İstanbul'da sel sonrası acı manzara: "Her şey bitti, mahvolduk" Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 08:12

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından dün İstanbul'da sağanak yağış etkili oldu. Yağışlar nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastı. İstanbul'da metrekareye 125 kg yağış düşerken 2 kişi hayatını kaybetti. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı sel felaketiyle ilgili 3 savcının görevlendirildiğini açıkladı. Felaketten etkilenen bir vatandaş, yaptığı açıklamada "Su 2-3 metre geldi. Her şey mahvoldu. Eşyalar bitti, her şey bitti. Korktuk, bütün mahalle böyle." dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selden etkilenen ailelere 15 bin TL yardım yapılacağını ifade etti. Sel baskınında Gineli Imara Kebe su baskınında hayatını kaybetmişti. Kebe'nin baskında 4 kardeşiyle birlikte dışarı çıktığı, daha sonra evin elektriğini kesmek için tekrardan eve girince insan boyunu aşan suların içinde mahsur kaldığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günler öncesinden uyardığı sağanak, İstanbul ve Kırklareli'nde etkili oldu. İstanbul'da binlerce ev ve işyerini su bastı. Vatandaşlar mahsur kaldı. 2 kişi yaşamını yitirdi. 

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama sel felaketiyle ilgili 3 savcının görevlendirildiği açıklandı.

BAKAN YERLİKAYA: 1 KİŞİ HALA KAYIP

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da, sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya'nın konuşmasından satır başları şu şekilde:

1 kişi halen kayıp, anbean arkadaşlarla konuşuyorum. Şu anda arama-kurtarma faaliyetleri yaklaşık 900'ün üzerinde. O vadi öyle bir vadi ki ormanlarla kaplı. Son derece derin bir vadi. büyük sel gücüyle ağaçları kökünden söken büyük bir tahribat olduğunu biliyoruz. Büyük bir emek var orada. 900'e yakın arkadaşımız umarım diğer vatandaşımızı da bulur. Gerek İstanbul'da gerek Kırklareli'nde hükümetimizin yardımı, her zaman için zarar gören vatandaşlarımızın üzerindedir.

Haberin Devamı

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Şu ana kadar tespit edilen 564 konutla ilgili su basmasından bahsediyoruz. İş yerlerindeki su basması sayısı da 744. 172 araçta da selle ilgili zarar olduğu tespit edildi. AFAD ilk etapta 40 milyon TL para gönderdik. Bazı kaymakamlarımız hesaplarına bu konut ve işyeriyle ilgili para aktarmaya başladılar. Muhtemelen bu yarın tamamlanır. Hemen akabinde kesin zarar tespiti yapılır. Biz mutlaka bir destek ödemesinde bulunacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Allah tekrarından korusun diyorum. Bu iklim değişikliğinde lütfen uyarılara hep beraber dikkate alalım ve tedbirli olalım. Medyamız gerçekten özverili, gayret gösteriyor.

BAKAN YERLİKAYA: 31 YARALIMIZ VAR, 8'İNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece Kırlangıç Sokak’ta incelemelerde bulundu. Yerlikaya burada selden hasar gören dükkanlara da girdi. Vatandaşın da yaşadıklarını ve sorunlarını dinleyen Bakan Yerlikaya’ya incelemeleri esnasında İstanbul Valisi Davut Gül ve Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu eşlik etti.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya, çöken evinin içerisinde kedilerini arayan Meryem Akmaz’la da bir araya geldi. Burada Akmaz’ın yaşadıklarını dinleyen Yerlikaya, iki kedisini de bulan Akmaz’a kalacak yer ayarlayabileceklerini ifade etti.

