‘O iğde ağacı’ hepten gitti

Güncelleme Tarihi:

‘O iğde ağacı’ hepten gitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 21:13

ÜZERİNE inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı nedeniyle tartışma konusu olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), ders kitabından çıkarıldı. İlköğretim 2’nci sınıf Türkçe kitabından Atatürk’ün ağaç sevgisinin de dile getirildiği ‘O iğde ağacına ne oldu’ başlıklı bölüm atıldı, yerine Yalova’da geçen ‘Yürüyen köşk’ adlı bölüm eklendi.

Haberin Devamı

EKLENEN BÖLÜM: ‘O ağaç kesilmeyecek bina kaydırılacak’


Atatürk köşkün yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvanla karşılaşır (...) Bahçıvan, dalların uzadığını söyler (...) Atatürk düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: Bu emirle binanın temeline kadar kazılır. Buraya tramvay rayları döşenir. Bina, raylar üzerine oturtulur. Beş metre kadar kaydırılır. Böylece ulu çınar ağacı da kesilmekten kurtulur.”

‘O iğde ağacı’ hepten gitti

Türkçe kitabında yer alan, ‘O iğde ağacına ne oldu’ başlıklı bölümde, Atatürk’ün, AOÇ’nin ağaçlandırılması için neler yaptığı, kesilen bir iğde ağacı için bile nasıl mücadele verdiği örnek olarak öğrencilere anlatılıyordu.

Haberin Devamı

‘O iğde ağacı’ hepten gitti

Yeni öğretim yılında aynı kitabın o bölümünün kitaplardan çıkarıldığı görüldü. Türkçe 2’nci sınıf kitaplarında yer almayan o bölümün yerine yine Atatürk’ün ağaç sevgisini anlatan ‘Yürüyen köşk’ bölümü koyuldu.

‘O iğde ağacı’ hepten gitti


ÇIKARILAN BÖLÜM: ‘Hiçbir ağaca kıyılmayacak’


“...Çiftliğe yaklaşırken Atatürk birden şoförüne ‘Dur’ diye seslendi. Arabasından indi, çevresine bakındı, çalışan işçilere:
- ‘Burada bir iğde ağacı vardı, ne oldu?’ diye sordu. Hiç kimsenin böyle bir ağaçtan haber yoktu. Büyük bir olasılıkla yol yapılırken sökülüp bir kenara atılmıştı (...) Atatürk çiftlikten ayrılırken görevlilere uyarıda bulundu: Yaşlı da olsa, cılız da olsa hiçbir ağaca kıyılmayacak, her ağaca bakılacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!