Karadeniz'i sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan yeni uyarı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2023 06:53

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası birçok ilde etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Ordu'da dereler taştı, Karadeniz Sahil Yolu Giresun ve Samsun olmak üzere iki yönlü trafiğe kapatıldı. Kuvvetli yağıştan dolayı Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da meydana gelen heyelan sebebiyle Ankara - İstanbul yönü trafiğe kapandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Bartın’da, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezi'nda açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya Doğu Karadeniz'de sel riskine dikkat çekerken, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Karadeniz Bölgesi'ni sel vurdu. Şiddetli yağış nedeniyle dereler taştı, heyelanlar meydana geldi. Yağış ve heyelanlar nedeniyle, Bolu Dağı Tem Otoyolu'nun İstanbul istikameti ile Karadeniz Sahil Yolu ve Zonguldak-İstanbul Karayolu ulaşıma kapandı. Çorum, Bartın, Sakarya, Karabük, Düzce, Erzincan ve Zonguldak'ta kuvvetli sağanak yağış nedeniyle kentlerde maddi hasar oluştu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, selin vurduğu Bartın'da gazetecilere açıklama yaptı. Bölgede sel sularının getirdiği çamurların temizlenmesi ile ilgili ciddi bir çalışma olduğunu belirten Bakan Yerlikaya, "Sayın Cumhurbaşkanı'mız anbean, devamlı burayı takip ediyor. Gerek talimatlarını alıyoruz, gerek Sayın Bakanı'mızla beraber, gerek Bartın'la ilgili gerekse diğer yerlerdeki çalışmalarla buradaki tespitlerimizi arz ediyoruz. Onun geçmiş olsun dileklerimizi dün ilettiğimiz gibi tekrar iletiyoruz. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada bilinen bir gerçek var; iklim değişikliği.

Haberin Devamı

Bakın hükümetimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın ismini bile değiştirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oldu. İklim değişikliğine olumsuz tesir eden davranışlarımızı hep beraber, bilimin ışığında gözden geçiriyoruz. Meteoroloji Genel Müdürü, AFAD ile birlikte son derece bilimsel çalışıyor ve zamanında uyarılar yapıyor. Görüyoruz ki, tecrübemiz gösteriyor ki; bu uyarılar kuvvetle tutuyor. Bartın'da turuncu-sarı kodun ne anlama geldiğini artık her birimiz çok iyi biliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DOĞU KARADENİZ'İ UYARDI

Bölgede kuvvetli yağışın etkisini kaybettiğini belirten Yerlikaya, Doğu Karadeniz içinse uyarıda bulundu. Bakan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Hamdolsun artık kuvvetli yağış etkisini kaybetti. Ama buradan Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli hemşehrilerimize seslenmek istiyorum.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Bu gece saat 24.00'e kadar kuvvetli yağış bekleniyor. Metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış almayla ilgili tahmin olduğunu belirtmek istiyorum. Sistem, Doğu Karadeniz'e doğru gidiyor. Dolayısıyla Giresun, Trabzon, Rize ve Artvinli kardeşlerimizi, valimizi, belediyelerimizi uyardık.

Hazırlıklarımızı yaptık. Ama temennimiz; her vatandaşımız kendi tedbirlerini kendisi alması yönünde. Dua ediyoruz. Başta can kaybı olmak üzere en ufak bir sıkıntımız, en ufak bir üzüntü verici bir gelişmenin olmasını temenni etmiyoruz."

Haberin Devamı

“ZONGULDAK'TA DEFTERDARLIK ZARAR TESPİT ÇALIŞMALARINI YAPIYOR”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Zonguldak’ta selden etkilenen Çaycuma ilçesine bağlı Karapınar ve Saltukova beldelerinde incelemelerde bulundu. Bakan Yerlikaya, ziyaret ettiği Çaycuma Otobüs Terminali'nde dükkanlarını su basan esnafa geçmiş olsun dileklerini iletti. Daha sonra Çaycuma Kaymakamlığında bir toplantı düzenleyen Yerlikaya, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biliyorsunuz cumartesi ve pazar meteorolojinin yaptığı tüm uyarılar doğrultusunda kuvvetli yağış gerçekleşti. Bu yağıştan Batı ve Orta Karadeniz'deki illerimiz olumsuz etkilendiler” dedi.