Bakan Yerlikaya, incelemeleri sonrasında açıklamalarda da bulundu. Yerlikaya, “Meteorolojini bize vermiş olduğu rakamlara göre metrekareye 128 kilogramdan başlamak üzere daha aza inen rakamlarla yağış alındı. Valiliğimizin koordinasyonunda, AFAD İl Müdürlüğümüz, AFA Başkanlığımızın da desteğiyle beraber, büyükşehir, İSKİ, emniyetimiz, jandarmamız, hepsi kendi bölgelerinde tüm kamu kurum ve kuruluşları, her zaman olduğu gibi büyük bir iş birliği, büyük bir gayretle sel ve su baskınlarından olumsuz etkilenen bütün iş yerleri, evler, haneler, bunların sularla tahliyesiyle ilgili büyük gayret ve çaba içerisine girildi. Büyük geçmiş olsun. Dün de söylediğimiz gibi bir yabancı uyruklu olmak üzere bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Baş sağlığı diledik. Yaralılarımız var. 31 yaralımız var, bunların sadece 8 tanesinin bu sabah itibariyle tedavi süreçleri devam ediyor.,

Haberin Devamı

HANE VE İŞ YERLERİNE DESTEK ÖDEMESİ

Hayati tehlikelerinin olmadığını biliyoruz. Geçmiş olsun diyoruz. Burada esnaflarımızı ziyaret ediyoruz, hane sakinlerimize geçmiş olsun ziyaretinde bulunuyoruz. Sabah da duyurduk. İlk etapta AFAD’tan İçişleri Bakanlığı olarak hem hane sakinlerine hem de iş yerlerine bir destek ödemesi, acil can suyu diyoruz. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız da hanelere 10 bin liranın yanında 5 bin lira verecek ama bu bununla kalmıyor. Zarar tespitlerimiz, valiliğimiz, ilçe kaymakamlığımız, defterdarlığımız tek tek yapıyor. Az önce girmiş olduğumuz iş yerinde de zarar tespitiyle ilgili komisyonun geldiğini biliyoruz. Bunlar ortaya çıktıktan sonra bizim bir algoritmamız var, çalışma tarzımız var.

Haberin Devamı

Diğer sellerde olduğu gibi bunlarla ilgili süratli çalışmalarımızı bitirip nasıl bir destek ödemesi yapacağımızı sizler aracılığımızla hemşerilerimize duyuracağız. Eyüp’te bir ahırda 5 hayvanın telef olduğuyla ilgili bir rapor var ama bunun yanında İstanbul İl Tarım Müdürlüğümüz ekipleri yine tarımsal alanlarla ilgili, hayvanlarla ilgili, seralarla ilgili zarar tespitleriyle ilgili çalışmalarını yapıyor. O çalışmalar da bittiği zaman sizler aracılığıyla bunu hemşerilerimize duyuracağız. Onlarla da ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımızın nasıl bir destek ödemesi yapacağını tekrardan ilan edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GİNELİ GENCİN ÖLÜMÜNDE KAHREDEN DETAY

Küçükçekmece'ye yaklaşık 2 yıl önce taşınan Gineli Imara Kebe su baskınında hayatını kaybetti. Kebe'nin ölümüne ilişkin yürekleri dağlayan bir detay da ortaya çıktı. Su baskınıyla birlikte Kebe'nin 4 kardeşiyle birlikte dışarı çıktığı daha sonra evin elektriğini kesmek için tekrardan eve girince insan boyunu aşan suların içinde mahsur kaldığı öğrenildi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

İstanbul'da etkili olan şiddetli yağmur sonrası Küçükçekmece Kaynarca Deresi taştı. Derenin taşmasıyla birlikte sokak üzerinde bulunan bir evleri su bastı. Su baskınıyla birlikte 4 kardeşiyle birlikte bodrum katta yaşayan Imara Kebe (27) kendisini dışarı attı. Daha sonra ise Kebe evin elektriğini kesmek için tekrardan eve girince insan boyunu aşan suların içinde mahsur kaldı.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Kapının kapanmasıyla birlikte dışarı çıkamayan Gineli Kebe'yi kurtarmaya çalışan mahalle sakinleri başarılı olamayınca Kebe hayatını kaybetti. Öte yandan mahalle sakinleri Kebe ve kardeşlerinin yaklaşık 2 yıl önce Kebe'ye mezar olan eve taşındıklarını belirtti.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

