Umut Erdem

Resimdeki jokey Tayyip Erdoğan mı?

11 Kasım 2006
TÜRKİYE jokey Kulübü’nün at ve at yarışını sevdirmeyi vurgulamak amacıyla düzenlediği "Geleneksel Resim Yarışması’nda sergilenecek eserler arasında yer alan isimsiz bir resim dikkat çekti. 18 Kasım’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sergilenecek eserde resmedilen jokey, daha önce bindiği attan tehlikeli bir şekilde düşen Başbakan Tayyip Erdoğan’a benzerliğiyle hafızalarda yer edindi.

Başbakan Erdoğan’a benzeyen jokeyin başında şapkası, gözlüğü, boyunluğu ve jokey elbisesi bulunuyor. Yarışmanın altı kişilik seçici kurul üyeleri arasında yer alan ressam Haşim Nur Gürel ve öğretim görevlisi Yrd.Doç. Avni Öztopçu resimleri seçerken Firuzan Şimşek’e ait olan resmin, Erdoğan’a benzeyip benzemediğine dikkat etmediklerini belirtti.

AKLIMIZA BİLE GETİRMEDİK

Öztopçu, kuruldaki ressamların daha çok plastik öğelere, jokey kulübü üyelerinin ise jokey öğelerine baktığını belirterek, "Aklımıza bile getirmedik, onun için benziyor, benzemiyor diye bir tartışma da yaşamadık" dedi. Gürel, Kulübün yedinci kez düzenlenen resim yarışması ile ilgili olarak eser kataloğunda şunları dile getirdi:

"Türk resim sanatı yaklaşık 120 yıllık bir süreçte hayvanları konu alan oldukça sınırlı sayıda yapıt üretmiştir. Son dönemde yedincisini düzenlediğimiz, Türkiye Jokey Kulübü Resim Yarışmaları, ressamlarımızın ’at imgesi’ üretimlerinin itici gücü olmuştur.

Bu yapıtlar toplamının ülkemiz kültürü içerisinde insan ve at ilişkilerinin tüm boyutları ile incelemesi için önemli bir birikim olduğu ve çeşitli kültürel ve sosyolojik araştırmalar için de kaynak olarak görülebileceği söylenebilir."

Bakanlık personeline yöresel tat

TANITMA çalışmalarında Türk mutfağının öne çıkmasına önem veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu doğrultuda kendi mutfağını da yeniden ele aldı. 1 Kasım tarihinden itibaren Bakanlığın mutfağında "geleneksel Türk yemekleri" uygulamasına geçildi. Yemekler yörelerin orjinal tariflerine göre yapılıyor.

1 - 30 Kasım tarihleri arasında yapılacak olan yemekler "İç Anadolu Mutfağı"ndan seçildi. Bu uygulama daha sonraki aylarda diğer bölgelerle sürdürülecek. Yemekler, bütçe imkanları dahilinde ve yemekhane şartlarının izin verdiği ölçüde geleneksel haliyle yapılacak.

Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak gerçekleştirilen uygulamada, mönüde yer alan yemeklerin kalori değerlerini saptamak ve yemek kalitesi ile yemekhanenin hizmet standardını yükseltmek üzere bir gıda mühendisi görevlendirildi.

Bakanlık yetkilileri uygulamayla amaçlarını, "Bakanlığımız çalışanlarına kendi mutfak kültürümüzün ve geleneksel yemeklerimizin tanıtılmasıdır" diyerek açıkladılar.

Ankaralı çiçekçilerden çiçeklerle dev bayrak

ANITKABİR
’i 10 Kasım nedeniyle binlerce çiçekle donatan Ankaralı çiçekçilerin, yine çiçeklerle yaptıkları dev Türk bayrağı, ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.

Anıtkabir’in süslenmesi için saatlerce bizzat çalışan Ankaralı çiçek esnafı, tam not aldı. Sabah saatlerinde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından saat 11.00’de halkın ziyaretine açılan Anıtkabir’in kapısında Türkiye’nin dört yanından gelen vatandaşlar, saatler öncesinden beklemeye başladı. Bu arada, Anıtkabir’in kapısında karanfil ve gül ile Türk bayrağı satan seyyar satıcılar da yerlerini aldı.

Ankara Çiçekçiler Odası Başkanı Emin Çimen, "Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ederim. Oda olarak, Atamız’ı anma gününde bizim de bir katkımız olmasından büyük mutluluk ve gurur duyduk" dedi.
Yazının Devamını Oku

Ankaralı dizi derin devletin şifrelerini çözecek

4 Kasım 2006
KANAL D’nin beğeniyle izlenen Kod Adı dizisi önümüzdeki pazartesi günü dokuzuncu bölümüyle ekranlara yansıyacak.

Ankara’da çekilmesiyle dikkat çeken dizinin yapımcılığını ve senaryo danışmanlığını Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar üstleniyor. Dizi hakkında konuştuğumuz Sağlar, "Kod Adı Ankara’ya, Ankaralılar diziye alıştı" dedi.

Kod Adı’nı "Ankaralı bir dizi" olarak tanımlayan Sağlar, dizi sayesinde Ankara’nın güzelliklerinin de ortaya çıktığını belirterek, özellikle Ankara’yı seçtiklerini dile getirdi. Sağlar, Ankara’da çekilme nedenini ise "Bugüne kadar Ankara çok fazla ekranlarda gösterilmedi. Türkiye hikayesi olduğu için başkentte geçmesi gerekiyor ve Ankara’nın havasını alması lazım. Bu nedenle Ankara’da çekiliyor" diyerek açıkladı.

KOD ADI’NA BENZER DİZİLER ÇOĞALMALI

Sağlar, başkentliler için dizinin içeriği ve gelecek bölümleri hakkında da önemli açıklamalar yaptı. Kod Adı’nın var olan düzenin gerçeklerini açıklayarak, derin devletin şifrelerini çözeceğini vurgulayan Sağlar, Kurtlar Vadisi gibi şiddet içermeyen bir dizi olduğunu da sözlerine ekledi.

Yazının Devamını Oku