Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2015 09:52

7 Haziran’daki seçimin üzerinden 67 gün, AK Parti-CHP görüşmelerinin başlamasının üzerinden 32 gün geçtikten sonra gelinen noktada anlaşma yok. Şimdi hesaplar kasımda seçim ihtimali üzerine yapılıyor.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu koalisyon görüşmesinden sonra “Bize koalisyon değil, seçim hükümeti önerildi. Ya kısa süreli seçim hükümetini ya da AKP’nin kuracağı azınlık hükümetini destekleyin önerisi ile geldiler. Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı.” açıklamasında bulunurken, Başbakan Davutoğlu ise “CHP’yle dış politika ve eğitim gibi konularda derin görüş ayrılıkları var. Türkiye’yi erken seçime götürme sorumluluğu üzerimizdedir. Seçim sıhhat için aşı gibidir, korkmamak lazım.Bugün itibariyle CHP ile olanlar tükendi. Şimdi diğerlerine devam edeceğiz. Tükete tükete gideceğiz” dedi.

Haberin Devamı

AK Parti-CHP arasında 13 Temmuz’da başlayan koalisyon görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. CHP’nin 4 yıllık yüksek profilli koalisyon önerisine karşı AK Parti ‘3 aylık seçim hükümeti’ önerdi. Başbakan Davutoğlu, dün CHP lideri Kılıçdaroğlu ile buluşmasının ardından gelişmeleri açıklarken “Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

SEÇİM EN ERKEN NE ZAMAN YAPILACAK

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı

Davutoğlu özetle şunları söyledi:

ÖNCE CHP’YE TAKDİR

“CHP ile görüşmelerde bütün temel devlet ve hükümet meseleleri, parti politikaları gözden geçirilerek takdire şayan bir anlayış ve üslup çerçevesinde çok önemli bir müktesebat oluşturuldu. İki tarafı da takdir ederek söylüyorum, Türk demokrasi tarihindeki en derinlikli görüşmeler oldu, çıkan rapor da en kapsamlı müktebesattan oluşan bir metindir. Bu, başlı başına bir kazanımdır. Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyorum. Bizim gibi onlar da bu görüşmelerin doğasını etkileyecek tavır geliştirmedi. Bu medeni bir tavırdır.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı

DERİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI

Üzerinde ittifak edilen bazı hususlar olduğu da aşikardır. Bunların düşünülenden daha fazla olduğunu da memnuniyetle gördüm. Dış politika ve eğitim başta olmak üzere bazı temel konularda çok derin görüş ayrılıkları, temel anlayış farklılıkları da oldu. Bu derin görüş ayrılıkları nedeniyle uzun süreli koalisyonun yaratacağı sıkıntılar ve seçim de göz önünde bulundurularak, ülkenin de hükümetsiz bırakılmaması için süreli bir reform hükümeti kurulmasının daha doğru olacağını söyledik. Uzun dönemli koalisyon isteyen Sayın Kılıçdardoğlu ise kısa süreli hükümete ilişkin kaygılarını ifade ettiler. Sonunda geldiğimiz husus, bu diyalogların sürdürülmesi, ancak bu noktada bir hükümet oluşturmama kanaati hasıl olmuştur. Bunun olumsuz bir gelişme olarak telakki edilmemesi gerekir. Anlaşmak ne kadar doğalsa anlaşmamak da doğaldır. Önemli olan bu sonuca ulaşırken sergilediğiniz tavırdır, müzakere yöntemidir.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı

SEÇİM TEK İHTİMALDİR

Kalıcı bir istikrar için tekrar milli iaredeye başvurma ihtimali yükselmiş, tek ihtimal haline gelmiştir diyebiliriz. CHP ile oluşturamadığımız hükümet ortaklığı da göz önüne alındığında erken seçim önümüzde görünen güçlü bir ihtimaldir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın koalisyon istemediği, benim için de koalisyon için çabaladığım, hatta ve hatta kongre kaygısıyla koalisyon istediğim görüşüyse bir bühtandan, vehimden ibarettir. Bizim şahsi ahlakamımız da devlet ahlakımız da buna izin vermez. Sayın Cumhurbaşkanımızın bana herhangi bir yerde ‘Koalisyon olmasa iyi olur’ gibi telkini olmamıştır. O telkin zaten doğası gereği bana istişare olur.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı

AŞIYI GECİKTİRMEMELİ

CHP bize bir seçim hükümeti ihtimalinin CHP ile AK Parti arasında olamayacağını açıkça ifade etti. Kafamda daha var 3-4 alternatif. Erken seçime gidilmesi de felaket senaryosu değildir. Erken seçim Türkiye’ye 1 yıl kaybettirir, 5 yıl kaybettirir gibi yorumlara girmemek lazım. Seçim aşı olmak gibidir. Aşı olduğunuzda bazen küçük bir sızı hissedebilirsiniz ama aşı bünyeyi sıhhate kavuşturur. Eğer aşı olacaksanız da zamana yaymamanız lazım. Sayın Bahçeli ile yapacağımız temaslar sonrasında bir erken seçim tablosu çıkacaksa, mümkün olan en erken zamanda aşıyı olup sıhhate kavuşmak lazım.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

TABANIMI İKNA EDERDİM

Eğer CHP ile sürdürülebilir bir koalisyon ihtimali olsaydı, derin görüş ayrılıkları olmasaydı, ben açık şekilde kendi tabanımı ikna edeceğime inanıyorum. Ama tereddütlerin olduğu bir koalisyonu büyük iddialarla, 4 yıl sürecek diye kurmak, ama 4 ay sonra bu bir restorasyon hükümeti mi, reform hükümeti mi tartışmasıyla karşı karşıya kalmak daha büyük sıkıntı olurdu.

Kılıçdaroğlu: Koalisyon müzakeresi söz konusu olmadı
CHP lideri Kılıçdaroğlu: Keşke başta ‘olmaz’ deseydi

BAHÇELİ İLE GÖRÜŞME

Tabii Sayın Bahçeli’yle görüşmek gerekirse bunu da yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Erken seçim kendisinin de gündeme getirdiği bir husustu. Bunun nasıl gerçekleşeceği konusunda herkesin herkesle istişare etmesi gerektiği günlerdeyiz. 23 Ağustos’a kadar siyasi liderler olarak, bu meseleyi kendi aramızda halletmeliyiz. Siyasi liderlerin başarısız olduğu senaryoyu düşünmek bile istemiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızı da görüşme sonrası bilgilendirdim.”

TÜKETE TÜKETE GİDECEĞİZ

Davutoğlu “Görevi iade edecek misiniz” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Anamuhalefet partisiyle koalisyona ulaşmamış bile olsak güzel bir örnek teşkil ettik. Benim bu görevi aldığımda AK Parti dışındaki hükümet formüllerinin tümü tüketilmişti. Yola çıktığımda zihnimde 9 seçenek vardı. Bugün itibariyle CHP ile olanlar tükendi. Şimdi diğerlerine devam edeceğiz. Tükete tükete gideceğiz. MHP’yle yaptığımız temaslar sonrası, Bahçeli’ye bir
şey empoze etmedim, etmem, yol haritamı belirlemiştim, o yol haritasının gereğini yapıyorum. Sayın Bahçeli ile de görüşmem onun bir parçasıdır. Ondan sonra Sayın Cumhurbaşkanı’yla bir istişare ihtiyacı ortaya çıkar.”

Görüşmeler 40 saat sürdü

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmeleri, 32 gün önce, Başbakan Davutoğlu’nun 13 Temmuz’da CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu ziyaretiyle başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevi 9 Temmuz’da vermişti. 1 saat 40 dakika süren bu görüşmeyle iki parti arasındaki koalisyon süreci başladı. Ardından heyetler ‘istikşafi (keşif amaçlı)’ diye nitelenen 5 ayrı görüşme yaptı. 30 saate yakın süren heyetler arası görüşmelerin ardından Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu, geçen pazartesi yeniden bir araya geldi. Başbakanlık Resmi Konutu’nda yemek de yenen 4 saat 20 dakikalık görüşmede, uzlaşılamayan konuları ele alan iki lider, varılan noktayı partilerinin yetkili kurullarında değerlendirip 3 gün sonra yeniden dün bir daha buluştu. Tarihi Ankara Palas’ta 1.5 saat süren bu görüşmede koalisyon süreci anlaşmazlıkla sonuçlandı. Böylece toplamda 40 saati aşan 32 günlük koalisyon arayışı sonuçsuz kaldı.

BAKMADAN GEÇME!