İYİ Parti’den CHP’ye ret... Seçime ‘hür ve müstakil’ girme kararı

Güncelleme Tarihi:

İYİ Parti’den CHP’ye ret... Seçime ‘hür ve müstakil’ girme kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2023 07:00

İYİ Parti, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP’nin işbirliği teklifine “hayır” yanıtı verdi. Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Genel İdare Kurulu’nun (GİK) oy çokluğuyla 2024 yerel seçimlerine “hür ve müstakil” şekilde girme kararı aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in geçen hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret ederek, yerel seçimde işbirliği teklifinde bulunmasının ardından dün İYİ Parti’de sıcak saatler yaşandı. Genel Başkan Meral Akşener, teklifi değerlendirmek üzere önce Başkanlık Divanı ve milletvekilleri, sonra da GİK’i topladı. GİK’te yapılan değerlendirmelerin ardından CHP’nin teklifine “hayır” deme kararı alındı.

AKŞENER: HAYIR KARARI

Kararı ilk olarak Parti Kurumsal Başkanı Şükrü Kuleyn, “Allah utandırmasın. Hür, müstakil seçimlere katılıyoruz” şeklindeki sosyal medya mesajıyla duyurdu. Daha sonra da Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz “Hür ve müstakil” paylaşımında bulundu. GİK’e başkanlık yapan Genel Başkan Akşener de toplantının ardından, Genel Merkez ek binasından ayrılırken, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akşener, CHP’nin yerel seçimlerde işbirliği önerisine ilişkin “Hayır kararı mı çıktı?” sorusuna, “Evet, hayır kararı çıktı” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

İYİ Parti’den CHP’ye ret... Seçime ‘hür ve müstakil’ girme kararı

Meral Akşener

DEMOKRASİ ŞÖLENİNE DÖNÜŞTÜ

Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Parti Sözcüsü Zorlu da karara ilişkin şunları kaydetti:

“GİK toplanarak söz konusu teklife ilişkin nihai bir karara varmıştır. Uzun bir gündü hepimiz için. Bu birkaç günlük süreçte, Genel Başkanımız geniş katılımlı bir değerlendirme yapmak amacıyla, yetkili kurullarımız, milletvekillerimiz, il ve ilçe başkanlarımızla istişarelerde bulunarak, görüşmelerden elde ettiği tespitleri de GİK üyelerimize aktarma fırsatı buldu. Toplantımızda hemen hemen tüm GİK üyelerimiz görüşlerini büyük bir açıklıkla ortaya koymuş ve ardından da oylamaya geçilmiştir. Siyasi tarihimizde çok fazla örneği olmayan bir demokrasi aslında. Demokrasi şölenine dönüştü bizim için.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

Tüm yönleriyle bütün mesele irdelenmiş ve yapılan oylama neticesinde GİK 2024 yerel seçimlerine İYİ Partimizin hür ve müstakil olarak girme kararını almıştır. İYİ Parti olarak 2024 seçimlerine hür ve müstakil olarak, yani özü başımıza gideceğiz ve seçmenimizin karşısına en doğru adaylarla çıkarak iyi belediyecilik parolasıyla milletimize hizmet edeceğiz.

Haberin Devamı

(Büyükşehirler için görüş bildirildi mi? Oylama sonucu ne oldu?) Karar oy çokluğu ile alındı. Bu kararın bir özelliği var. Getirilen bir teklif Genel Başkanımız tarafından GİK’e yansıtıldı. Orada da bu karar bu şekilde oylandı ve çıktı. Tartışmaya bu anlamda kapalı.

(Daha önceki karara göre işbirliği savunanların sayısında artış) Burada bir matematiksel bir çoğunluk veya azınlık üzerinden gitmemek gerekiyor. Yetkili kurullar bu kararlar aldığında bütünsel bir karar olarak, bir partiyi temsilen, onun görüşünü tayin edecek şekilde alıyor. Bütün GİK üyelerimiz, bütün görüşlerini beyan ederken, şu hususun altını çizdiler: Karar ne olursa olsun, hepimiz partimizin alacağı bu kararın arkasında duracağız.”

Haberin Devamı

CHP’DE 2. A PLANI DEVREDE

CHP, İYİ Parti’nin seçimlere kendi adaylarıyla katılma kararının ardından yola “2’nci A planı” ile devam edecek.

OLSAYDI SEVİNİRDİK

CHP, 1393 belediyede kendi adaylarını çıkarmaya hazırlanırken, CHP’den önemli bir kaynak Hürriyet’e, “Doğrusu son ana kadar sınırlı da olsa bir işbirliği kararı çıkabileceği beklentisi içindeydik. Ancak çıkan karar sürpriz oldu” dedi. Aynı kaynak, MYK ve Parti Meclisi’nde partinin seçimlerdeki stratejisine ilişkin kararları da İYİ Parti’nin kararını bekleyerek almadıklarını belirterek, “Bir işbirliği kararı çıksaydı iyi olurdu, sevinirdik ama olmaması da dünyanın sonu değil, zaten başından beri hazırlıklarımızı seçimlere tek başımıza katılacakmışız gibi yaptık, bu şekilde de devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de partisinin Antalya kampında, “B Planımız yok 2 tane A planımız var bizim. Bir tanesi İYİ Parti kabul ederse, oturup ittifak görüşmelerini yapmak. Bir tanesi ise kabul etmezlerse adaylarımızı tespit edip, sahaya çıkmak” açıklamasında bulunmuştu. Parti Meclisi’nin ardından MYK üyeleriyle bir araya gelerek gelişmeleri değerlendiren Özel’in, İYİ Parti’nin kararına ilişkin mesajlarını partisinin bugünkü Meclis grup toplantısında vereceği bildirildi. Özel bu hafta sonu Almanya’da Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nin kongresine de katılacak.

İYİ Parti’den CHP’ye ret... Seçime ‘hür ve müstakil’ girme kararı

Özgür Özel

1000 YERDE ÖN SEÇİM

Haberin Devamı

Öte yandan CHP, Antalya’daki parti kampının ardından dün topladığı Parti Meclisi’nde, yerel seçimlere yönelik stratejisini belirledi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, en az 1000 yerde örgüt denetiminde ön seçim yapılacağını söyledi.

MÜMKÜN OLDUĞUNCA KADIN ADAY

Yücel düzenlediği basın toplantısında, “Tüm seçim çevrelerinde aday belirlemeye dönük örgüt denetiminde ön seçim, yine örgüt denetiminde basit ve genişletilmiş eğilim yoklaması kullanılmasına karar verilmiştir” dedi. Yücel, ön seçim yapılamayan yerlerde de örgüt görüşleri doğrultusunda, memnuniyet anketleri ve adayların toplumsal karşılığının ölçülmesiyle çoklu adayların teke indirileceğini, mümkün olduğunca da kadın adayların tercih edileceğini vurguladı. HEDEP’in bütün illerde aday çıkarma kararına ilişkin soruya ise “Cevap verilmesi gerekirse bugünkü Meclis grubumuzda Genel Başkanımız gerekli cevabı verir” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!