek ve meyve tüketmek önemli. Ama şeker faktörü sebebiyle meyvelerin de sınırlı miktarda tüketilmesi önemli. Bol yeşil yapraklı sebzeler, kereviz, brokoli, ananas, zencefil, zerdeçal, sarımsak, yeşil çay, domates, zeytinyağı omega 3 yani vücuttaki enflamasyonu yani kanser riskini azaltan gıdaları tüketmek önemli. A, C, Omega 3 vitaminleri çok önemli. Bol bol balık tüketmek gerekiyor. Posa alımı da  koruyucu öneme sahip.”

BAKMADAN GEÇME!