Rahip Brunson için flaş talep! Adli kontrolün kaldırılması istendi...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2018 06:03

İZMİR'de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanan ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4'üncü kez hakim huzuruna çıkıyor. Brunson, duruşmada hazır bulundurulmak üzere bu sabah erken saatlerde İzmir Alsancak’ta bulunan ev hapsinde tutulduğu evinden görevlilerce alındı. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava başladı. Üç tanığın dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi. Verilen ara sonrası duruşma 14.00'da yeniden başladı. Savcı mütalaasında adli kontrolün kaldırılmasını istedi. Brunson için savcı ayrıca örgüte üye olmaktan 10 yıla kadar hapis talep etti.

Haberin Devamı

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD uyruklu din adamı Andrew Craig Brunson, 4’üncü kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve öğlende verilen aranın ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı, esas hakkındaki mütalaasını vermeye başladı. Savcı, Brunson hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılmasını ve örgüte üye olmaktan 10 yıla kadar hapis talep etti.

BRUNSON: BEN MASUMUM

Savcının mütalaasının ardından duruşmaya kaldığı yerden devam edildi. Mahkeme Başkanı Brunson’a savunma için söz verdi.

Brunson, “Ben masum bir adamım İsa’yı seviyorum, Türkiye’yi seviyorum” dedi. Mahkeme başkanı Brunson ve avukatına ek savunma süresini hatırlattı. Ek savuna süresi isteyip istemediklerini sordu. Brunson ve avukatı ek savunma süresi istemedi. Avukatı Brunson’un beraatını istedi.

Haberin Devamı

Mahkeme karar için kısa bir ara verdi. Az sonra karar verilmiş olacak.

İLK TANIK PARALİMPİK TENİSÇİ BÜŞRA FATMA ÜN

Brunson’un yargılandığı davanın oturumu 11.30’da kimlik tespiti ile başladı. Duruşma başlamadan önce duruşma salonunda sanık bölümünde bulunan Andrew Craig Brunson ve izleyiciler arsında bulunan eşi Norine Brunson, ayağa kalkarak, ellerini kalplerinin üzerine koyup, uzun süre birbirlerine baktı.

İlk olarak tanıklardan, Paralimpik Oyunları'nda tekerlekli sandalye tenisine katılan ilk Türk kadın tenisçi olarak bilinen Büşra Fatma Ün dinlendi. Ün, Brunson’u tanımadığını ancak kiliseye gittiğini bildiği eski milli takım menajeri ve antrenörü Diane Fowler’ı tanıdığını ifade etti. Mahkeme başkanının Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaralanan teröristleri  İzmir’de tedavi edip tekrar geri gönderdikleri öne sürülen Diane Fowler’ın  eşi  John Fawler’ı tanıyıp tanımadığını sorması üzerine ise, “İlk defa duyuyorum. Sadece hastanede doktorluk yaptığını biliyorum” dedi. Diyeceği olup olmadığı sorulan sanık Andrew Brunson ise, o kilise ile kendi kilisesinin bir ilgisi olmadığını söyleyerek, “Fowler’ı tanıyorum ama ara sıra gördüm. PKK savaşçılarıyla hiç tanışmadım. Onların buraya getirilmeleri bence mümkün değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

“İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI”

Daha sonra Balıkesir’de bulunan tanık Levent Kalkan’a SEGBİS sistemi ile bağlanıldı. Mahkeme Başkanı, Kalkan’a daha önceki ifadesinde adını Tuncay olarak verdiği kişinin Yılmaz Demircan olduğunun tespit edildiği ve salonda dinlenmek üzere hazır bulundurulduğunu hatırlattı.

Mahkeme Başkanı’nı “Levent Kalkan, dua evinde FETÖ üyelerinin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında saklandığını ve barındırıldığını kendisine söylediğini ifade etti. Doğru mu?” diye sorması üzerine Yılmaz Demircan, “Benim evim dua evinin yakınındaydı. Koreliler kalıyordu. Ben öyle bir ifadede bulunmadım” dedi. Bunun üzerine diyeceği olup olmadığı sorulan Kalkan ise, “Ben ifadelerimde böyle bir şey demedim. ‘Onun evi yakındaydı onun da görüşleri alınsın’ dedim. İfadem yanlış anlaşıldı” diye kaydetti.

Haberin Devamı

BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE ATTILAR

Demircan’ın ardından ikinci tanık Volkan Sürer salona çağrıldı. Levent Kalkan’ın İzmir’de yaşadığı dönemde ev arkadaşı olduğunu ifade eden Kalkan, iddianamede adı geçen Agit kod adlı Siraç Akay ile irtibatı olup olmadığı ve Agit’in bomba eğitimi alıp, PYD örgütü adına çatışmalarda bulunup bulunmadığı konularında bilgisi sorulması üzerine, “Kilise ile ilgili sohbet sırasında Levent’ten duydum. Çocuklar da Agit için bombacı diyerek şakalaşırlardı. Levent de bana ‘Bunların hepsi bombacı. Bunlar hep terörist’ demişti. Onlarla yüzgöz olmamamı söylerdi” dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanının Levent Kalkan’a, “Sen ondan duyduğunu söylemiştin. O senden duyduğunu söylüyor” sorusuna Kalkan, “Şu an ben çok şaşkınım. Vermiş olduğu ifade beni şaşırttı. Kendimi savunacak durumda değilim. Asıl ben ondan duydum ama o benden duyduğunu söylüyor. Çok şaşkınım” dedi.

Haberin Devamı

BRUNSON’UN TANIKLARINA GEÇİLDİ

Ardından Andrew Craig Brunson’un tanıklarının dinlenmesine geçildi. Manisa’daki kilisenin sorumlusu Steve Capper’a Serhat kod adlı gizli tanığın, Brunson’un kilisesi ile aralarında organik bağ olduğunu söylemesi ve onun kilisesi adına faaliyet yürüttüğü konusundaki iddialar soruldu. SEGBİS ile salona bağlanan Caper, Serhat kod adlı gizli tanığın kiliseden kovulduğu için düşmanlık beslediğini ileri sürdü.  “2014 yılında Manisa'da derneğimizin ofisini açtık. Bizim derneğimiz Diriliş Kilisesi'nden bağımsızdır. Serhat kod adlı kişi bize gelirdi. Bir süre sonra sorun çıkardığı için gelmesini yasakladık. En son Ocak 2017'de gelmişti. Yasaklamamıza rağmen Mayıs 2017'de tekrar geldi. Polis zoruyla kendisini dışarıya çıkarttık. O zaman bize 'Ben kazanacağım, siz kaybedeceksiniz' dedi. Suçlamaları bu nedenledir” dedi.

35 YIL İSTENİYOR

ABD’li pastör Andrew Craig Brunson, İzmir’de Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alındı. Ancak Aralık ayında FETÖ’ye üye olma suçlamasıyla tutuklandı. Brunson hakkındaki iddianame Mart 2018'de hazırlandı, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Brunson için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi. Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi.

3 EKİM’DE AYM’YE BAŞVURDU

Yaklaşık 2 yıldır tutuklu bulunan ve bugüne kadar 3 kez hakim huzuruna çıkan Brunson’la ilgili İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Temmuz 2018’de dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluğunu ev hapsine çevirerek, hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi. Halen ev hapsinde tutulan ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı bulunan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt'un tutukluluğa itirazları bugüne kadar reddedildi. İtirazların reddedilmesi üzerine Brunson'un avukatı Halavurt, bu kez de 3 Ekim’de bireysel başvuru hakkını kullanıp Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!