“Derelerin, ırmakların taşması, düşük kotta olan haneleri, tarımsal alanları su basması vesilesiyle yaşanan olumsuzluklarla ilgili İçişleri Bakanlığımız, AFAD koordinasyonunda tüm kamu kurum ve kuruluşları gece gündüz demeden bu vakte kadar gayret gösteriyor” diyen Bakan Yerlikaya, “Sevindiğimiz, tesellimiz bir tane can kaybının olmaması ama maddi olarak gerek tarımsal arazilerimiz, gerekse iş yerlerimizde, yollarımızda, köprülerimizde oluşan olumsuzluğu gidermeye hamdolsun hem maddi gücümüz var hem de bu noktada arkadaşlarımızla beraber tespitlerimizi yapıyoruz. Bunları eski haline getirmeye yönelik de gayret sarfediyoruz” ifadelerini kullandı.
Zonguldak’a 237, Beycuma beldesine de 201 kilogram yağış düştüğünü söyleyen Bakan Yerlikaya, “Bu yağışlarla beraber 112 Acil Çağrımıza Zonguldak’tan 715 ihbar geldi. Bu ihbarlar sonucunda 45 vatandaşımızı botlarla, iş makineleri ile kurtardık. Bin 117 personel, 348 iş makinesi ve araç, 5 botla çalışmalar aralıksız sürüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Yağışlar nedeniyle yüzde 120 doluluk oranına ulaşan Ulutan ve Kızılcapınar barajlarındaki doluluk seviyesinin makul seviyeye doğru indiğini belirten Bakan Yerlikaya, yapılan çalışmalarla ilgili de şu bilgileri verdi:

“124 köyümüzde 99 personel ve 45 iş makinesiyle İl Özel İdaremiz, valimiz öndeliğinde çalışmalarını devam ettiriyor. Defterdarlık illerimizde, ilçelerimizde, tüm yerleşim yerlerinde zarar tespit çalışmalarını yapıyor. En kısa zamanda bu tespitleri yapacağız. Var olan bu tespitlerden sonra AFAD olarak ne kadar destek vereceğimizin tespitini yapacağız.”

Tarımsal arazilerde de Tarım ve Orman Bakanlığının talimatıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin çalışma yaptığını aktaran Yerlikaya, hasar tespiti bittikten sonra ne kadar ödeme alınacağına dair vatandaşların bilgilendirileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya'ya bölgedeki incelemeleri sırasında Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Zonguldak milletvekilleri Muammer Avcı, Saffet Bozkurt, Ahmet Çolakoğlu, Karabük milletvekilleri Cem Şahin ile Ali Keskinkılıç da eşlik etti.

'260 KÖYÜMÜZÜN 155'İNDE HASAR VAR'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise hasarların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu taşkınlar sebebiyle maddi hasarlarımız oluştu. Çok şükür, bu bölgede can kaybımız olmadı. Tesellimiz bu. Maddi hasarların giderilmesi ile ilgili çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Dünden itibaren devletimizin değişik kurumlarına ait arama-kurtarma ekipleri, bölgeye intikal etti. Sivil toplum kuruluşlarımızın arama-kurtarma ekipleri de bölgeye intikal etti. Mahsur kalan vatandaşlarımız vardı. Bartın'da 137 vatandaşımız helikopterler, botlar ve iş makineleri ile kurtarıldı. Özellikle hayvancılık yapan vatandaşlarımızın, hayvanlarının kurtarılmasıyla ilgili çalışmalar da gerçekleştirilmişti. İlçelerimizde ve beldelerimizde özellikle hasar meydana gelen köylerimiz var. 260 köyümüzün 155'inde hasar var. Menfezler, köprüler hasar gördü. Bunların hepsinin inşası, önümüzdeki süreçte yapılacak. Şu anda temizlik çalışmaları devam ediyor. Temizlik çalışmalarına katkı için yurdumuzun değişik yerlerinden gelen AFAD gönüllülerine, buradan çok çok teşekkür ediyoruz" dedi.

