Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2024 07:00

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, İzmir’de Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Öğrencilerin uzayla ilgili ilginç sorularını yanıtlayan Gezeravcı, “Uzayda yerçekiminin nasıl bir nimet olduğunu anladım” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte geldiği Ege Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Ege Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı ‘Extremophyte’ deneyi ile birlikte uzayda 13 deneye imza atan Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı deneyimlerini öğrencilere aktardı, onlardan gelen soruları yanıtladı.
Ege Üniversitesi’nde halka açık olarak düzenlenen etkinliğin saat 10.30’da başlayacağı duyurulmuştu. Ancak bir saat önceden başlayarak Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar Motbe Kültür Merkezi’nin önünde büyük bir kalabalık vardı. Herkes ellerinde telefonlarıyla birlikte bir kare fotoğraf çekebilmek için Türkiye’nin ilk astronotunun gelmesini bekledi. Kültür Merkezi önünde heyecanlı bekleyiş sürerken içerde de yer kalmamış, oturacak yer bulamayan öğrenciler merdiven boşluklarını bile doldurmuştu.
Öğrenciler ilk Türk Astronot Gezeravcı’nın birazdan kendileriyle deneyimlerini paylaşacak olmasının heyecanını yaşıyorlardı.

Haberin Devamı

Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı
AY VE YILDIZ ÇİZİP GELDİLER
Ege Üniversitesi Giyim Üretim Meslek Yüksek Okulu birinci sınıf öğrencileri Sude Çetinkaya ve Aleyna Bulut da Gezeravcı’yı heyecanla bekleyen öğrencilerdendi. Ellerine Ay ve Yıldız çizip gelmişlerdi. Duygularını ise, “Bu anın çok önemli olduğunu biliyoruz. Böyle bir fırsatı kaçırmak istemedik. Çocuklarımızın belgesellerde izleyeceği kişiyi biz burada görmüş olacağız” diyerek dile getirdiler.
Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı

ASTRONOTTAN SELFİE
Ardından Gezeravcı Merkez’e geldi. Dışarıda onu karşılayanlar selfie çekmek için birbiriyle yarıştı. İçeriye girdiğinde öğrencilerin heyecanı daha da arttı. Sahneye çıktığında ise katılımcılarla sahneden selfie çekti. Ardından uzaya gitmek için geçtiği yolları ve hazırlık aşamalarını anlatan Gezeravcı uzayda gerçekleştirdiği deneylerle ilgili şunları söyledi:

Haberin Devamı

DENEYLERİNİ YAPTIĞIMIZ BİLİM İNSANLARIYLA BİR ARADAYIZ
“Uzayda gerçekleştirdiğim 13 deneyden biri de Ege Üniversitesi’nin ekstromofit deneyiydi Deneylerimiz Türkiye Uzay Ajansı’nın seçim sürecinin sonunda belirlendi. Bugün ilk defa gerçekleştirdiğimiz bir deneyin hocalarıyla aynı ortamı paylaşıyoruz. Sizler de onlardan aldığınız bilgilerle çok şanslısınız.

ÖZGÜN DENEYLER YAPTIK
Bu deneyler özgün deneylerdi. Bir başkasının onlarca kez tekrar ettiği deneyi yapabilirdik. Bu da bir öğrenme imkanıydı. Keza yaptığımız deneylerde başarılı da olsa başarısız da olsa bir şey öğrenecektik. 22’nci ülke olarak uzaya gittik. 21 ülke daha önce gitmişti. Kendi alanında özgün çalışmalara imza attık. Hepsi aynı olsaydı bile yine de değerliydi. Herkes adım atar. Ancak anne baba için en önemli adım çocuğunun ilk adımıdır. Bu adım da Türkiye’nin uzaya ilk adımıydı.”

Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı
ÖĞRENCİLER SORDU, GEZERAVCI YANITLADI
“Beni bırakırsanız saatlerce yaşadıklarımı anlatırım” diyen Gezeravcı, konuşmanın ikinci bölümünde öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrenciler, uzay yolculuğuna hazırlık süreci, oradan dünyaya baktığında ne hissettiği gibi soruların yanı sıra yaralanmalarda nasıl müdahaleler yapıldığı ve G kuvvetinin ne kadar olduğu gibi teknik sorular da sordu.

Haberin Devamı

DÜNYA MÜTHİŞ BİR GÜZELLİĞE SAHİP
Uzayda kendinizi bir kum tanesi gibi hissettiniz mi sorusuna Gezeravcı, “Önemsiz hissetmekten ziyade Dünya’yı oradan gördükten sonra daha önemli hisettim. O karanlıkta müthiş bir güzelliğe sahip. Tek başımıza minik bir objeyiz ancak dünya nimetinin ne kadar güzel olduğunu görüyoruz orada. Bir de günlük rutinimizde olan yer çekiminin ne kadar bütük bir nimet olduğunu fark etmeme vesile oldu” yanıtını verdi.

KENDİNİZİ GELİŞTİRİN
Gezeravcı, astronot olmak isteyenlere de “Astronotluk için belirli bir kariyer alanına ihtiyaç yok. Pozitif bilimlerin etkisi çok ama diğer bölümlerin de etkisi var. Mümkün olduğunca kendinizi geliştirin, birçok dil öğrenin. Bir kişinin yapabildiği bir iş varsa ben de yaparım derim. Bunu da kendinize söyleyin” tavsiyesi verdi.

Haberin Devamı

Öğrenciler sordu Türk astronot yanıtladı... Uzayda futbol oynanır mı
UZAYDA FUTBOL OYNANIR MI?
Alper Gezeravcı’ya soru soranlar arasında ilkokul öğrencisi Mert Ali de vardı. Mert Ali’nin yanıtını merak ettiği soru, “Uzayda futbol oynanır mı” idi. Bir deneyde bunu göstermeye çalıştığını anlatan Gezeravcı, soruya esprili bir yanıt verdi: “Evet uzayda futbol oynanır, topa vurduğunda istediğin kadar uzağa gönderebilirsin, o yüzden güçlü bir kaleci lazım.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!