Karbonhidrat yiyen daha uzun yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Karbonhidrat yiyen daha uzun yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2018 21:25

ABD’de binlerce kişiyle yapılan ve 25 yıla yayılan yeni bir araştırma, çok düşük karbonhidratlı beslenmenin yaşam beklentisini 4 yıla kadar düşürebileceğine işaret ediyor. Atkins gibi kilo verdirici düşük karbonhidratlı diyetlerin bazı hastalık risklerini azaltabileceği öne sürülüyordu. Ancak bu yeni çalışma, karbonhidrat tüketiminin ılımlı bir şekilde azaltılmasının ya da etten bitkisel protein ve yağlara geçilmesinin daha sağlıklı olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

BBC Türkçe’ye göre sonuçları bilim dergisi Lancet Public Health’de yayımlanan araştırmaya 45-64 yaş grubundaki 15.428 kişi katıldı. Bu kişilerin 25 yıl izlenmesinden sonra enerjilerinin yüzde 50-55’ini karbonhidratlardan alanların ölüm risklerinin, düşük ve yüksek oranda karbonhidratlarla beslenenlere kıyasla biraz daha az olduğu ortaya çıktı. Sebzeler ve meyveler de karbonhidrat içeriyor. Ancak karbonhidratın asıl kaynağı nişastalı yiyecekler, ekmek, pirinç, makarna ve kahvaltılık gevrekler.

Araştırmacılara göre ılımlı derecede karbonhidrat tüketen kişiler enerjilerinin yüzde 30 ya da daha azını karbonhidratlardan alanlardan (çok az karbonhidrat tüketen grup) dört yıl, yüzde 30-40 karbonhidrat tüketenlerden (az karbonhidrat tüketen grup) 2.3 yıl, yüzde 65 ve daha fazla karbonhidrat tüketenlerden de (yüksek oranda karbonhidrat tüketen grup) 1.1 yıl daha fazla yaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!