"RADİKAL KARARLAR ALINACAK"

Ordu’da incelemelerde bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Devletin tüm kurumlarının seferber edildiğini, selin vurduğu şehirlerde çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirterek, “Ordu ilimizde kapalı yolumuz bulunmuyor. Mevsim normallerinin üzerinde yağmur var. 200 kg kadar çıkan yağmurlar etkili oldu. 4 ilçemizle birlikte daha çok Altınordu ilçemiz etkilenmiş durumda." ifadelerini kullandı.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Bakan Uraloğlu, “Şu ana kadar 351 iş yeri 34 konut bu felaketten etkilendi. 184 makine ve 216 personelle çalışmalarımız devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarına da hızlıca başladık. Adeta teyakkuz halindeyiz. Bundan sonrası için bu tür afetlerin tekrar yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini masaya yatıracağız. Geçmişte aldığımız önlemler sayesinde iki gündür etkili olan aşırı yağışların etkisini hafifletmiştir. Teknik elemanlarla yapacağımız tespitlerle bundan sonraki önlemleri arttıracağız. Bazı radikal önlemler almamız gerektiğini tespitini yaptık. Özellikle merkezlerde bulunan bazı dere yataklarının üzerinin kapatıldığı ve buralardaki akışın sağlıklı olmadığı ve geri basarak şehri sular altında bıraktığını görmüş olduk. Bunlarla ilgili de gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gerekse Tarım ve Orman Bakanlığımız çalışmaları yaparak bunların önlemlerini alacağız. Ordu da can kaybımız söz konusu değil. Sadece Samsun’da can kaybımız oldu. Allah beterinden saklasın ve bütün ülkemize geçmiş olsun diyorum” dedi.

DEVREK DEVLET HASTANESİ ACİLİ AÇILDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, selin vurduğu Zonguldak ve Bartın'da son gelişmeleri paylaştı:

Zonguldak'ta selden etkilenen Devrek Devlet Hastanesi acil servisi kısa bir aradan sonra hizmet vermeye başladı. Başvurular arasında selden etkilenmiş hastamız bulunmuyor.

Gökçebey ilçesinde su baskını sebebiyle kurulan acil müdahale ünitesine sınırlı sayıda hasta başvurmuş, bunlar arasında selden etkilenme nedeniyle acil müdahale ünitemize başvuran hasta olmamıştır. 1 hasta ise KOAH nedeniyle sevk edilmiştir.

Selden etkilenen Bartın'da 18 ambulans, 2 UMKE aracı ve 56 personelle sahada sel felaketi ile ilgili acil sağlık ihtiyaçları karşılanmış, ayrıca 112 birimleri ve UMKE ekipleri ile hastanelere 68 vaka nakil olmuştur. Hastanelere ulaşan 4 yaralıdan 2’sinin tedavisi devam ediyor, 2 kişi taburcu edilmiştir.

FATSA'DA 1 KİŞİ KAYBOLDU

Ordu'nun Fatsa ilçesinde yoğun yağış nedeniyle meydana gelen selde bir kişinin kaybolduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, arama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Bir ambulans ve 2 UMKE ekibinin arama çalışmaları için görevlendirildiğini belirten Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ordu Fatsa’da yoğun yağış nedeniyle meydana gelen selde bir vatandaşımızın kaybolduğu bilgisini almamız üzerine olay yerine acilen bir ambulans ve 2 UMKE ekibi görevlendirilmiştir. Arama ve kurtarma çalışmaları devam etmektedir. İlçedeki sağlık kurumlarında afet kaynaklı herhangi bir sorun bulunmuyor. Fatsa halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

