İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 07:00

Günde yaklaşık 3.5 milyon ton su tüketen İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 30’lara düştü. İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı, İstanbullular’a “Halı ve araba yıkamayın” diye seslendi.

Haberin Devamı

Kurak geçen yaz mevsiminin ardından İstanbul’un barajlarında alarm zilleri çalmaya başladı. Pabuçdere ve Büyükçekmece barajlarında su neredeyse tamamen çekilmek üzere.

İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın

İSKİ’nin son verilerine göre İstanbul’a su sağlayan barajlardan Alibey yüzde 13, Büyükçekmece yüzde 10, Darlık yüzde 45, Elmalı yüzde 20, Istrancalar yüzde 18, Kazandere yüzde 9, Ömerli yüzde 64, Pabuçdere yüzde 4, Sazlıdere yüzde 15, Terkos yüzde 17 seviyesinde.

İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın

1 EKİM’E KADAR DİKKAT

Haberin Devamı

İstanbul’da planlı su kesintisi olup olmayacağını ve bundan sonraki yol haritasını İstanbul Su ve ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı Hürriyet’e açıkladı. Tuğba Ölmez Hancı şunları söyledi: “Su tasarrufu yapılması halinde İstanbul’da yağmurlar başlayana kadar su sıkıntısı yaşanmayacak. Ekim ayı su yılının başlangıcıdır. Ekim ya da kasımda mutlaka yağmurlar yağacaktır. Şu an barajlardaki doluluk oranımız yüzde 30. Bu düşük bir seviye ama biz idare olarak su yönetimini optimum şekilde gerçekleştirerek, bu sıkıntıyı vatandaşlarımıza hissettirmemek için var gücümüzle çalışıyoruz. Evlerimizde de su tasarrufuna önem verecek şekilde yaşamalıyız.”

İstanbul’da ‘su’ alarmı: Halı ve araba yıkamayın

BANYO YERİNE DUŞ

Prof. Dr. Hancı, Hürriyet aracılığıyla İstanbullulara şu çağrılarda bulundu:

- Mesela halı ve arabalarımızı yıkamamalıyız.

- Püskürtmeli ve basınçlı sistemler çok daha az su kullanabilir ama bir kova ve bir bez yardımıyla da araba yıkanabilir.

- Banyo yapmak yerine duş alın ve süresini kısaltın.

- Muslukların altında bulunan vanaları kısın veya musluk başlıklarına perlatör takın.

Haberin Devamı

- Meyveleri ve sebzeleri akan suyun altında yıkamayın.

- Ellerimizi yıkarken ve dişlerinizi fırçalarken suyu kapatın.

- Kendim de uyuyorum.  Bütün hemşerilerimiz ve vatandaşlarımız da bunlara uyarsa, bireysel olarak alabileceğimiz tüm önlemleri almış oluruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!