Kruvaziyer bereketi

Güncelleme Tarihi:

Kruvaziyer bereketi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

Pandemide durma noktasına gelen kruvaziyer turizminin bu yaz altın sezonunu yaşaması bekleniyor. 2022’de yolcu sayısı 22 kat artarak 1 milyonu aştı. Bu sene ise artan otel ve ulaşım fiyatlarına nispeten daha cazip olan kruvaziyer seyahatinde Türkiye’ye 1.500 gemiyle 1.5 milyon turist gelmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin turizmde büyük sıçrama yapması için çeşitlendirmeye gitmesi gerektiğini belirten uzmanlar, cruise gemilerinin bu anlamda katma değer yarattığını vurguluyor. Türkiye’de son yıllarda yapılan yatırımlar kruvaziyer turizminde ülkeyi öne çıkardı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verilerine göre 2022 yılında kruvaziyer yolcu sayısı 22 kat artarak 1 milyonu aştı. Öte yandan Türkiye geçen yıl 993 gemiyi limanlarında ağırladı. Bu  sayı, bir önceki yıla göre 12 kat artış anlamına geliyor. Peki bu yıl kruvaziyer turizminde Türkiye neler bekliyor?

HEDEF 1.5 MİLYON TURİST

Turizmcilere göre, son yıllarda yerli turist de Ege ve Yunan Adalarını gemiyle gezmenin hem ekonomik hem de daha kapsamlı bir tatil olduğu görüşünde. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, Türkiye limanlarına 2022 yılında, 993 adet kruvaziyer gemi ile 1 milyon 10 bin 767 yolcu geldiğine dikkat çekti ve “Pandemi öncesiyle kıyaslandığında geçen yıl gelen gemi sayısında yaklaşık yüzde 197 oranında artış oldu. 2023 yılı hedefleri doğrultusunda ülkemiz limanlarına gelmeyi planlayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısının ise yaklaşık 1.5 milyona ulaşması bekleniyor” dedi. Tamer Kıran’ın verdiği bilgilere göre, limanlara gelen turistler kısıtlı süre içerisinde gezisini tamamladığı için tekrar uzun süreli geliyor ve turizm hareketliliğine de katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Kruvaziyer bereketi
Tamer Kıran

KUŞADASI BİRİNCİ SIRADA

Kıran, kruvaziyer turizminde öne çıkan limanlarla ilgili şu bilgileri verdi: “2022’de Kuşadası Global Port Kruvaziyer Limanı 465 kruvaziyer gemi ve 496 bin 211 yolcu ile birinci sırada yer aldı. İstanbul Galataport 180 gemi ve 252 bin 26 yolcu ile ikinci sırada, Bodrum Cruise Port ise 98 gemi ve 95 bin 462 yolcuyla üçüncü sırada yer aldı. Bu yıl da ülkemiz limanlarına gelecek kruvaziyer gemi sayısına bakıldığında; İstanbul, Kuşadası ve Bodrum’a ilave olarak Çeşme, Çanakkale, İzmir, Antalya, Marmaris ve Fethiye’ye de yoğunlaşma olacağını düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Kruvaziyer bereketi
Galataport’a bu yıl 200 gemiyle, 400 bin yolcunun gelmesi bekleniyor.

İSTANBUL’A 400 BİN YOLCU HEDEFİ

Kruvaziyerlerin bir dönem rotasından çıkardığı İstanbul’un yeniden yükselişte olduğunu belirten Karavan Turizm Cruise Direktörü ve Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, “Bu yıl sadece Galataport Limanı’na 200 gemi, 400 bin yolcu bekleniyor, Kuşadası Limanı ise 2023’te 1000 gemi beklediğini açıkladı. Biz Celestyal Cruises olarak bu yıl Türkiye çıkışlı yaklaşık 100 sefer gerçekleştireceğiz” dedi.

5 YILDIZLI OTEL KONFORU SUNUYOR

399 EURO’DAN BAŞLIYOR

Turizmci Alnıtemiz’in verdiği bilgilere göre cruise tatili fiyatlarında bu yıl artış yaşanmadı: “Yerli turist için otel ve ulaşım maliyetleri yükselirken cruise seyahatleri dövizin artmasına rağmen fiyattaki cazibesini koruyor. Ayrıca yurtiçindeki tatil seçenekleriyle karşılaştırıldığında, uluslararası standartta 5 yıldızlı bir tatil konforu sunan cruise programları ekonomik olarak da avantajlı. Dört gecelik Yunan Adaları turları 399 Euro’dan, 8 gecelik Sicilya Batı Akdeniz 899 Euro’dan başlıyor.” Uluslararası Yolcu Gemileri Birliği (CLIA) verilerine göre de kruvaziyer seyahatinde indi-bindi yapan bir yolcu ortalama 376 dolar harcıyor.

VİZE UYARISI

Haberin Devamı

Yaşanan vize sorununun sektörü etkilediğini de belirten Alnıtemiz, “Sadece Yunanistan değil bütün ülkelerde sıkıntı var ve sadece kruvaziyeri değil yurtdışı seyahatlerini de etkiliyor. Bu süreçte Türk gezginlere seyahatlerini planlamadan önce vizelerinin elinde olmasını tavsiye ediyoruz. Vizeniz elinizdeyse son dakika fırsatlarından yararlanabilirsiniz” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!