METEOROLOJİ'DEN YENİ HAVA DURUMU RAPORU

Ülkemizin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, (Eskişehir hariç) İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısının sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Karadeniz bölge geneli ile Kayseri ve Niğde ile Sakarya'nın kuzeydoğu, Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli, Batı Karadeniz geneli ve Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olması bekleniyor.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, Karadeniz bölge geneli ile Kayseri ve Niğde ile Sakarya'nın kuzeydoğu, Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli, Batı Karadeniz geneli ve Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı
Meteoroloji bugün beklenen kuvvetli yağışlar nedeniyle 13 kente turuncu kodlu uyarıda bulundu.

Rüzgarın, Ege Bölgesi, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu’nun güney ve doğusu ile Doğu Anadolu'nun batısında kuzeyli yönlerden kuvvetli (40-70 km/saat) eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

DÜZCE VALİLİĞİ'NDEN İDARİ İZİN KARARI

Düzce Valiliği 10 Temmuz 2023 Pazartesi günü ilde yaşanan sel ve taşkınlar nedeniyle mazereti olan engelli ve hamile kamu çalışanlarının idari izinli sayılmalarına karar verdi.

6 KÖYÜ İLÇEYE BAĞLAYAN YOL ÇÖKTÜ

Yağış nedeniyle Kayabaşı mevki yolundaki köprü ve yol yarıldı. Şeyhoğlu Kayabaşı, Ayvazlar, Burunkaya, Kalaycıoğlu ve Erenköy köylerini ilçeye bağlayan yol ulaşıma kapandı.

KAYAN TOPRAĞI KALDIRMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli mevkinde etkili olan şiddetli yağmur, dün heyelana neden oldu. Bolu Dağı Tüneli çıkışında, ormandan kayan toprak yola indi. Akşam saatlerinde yaşanan heyelanın ardından Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönü ulaşıma kapatıldı.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Karayolları ekipleri sabah saatlerinden itibaren heyelanın yaşandığı bölgede yolu açmak için çalışmalara başladı. Ekipler tarafından yola inen toprak ve suyun temizlenmesi için iş makineleriyle başlatılan çalışma sürüyor. Anadolu Otoyolu'nun İstanbul istikametine giden araçlar, Abant gişelerinden D-100 kara yoluna yönlendiriliyor.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

BAKAN URALOĞLU, BOLU'DA SON DURUMU AÇIKLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yoğun yağışlar sonrasında yaşanan selin vurduğu Bolu’da incelemelerde bulundu, Doğu ve Batı Karadeniz’de etkili olan sağanak yağış sonrası kapanan yollara ilişkin son durumu paylaştı, bu gece yaşanabilecek olumsuzluklara karşı da tüm ekiplerin teyakkuz halinde olacaklarını söyledi.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Bolu Dağı Tüneli Kontrol Merkezinde açıklama yapan Bakan Uraloğlu, selin hemen ardından karayolu personellerinin başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlarla koordineli bir şekilde canhıraş çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti, 14 yolun ulaşıma açıldığını söyledi.

