Kimse kendisini kıyıda kösede hissetmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Kimse kendisini kıyıda kösede hissetmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 22:32

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, ülkenin ve siyasetin normalleşmesini hayati bir mesele olarak ele aldıklarını, bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerinden emin olunmasını isteyerek, “Tüm vatandaşlarımızın diline, inancına, kültürüne, değerlerine, yaşam tarzına, tüm farklılıklarına saygı göstermeye devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Fırsat eşitliğini ve sosyal adaleti en üst düzeyde yaşayan bir ülkede; vatanımızın her karışını, milletimizin bütün kesimlerini kucaklayan bir hükümet olma azmindeyiz. Bir tek insanımız bile kendisini kıyıda köşede kalmış hissetmeyecektir” dedi. Hükümet programlarını genellikle ekonomiden sorumlu bakanlar okurken Davutoğlu, 64. hükümetin programını dün bizzat Meclis’e sundu. Davutoğlu şu mesajları verdi:

REFORM HÜKÜMETİ

“64. hükümet tam anlamıyla bir reform hükümeti olacaktır. Demokratikleşme ve adalet, eğitim, kamu yönetimi, kamu maliyesi, reel ekonomide köklü değişim, öncelikli dönüşüm programları alanında gerçekleştireceğimiz reformlardır. Daha küçük ama daha etkin bir merkezi idare, güçlendirilmiş ve hesap verebilir yerel yönetimler, daha etkin bir personel rejimi ve dijitalleşme kamu yönetim reformumuzun ana bileşenleri olacaktır. Kamu yönetimi reformunu etkili bir şekilde hayata geçirmeye ve koordinasyonu güçlendirmeye yönelik olarak bir Başbakan Yardımcısı koordinatörlüğünde ‘reform görev gücü’ oluşturacağız.

Sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye devam edeceğiz. Yeni anayasa, milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacaktır. Yeni ve sivil anayasamız, toplumun herhangi bir kesiminin dışlanmasına yol açacak değer yargıları ve siyasal tercihler barındırmayacaktır.

Haberin Devamı



YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Yürüttüğümüz tüm işlerin şeffaf, katılımcı ve hesap verebilir bir biçimde gerçekleşmesini temel ilke olarak benimsiyoruz. Kamu yönetimindeki politika ve uygulamalarımızda yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığımız bu temele dayanmaktadır. Mal bildirimlerinin şeffaf olmasını sağlayacağız. Mal bildirimlerinin elektronik ortamda verilmesini ve kıyaslanmasını sağlayacak bilişim altyapıları kuracağız. Yüksek Mahkeme Başkan ve üyeleri ile daire başkanlarının, TBMM Başkanlığı’na mal bildiriminde bulunmasını sağlayacağız.

İDEOLOJİ DİKTE ETMEYEN YARGI

Yargı erkinin güven veren; öngörülebilirliği sağlayan; ideoloji, siyasal tasavvur veya inanç dikte etmeyen ve bunların etkisinde kalmayan bir çerçeveye kavuşması gerektiğine inanıyoruz. Anayasal değişikliklere bağlı olarak yüksek yargıda içtihat düzeyinde dağınıklığı gidereceğiz. Bu çerçevede, askeri yargı, disiplin mahkemeleri çerçevesinde faaliyet gösterecektir. Temyiz mahkemelerinin, alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan etkilerini azaltacağız ve temyizi, hukuki denetim ile sınırlandıracağız. Geleneksel irfan merkezleri ve Alevi vatandaşlarımızın inanç ve kültür temelli talepleri karşılanacaktır. Cemevleri, eğitim sisteminde bilgilendirme, üniversitelerde araştırma ve uygulama merkezleri oluşturma gibi çeşitli konularda Alevi kanaat önderleri ile diyalog içinde demokratik uzlaşı temelinde gerekli adımları atacağız.”

Haberin Devamı

BAŞKANLIK VİZYONUMUZA DAHA UYGUN

BAŞBAKAN Davutoğlu, başkanlık sistemiyle ilgili şunları söyledi: “Parlamenter sistem ile başkanlık sistemi arasında demokrasiye uyum açısından bir fark bulunmadığı kanaatindeyiz. Başkanlık sisteminin, Türkiye’nin siyasal tecrübesine ve gelecek vizyonuna daha uygun olduğuna inanıyoruz.” Ancak Davutoğlu, okuduğu metnin dışına çıkarak, “Bu konuda hiçbir dayatma tutumu içine girmeden, meseleyi kişiselleştirmeden verimli bir tartışmanın gerçekleşmesini arzu ediyoruz” dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!