National Geographic 125'inci yılını kutluyor

Güncelleme Tarihi:

National Geographic 125inci yılını kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 01:40

National Geographic, 125'inci yılını fotoğrafın gücüne ayırdığı özel bir sayıyla kutluyor. Derginin ekim sayısı, National Geographic'in 125 yıldır çektiği özel karelere ayrılmış.

Haberin Devamı

National Geographic, 125'inci yılını fotoğrafın gücüne ayırdığı özel bir sayıyla kutluyor. Derginin ekim sayısı, National Geographic'in 125 yıldır çektiği özel karelere ayrılmış.



Bu özel karelerden biri de 1991 yılında Körfez Savaşı sırasında Steve McCurry'nin patlamaların önündeki develerin görüldüğü fotoğraf.

Meksika'nin Yucatan eyaleti yakınlarındaki Cenote Xkeken'de sarkıtlar altındaki yüzücünün üstüne vuran güneş ışığının renkleri nasıl da canlandırdığı görülüyor. Fotoğrafı çeken ise John Stanmeyer

2009'da İzlanda'da çekilen bu karenin sahibi James Balog. Ay ışığı, 800 kilogramlık bir buz kütlesinin üzerinden parıldıyor.

2010'da Afganistan'da çekilen bu karenin sahibi ise Lynsey Addario. Fotoğraftaki Noor Nisa doğum yapmak üzere. Kocası da onu hastaneye götürmekte kararlı ancak arabası bozulmuş ve başka bir araba bulmaya gitmiş. Fotoğrafın altına, "Noor Nisa bu çekimden sonra bir kız bebek dünyaya getirdi" notu düşülmüş.

Haberin Devamı

Paul Nicklen, 2006 yılında Antarktika'da görüntülediği bu deniz leoparının kaçmasını beklemiş ancak o kameranın daha da yakınına gelmiş.

Paul Nicklen 2004 yılında Kanada'da çektiği bir başka karede ise bir kutup ayısını suyun altındayken görüntülemeyi başarmış.

1996 yılında çekilen bu fotoğraf ise Güney Afrika'daki Kalahari Gemsbok Milli Parkı'nda bir aslanın fırtınaya karşı yürüyüşünü gösteriyor. Fotoğrafı çeken ise Chris Johns.

Brian Skerry, 2011 yılında Meksika'daki Kaliforniya Körfezi'nde ağa takılmış bir köpekbalığını fotoğrafladı.

1939'da Teksas'ta çekilen bu karenin sahibi Luis Marden. Fotoğrafçı, kovboy kızın ponisini park ettikten sonra bileti alırken görüntülemiş.

National Geographic'in belki de en meşhur fotoğrafı, 'Afgan kız' portresi. 1984'te Pakistan'da çekilen fotoğrafın sahibi Steve McCurry.

Kanada'daki İngiliz Kolombiyası'nda çekilen kare, binlerce yıldır kırmızı sedir ağaçlarının altında yaşayan beyaz ayıları doğal ortamında gösteriyor.

Uganda'daki Kraliçe Elizabeth Parkı'nda uyumak için ağaca tırmanan aslan.

Antarktika’daki bu imparator penguen, sırtına bağlanan kamera sistemiyle, National Geographic belgeseli için bir kameraman olarak çalışmıştı.

Haberin Devamı

1909'dan ABD'nin Alaska eyaletinde filmlerini buzlu deniz suyunda yıkayan kişi, fotoğrafçı Oscar D. Von Engeln'den bir başkası değil.

1995'te Hindistan'daki bu kareyi çeken, fotoğraftaki dişi kaplanın ta kendisi. Bandhavgarh Milli Parkı'ndaki kaplan, kamera kapanının kapatılmasıyla kendi fotoğrafını çekmiş.

1969'da Ay'da çekilen bu karedeki astronot Buzz Aldrin, önündeki vizörde ise Neil Armstrong'un yansıması görülüyor. Apollo 11'in astronotları, Ay'a giderken yanlarında National Geographic bayrağını da götürmüşlerdi.

Smithsonian Amerikan Etnoloji Merkezi'nin başındaki Matthew Stirling, 1938'den başlayarak Meksika'daki Veracruz ve Tabasco'da National Geographic sponsorluğunda sekiz sergi düzenlemişti. Buradaki kazılarda, eski Olmec medeniyetine ait 15 baş heykeli bulunmuştu.

Haberin Devamı

Mısır'da 1938'de çekilmiş bir kare. Giza'daki piramitlerin önünde üç deve görülüyor.

Kosta Rika'daki Cocos Adaları'nda deniz biyoloğu ve National Geographic çalışanı Enric Sala, bir deniz kaplumbağasıyla birlikte dalışta.

1964'te Tanzanya'da çekilen bu karede, primatolog ve National Geographic çalışanı Jane Goodall ile genç şempanze arasındaki 'duygu dolu anlar' objektiflere yansıyor.


BAKMADAN GEÇME!