Bakan Uraloğlu, son 24 saat içerisinde Zonguldak, Bartın, Karabük, Düzce, Bolu, Sakarya ve Rize gibi Sahil kesimdeki Karadeniz illerinde yaşanan yağışlar nedeniyle sel ve heyelan afetleri yaşadığını belirterek, “İçişleri Bakanlığımıza bağlı kolluk güçlerimizle yaptığımız koordinasyonda Ankara yönünden İstanbul yönüne gidecek olan araçları, Eskişehir-Sakarya üzerine yönlendirdik. Ben buradan sizin aracılığınızla da bu yolu açıncaya kadar İstanbul istikametine gidecek olanların mutlaka Eskişehir güzergâhını kullanmalarını tavsiye ediyorum. Arkadaşlarımızla biraz önce inceledik, ciddi bir malzeme gelmiş ama gece şartlarıyla halen yağış ve akış devam ettiği için can güvenliği açısından bir çalışma yapamıyoruz. Takip ediyoruz. Günün ilk ışıklarıyla ekiplerimizi hazırladık ve orada çalışmalarımızı yürütmüş olacağız. Gün içerisinde açma gayreti içerisinde olacağız. Ben buradan özellikle şunu belirtmek istiyorum, bütün heyelan bölgelerinde gerek Batı Karadeniz'de gerekse burada biz her ne kadar kendi araçlarımızla konuşlanmışsak heyelanın ya da oluşan tereddütlerin büyüklüğüne göre ilave araçlar getirmemiz gerekiyor ve getiriyoruz. Ancak bütün sürücülerimizi buradan uyarmak istiyorum, emniyet şeridini kapatmamalarını istiyoruz. Zonguldak, Karabük, Samsun, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerinde yağışın devam edeceği öngörülüyor. Dolayısıyla biz de takipçisi olacağız ama bu bahsettiğimiz illerde, seyahat edecek vatandaşlarımızın çok zorunlu olmayan durumlarda seyahat etmemelerini istiyoruz. Seyahat edeceklerde, bütün yolda çalışan ekiplerimize onların yönlendirmelerini uymalarını tavsiye ediyorum. Biz bütün kurumlarımızla beraber sahadayız” dedi.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

YAĞIŞ ALAN İLLER

Bakan Uraloğlu, yoğun yağış nedeniyle ulaşıma kapanan yollarla ilgili şu bilgilere yer verdi: “Ereğli - Zonguldak Yolu 51 – 52’nci kilometreler arası,
Ereğli - Zonguldak Yolu 53 – 54’ncü km arası,
Ereğli - Zonguldak Yolu 56 – 57’nci km arası,
Ilıksu mevki, Kilimli - Filyos - Saltukova Yolu 25 – 26’ncı km arası,
Bartın - Arıt Yolu 0,1. km bulunan Karadere Köprüsü mevki,
Bartın - Amasra Yolu 0 - 2 km arası Amasra Tüneli mevki,
Bartın - Kurucaşile Yolu 30 – 32’nci km arası,
Zonguldak - Devrek Yolu 28’nci km arası,
Örmeci Köprüsü mevki, Bartın - Kozcağız - Perşembe Yolu 9’ncu km,
Zonguldak - Devrek Yolu 78’nci km,
Çaycuma - Bartın Yolu 22’nci km Karapınar Kavşağı mevki,
Bartın - Arıt Yolu 6’ncı km Kaşbaşı Köprüsü mevki, Kozcağız - Hasankadı Yolu 7’nci km ulaşıma açılmıştır.”

14 YOLUMUZ ULAŞIMA AÇILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, yoğun yağışlar sonucunda oluşan heyelan nedeniyle kapanan 14 yolun ulaşıma açıldığını, yağışların bugün de devam edeceğini belirterek, sürücüleri uyardı, zorunlu olmadıkça yola çıkılmaması gerektiğini söyledi. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’nun bu konudaki açıklamaları şöyle:

"ÇOK ELZEM OLMADIĞI MÜDDETÇE YOLA ÇIKMAYIN"

