Mektepli lezzet

Güncelleme Tarihi:

Mektepli lezzet
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2022 07:00

İstanbul Moda, pek çok iddialı restoranın bulunduğu bir semt. Bu bölgede varlığını sürdürmek isteyen bir restoranın müşteriye iyi hizmet ve kaliteli ürünler sunması gerekiyor. Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açtığı ‘Moda Lezzet Atölyesi’ bulunduğu semtin zorlu rekabet koşullarına rağmen kısa zamanda kendi müşteri kitlesini yarattı.

Haberin Devamı

Okulun Yiyecek ve İçecek Alanı öğrencilerinin aşçı ve garson olarak görev aldığı ‘Moda Lezzet Atölyesi’ Moda’nın iddialı restoranlarından biri olmaya aday. Burada mutfak ve servis personeli çok genç ama çıkardıkları iş gayet profesyonelce. Çünkü onlar bu işin mektebinde okuyor. Tabii bir de üstlerinde onlara yol gösteren öğretmenlerinin ve usta öğreticilerin eli var. 7 kişilik öğrenci ekibinin şefi de bir öğrenci; Tarık Gül. Geçen yıl Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) tarafından Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri kapsamında düzenlenen gastronomi yarışmasında ekibiyle birlikte 1’inci olarak altın madalya kazanan Tarık Gül, Moda Lezzet Atölyesi’nde yaptıklarını şöyle anlattı:

Mektepli lezzet
REÇETELERİMİZ BİZE ÖZEL
“Burası öğrencilerin ve öğretmenlerin yönettiği bir işletme. Burada öğretmenlerimiz ve usta öğreticilerimizle birlikte eğitimi uygulamalı görüyoruz. Okuldaki derslerden sonra buraya geliyoruz, öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Reçetelerimiz bize özel ve tariflerimizi birkaç kere deneyerek menüye ekliyoruz. İlerde dünya mutfağından lezzetler de olacak. Gelen müşterilerimizin istek ve yorumları doğrultusunda menümüzü şekillendirmeye devam edeceğiz. Öğrenci olduğumuz için müşterilerle de iyi anlaşıyoruz ve gelen müşteriler de öğrencilerle karşılaşınca şaşırıyorlar.”
Şef Yardımcısı 11’inci sınıf öğrencisi Rümeysa Ulaş da ödüllü bir şef. TAŞFED’in yarışmasında üçüncü olarak bronz madalya kazanan Rümeysa Ulaş yarışmada Tarık ile rakip olduklarını söyleyerek beraber çalışma süreçleri hakkında şunları anlattı:

Haberin Devamı

VEGAN VE GLÜTENSİZ MENÜ GELECEK
“Şimdi birlikte özel tarifler hazırlayarak gelen müşterilerimize sunuyoruz. Menümüzde soğuk mezelerimiz arasında patlıcan ezmesi, ali nazik, haydari, humus ve arpa şehriyeli salatamız var. Çorbalarımız günlük çıkıyor. Mercimek, ezogelin, arpa şehriye, mantar çorbası çeşitlerimiz arasında. Ana yemeklerimizde taze ve mevsimde ne yetişiyorsa onları kullanmaya çalışıyoruz. Taze fasulye, kuru fasulye, pirinç pilavı, etli ve zeytinyağlı dolmalarımız, fırın makarnamız var. En çok tercih edilen tatlımız ise kahveli pasta. Müşterilerimizden vegan menü soran da oluyor. Bu doğrultuda bir de vegan menü hazırlamayı düşünüyoruz. Bununla birlikte glütensiz ürünlerin de olduğu ayrı bir menü daha düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Moda Lezzet Atölyesi ile ilgilenen Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Murat Yeldan öğrencilerin her an yanlarında ve onlara destek oluyor. Moda Lezzet Atölyesi’nin Türkiye’de alanında bir ilk olduğunu söyleyen Yeldan da şöyle konuştu:

Mektepli lezzet
3 ÇEŞİT YEMEK 45 LİRAYA YENİLEBİLİR
“Burada kurduğumuz bu atölye ile birçok kesimden insana hizmet veriyoruz. Öğrencilerimiz burada yerinde öğrenerek eğitimlerini alıyor, aynı zamanda harçlıklarını çıkarıyorlar. Çevredeki diğer restoranlara göre fiyatlarımız daha uygun. Burada 3 çeşit yemek ortalama 45 liraya yenilebilir. Kamu personeline ve öğretmenlerimize indirim yapıyoruz. İhtiyaç sahiplerine ücretsiz çorba ve ekmek veriyoruz. Çay ise her zaman müşterilerimize ikramımız. Öğrencilerimizin yanında usta öğreticilerimiz var. Usta öğretici belgesi olan profesyonellerden destek alıyoruz. Şu anda 50 kişiye hizmet verebilecek bir kapasiteye sahibiz.

Haberin Devamı

ESKİDEN ARŞİV DEPOSUYDU ŞİMDİ LEZZET ATÖLYESİ
Hafta içi sabah 07.00’den akşam 19.30’a kadar açığız. Hafta sonu ise öğlen 13.00’dan sonra geç kahvaltı servisimiz başlıyor. Burası okulun bünyesinde eskiden arşiv deposu olarak kullanılan bir alandı. Bu bölümü öğrencilere fayda sağlaması adına bu şekilde değerlendirdik.

42 YILLIK TECRÜBE ÖĞRENCİLERLE BULUŞUYOR
Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi içerisinde bir de ‘Ekmek Üretim Atölyesi’ bulunuyor. Bu atölyede ise usta öğretici Yüksel Durukan, 42 yıllık tecrübesini öğrencilere aktarıyor. Doğal ekşi mayalı ekmek, tam buğday, cevizli üzümlü, zeytinli, sade klasik ekmek, irmikli ve sirkeli ekmek, roll ekmek, ciabatta ekmek gibi pek çok çeşit ekmeğin yapıldığı atölyede günde ortalama 150 adet ekmek çıkıyor.

MODA LEZZET ATÖLYESİ’NİN MÜŞTERİLERİ LEZZETLERİ YORUMLADI
Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "Ben her gün buradan geçiyorum. Antrenman yapıyorum ve antrenman sonrası karbonhidrat almam gerekiyor. Pilav ve fasulye en iyi karbonhidratlar. Geçen gün diğer yemeklerini denemiştim bugün de ilk defa pilav ve kuru fasulyesini tadıyorum. Gerçekten başarılı, hoşuma gitti."
Mustafa Özbaş: "Burada hep farklı bir menüyle karşılaşıyorum. İlk açıldığı günden beri her gün uğruyorum. Bölgedeki insanların uğrak yerlerinden biri olacaktır diye düşünüyorum."
Hüsrev Kürkçüoğlu: "Burası çok güzel. Gayet temiz. Memnun kaldım ve bundan sonra da gelmeye devam edeceğim. Evim de çok yakın. Artık buraya gelip burada yemek yiyeceğim, zaten yalnızım. Burada öğrencilerle bir arada olmak iyi geliyor."
Halil Açıkgöz: "Hemen her gün buraya öğle yemekleri için geliyorum. Öğrencilerin yapmış olduğu yemekleri memnuniyetle yiyoruz. Aynı zamanda ekonomik."
Süheyla Tan: "Lezzetli ve hijyenik buluyorum. İlgili ve alakalılar. Öğrencilerin de bu şekilde ilgilenmeleri beni ayrıca mutlu ediyor. Genelde burada en sevdiğim yemekler yapılıyor. Tüm çorba çeşitlerini severek içiyorum. Burası için öğlen gelip yemek yiyeceğim tek yer diyebilirim.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!