Masayı Başkan devirdi

Güncelleme Tarihi:

Masayı Başkan devirdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2016 00:08

Anayasa Uzlaşma Komisyon'nda yaşananlar hakkında dört partiden milletvekilleri açıklamalar yaptı...

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: Sayın Başkan 10 dakika ara alıyor, gidiyor bir telefon görüşmesi yapıyor, geri geliyor ve “Komisyon sona erdi” diyor. O, kendisini başkanlık anayasasının yapılacağı bir yere memur tayin etmiş. Meclis Başkanı, başkanlık sistemine yönelik bir anayasaya o kadar angaje olmuş ki CHP’nin kendi açısından tutarlı ve net tavrı karşısında ne yapacağını şaşırdı ve masayı devirdi. AKP ve Meclis Başkanı, yeniden ve doğru bir pozisyon alırlarsa, o zaman yetkili kurullarımız değerlendirecektir. Nedir o, parlamenter sistem içinde bir anayasa.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan: Bizler AK Parti olarak, dört parti anlaşamazsak geriye kalan üç parti anlaşmaya çalışacağız eğer bu da mümkün olmazsa iki parti ile anlaşmak için çaba sarf ederiz. Ancak mümkün olmaması durumunda da kendi anayasa taslağımızı kamuoyuna sunar ve Meclis gündemine getiririz. Uzlaşmayı partiler üstü bir şekilde milletle yaparız. AK Parti, yeni anayasa yapmak konusunda kararlıdır.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen: Henüz yapım yöntemi ile ilgili tartışma tüketilmeden içerik ile ilgili gerekçeyle komisyonun dağılması kabul edilebilir değil. Biz her şeyin konuşulmasını, demokratik bir anayasa yapımı açısından önemsiyoruz, ama bizim açımızdan ortamın anayasa yapmaya, anayasayı tartışmaya uygun hale getirilmesi içerik tartışmasından daha önce geliyor. Biz (AK Parti’ye) kapıyı baştan kapatmıyoruz ama gelecek önerinin ne içerikte olacağı şüphesiz belirleyicidir. Anayasanın herhangi bir boyutunu tartışma dışı bırakmayı demokratik görmüyoruz. Başkanlığa karşı olmamızla tabular oluşturmayı birbirinden ayırt etmek gerektiğini düşünüyoruz.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk: Komisyonun devam edebilmesi için dağılmasına sebep olan partiler uzlaşabilmeli. Masayı dağıtan bunlar; masanın ömrünün devam edip etmeyeceğine karar verecekler de bunlar olacak. Ana muhalefet partisini dışarıda tutuyorsanız 7 Haziran meselesindeki ayak oyunlarını buraya taşıyorsunuz demektir. Meclis’te bulunan bütün partilerin iştirakiyle bu çalışma yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!