“Şimdiden Ereğli - Zonguldak Yolu, Kilimli - Filyos - Saltukova Yolu, Bartın - Arıt Yolu, Bartın - Amasra Yolu, Bartın - Kurucaşile Yolu, Zonguldak - Devrek Yolu gibi kapanan yollarımızdan 14’ünü açtık. Ankara - İstanbul Otoyol’u ile birlikte 7 güzergâhta da yol açma çalışmalarına devam ediyoruz. Bildiğiniz üzere Bolu Dağı Tüneli'nden sonra TEM Otoyolu'nda da heyelan meydana geldi. Şu an Ankara - İstanbul yönü trafiğe kapalı ama ekiplerimiz süratle yol açma çalışmalarını sürdürüyor. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarımızın da ikinci bir duyuruya kadar Ankara-Eskişehir-Bilecik-Sakarya istikametini kullanmaları gerekiyor. Ankara'dan İstanbul'a giden sürücülerimiz Abant gişelerinden D- 100'e yöneldiğinden dolayı o güzergâhta da yoğun bir trafik oluştu. O yüzden vatandaşlarımızdan gerekmedikçe yola çıkmamalarını eğer çıkacaklarsa da yollarımızda çalışmalarda bulunan tüm ekiplerimizden gelen talimatlara uysunlar. Yollarımızda bulunan değişken mesaj ve trafik işaretlerimizde paylaşılan bilgilere de riayet etsinler. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

SAMSUN'DA SAĞANAK ETKİLİ OLDU

Karadeniz'in tamamında etkili olan sağanak Samsun'da da gece saatlerinde etkisini artırdı. Aralıksız devam eden sağanağın ardından bazı cadde, sokak ve yollarda su birikintisi meydana geldi. Sabah hafta başlangıcında işe gitmek için yola çıkan vatandaşlar yağışlardan olumsuz etkilendi. Bazı hafif raylı sistem (tramvay) raylarında da su seviyesi rayların üstüne çıktı.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü tahminlerine göre yağışların 11 Temmuz Salı gününe kadar Samsun'da etkili olması beklenirken, 13 Haziran Çarşamba gününden itibaren ise yağışların yerini sıcak hava dalgasına bırakacağı, az bulutlu ve kavurucu sıcakların etkili olacağı tahmin ediliyor.

SAKARYA'DA DERE TAŞTI, MAHALLEYİ SU BASTI

Sakarya'nın Karasu ilçesine bağlı Darıçayırı Mahallesi'nin içinden geçen dere taşarak mahalle merkezini sular altında bıraktı. Mahalledeki iş yerleri ve evleri su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve iş makineleri yardımı ile güvenli yerlere taşındı. Bölgede ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı

DÜZCE'DE SAĞANAK: 5 İŞÇİ AFAD EKİPLERİ TARAFINDAN KURTARILDI

Düzce'de sel nedeniyle Konuralp Mahallesi Melen Deresi kenarında bulunan beton santralinde, aralarında Konuralp eski belde Belediye Başkanı İbrahim Aykut'un da bulunduğu 6 kişi mahsur kaldı. Aykut ve santralde çalışan 5 işçi AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı


İNEĞİNİ KENDİSİNİ KURTARDI

Akyazı köyünde bir kişi su basan ahırında mahsur kalan ineğini kendisi imkanlarıyla kurtardı. İnsan boyuna ulaşan sel suyunun içine giren kişi, ineğini alarak suyun dışına çıkardı.

SULAR ANİDEN YÜKSELİNCE ALT GEÇİTTE MAHSUR KALDILAR

Akınlar Mahallesi Küçük Sanayi Sitesi alt geçidinde Melen Çayı'nın taşmasıyla sular aniden yükselince alt geçit suyla doldu. Bir sürücü, eşi ve yanında bulunan bir yakını, hafif ticari aracın içinde mahsur kaldı. Etraftaki vatandaşların fark etmesi ile mahsur kalan aile, araçtan çıkarılıp güvenli bir yere alındı. Hafif ticari araç ise daha sonra çekiciyle bulunduğu yerden kaldırıldı.

Karadenizi sel vurdu: Dereler taştı, yollar göle döndü... İçişleri Bakanı Yerlikayadan yeni uyarı


BEYKÖY'DE BİR EV SULARLA SÜRÜKLENDİ

Beyköy Beldesi'nde de Uğur Suyu Deresi kenarında bulunan tek katlı bir ev ise yıkılarak sel sularına kapıldı. Daha önce alınan tedbirler kapsamında tahliye edilen, içinde kimsenin olmadığı ev bir anda yerle bir olup sularla sürüklendi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!