Merkel niye kazandı

Güncelleme Tarihi:

Merkel niye kazandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2013 01:40

Almanya’da seçimlerden Başbakan Angela Merkel’in birinci çıkacağını herkes biliyordu.

Haberin Devamı

Ama böylesine bir zaferi kimse tahmin etmiyordu. Bu seçimin tek kazananı Başbakan Merkel oldu. Merkel, partisi Hıristiyan Birlik’i (CDU) tek başına zafere taşıdı. Seçim akşamı Merkel sahneden indikten sonra elini sıkıp Hürriyet adına kutladım. Çok mutluydu. Sahnede müzikle coştu ve ‘Bu Gibi Günlerde’ şarkısına zaman zaman eşlik etti, hatta biraz dans etmeye çalıştı. Tüm seçim yorgunluğu gitmiş, yüzü gençleşmişti. “İşte başarının etkisi bu” dedim.

*

Merkel, bu başarıyı nasıl kazandı? Seçim kampanyasına en çok yöneltilen eleştiri içerikten yoksun olmasıydı. Hıristiyan Birlik, Başbakan Merkel’in liderliğini ön plana çıkardı. Muhalefet sosyal adalet, vergi, Euro’nun geleceğini seçim kampanyası yaptı. Ama seçmen konulara değil, tek başına kime güven duyduğuna oy verdi. Merkel’in başarısının sırrı işte bu güven oldu.

*

Haberin Devamı

Merkel’in lideri olduğu CDU, hiç şüphesiz artık eski CDU değil. Merkel, Sosyal Demokratların kira artışını durdurma, asgari ücret, Yeşiller’in nükleer enerjiye veda politikalarını da alarak, CDU’yu merkezin soluna, modern liberal muhafazakâr bir çizgiye taşıdı.

*

Sonuç: Bu seçim Almanya’nın siyasi partiler tarihinde çok derin izler bırakacak.
Seçimde Sosyal Demokratlar yüzde 2.5 gibi bir oy artışı sağlamış olsalar bile, CDU ile arasındaki oy farkı çok daha açıldı. Seçimlerde Merkel’in partisi hariç tüm partiler ağır bir yenilgiye uğradı. Sosyal Demokratlar ve Yeşiller seçimlerde konu sorunu yaşamadı.
Yoğun bir seçim kampanyası yürüttü. Ama buna rağmen başarısız kaldı. Bu durumda sorumluluk lider kadrolarda aranacak. Almanya’yı siyasette fırtınalı günler bekliyor.

ALMANYA'DA GENEL SEÇİM HEYECANI - FOTO GALERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!