 "ÇOK İYİ İNSANDI"

Mahalle sakinlerinden Mikail Yıldırım, "Yağmur başlamasının ardından dere taştı. Dere taşınca bodrum kattaki arkadaşlara haber verdik hepsi dışarı çıktı. Sonra içlerinde bir tanesi elektrikleri kesmek için tekrardan içeri girdi. Camdan içeri su dolunca kapı kapandı ve adam çıkamadı. Kimse de giremedi. Geç saatlerde itfaiye geldi yağmur durduktan sonra. Arka taraftan kapıları söküp ölü olarak arkadaşı buldular. Merhabamız vardı. Komşumuz oluyordu. Çok iyi insandı. Allah rahmet eylesin adam çok yazık oldu. Mağdur durumda kendi ekmeklerinin peşindeydi" dedi.

 OTOMOBİLLER SEL SULARINA KAPILDI

İstanbul’da AKOM’un verilerine göre, gün boyu Karadeniz’e kıyı ilçelerde devam eden sağanak saat 17.30’da etkisini arttırarak Sarıyer, Eyüpsultan, Arnavutköy, Bahçeşehir ve Çatalca’da etkili oldu. Arnavutköy’de 128, Beykoz’da 37, Sarıyer’de 28, Çatalca’da 21, Silivri’de 15 kilogram yağış kaydedildi. Cadde ve sokaklar göle döndü, otomobiller sel sularına kapıldı.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Kıraathanede mahsur kalanlar tahliye edilirken, Halkalı Gümrüğü’nde mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı.

Evleri ve işyerlerini su bastı. Mahsur kalan çok sayıda vatandaşı itfaiye ekipleri kurtardı. Arnavutköy’de sokaklar dereye döndü. Başakşehir’de de Sular Vadisi'nde sele kapılan Yıldız Yurtseven ile Küçükçekmece’de bodrum katta yaşayan yabancı uyruklu 1 kişi yaşamını yitirdi. Halkalı’da TIR garajını dolduran sel suları nedeniyle birçok kişi mahsur kaldı. Araçlar sulara gömüldü. İtfaiye botlarla vatandaşları tahliye etti.

SAATLER İÇİNDE 3-4 AYLIK YAĞIŞ

Kayaşehir Merkez, Siteler ve Turgut Özal metro istasyonları ile Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’ni de su bastı. Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde mahsur kalan onlarca kişi tahliye edildi. Sel Çatalca ve Silivri’de de etkili oldu. İBB 2 bin 137 personel ve bin 1161 araç ile müdahale etti. İstanbul Havalimanı uçak park alanlarının bulunduğu bölgeye yıldırım düştü. İstanbul Valisi Davut Gül, “Metrekareye 125 kilogram yağmur düştü ki bu neredeyse 3-4 aylık yağışa bedel” dedi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Şiddetli yağışlar sonrası gelen görüntüler felaketin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Vatandaşlar ve ekipler sabah saatlerine kadar ev ve iş yerlerini basan suyu boşaltmaya çalıştı. Selde sürüklenen birçok araç hurdaya döndü.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

AFETZEDE AİLELERE 15 BİN TL DESTEK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selden etkilenen ailelere 15 bin TL yardım yapılacağını açıkladı.

Bakan Yerlikaya paylaşımında, "İstanbul'da, Valiliğimiz koordinasyonunda Kaymakamlarımız tarafından sel ve su baskınlarından zarar gören yerlerin hasar tespit çalışmaları başladı. İlk etapta #sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına;

AFAD’dan 10.000 TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından 5.000 TL olmak üzere toplam 15.000 TL Yardım Ödemesi yapılacaktır. Rabbim her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun." ifadelerini kullandı.

İstanbul’da dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış, Başakşehir Başak Mahallesi Bayındırlık Sitesi'nde bulunan sitelerin giriş katlarını sel sularıyla doldurdu. Dairelerde kalanlar suların içerisinde yürürken, eşyalar da suların üzerinde yüzdü. Sel sularının mutfak tezgahına kadar ulaştığı görülürken evin içindeki eşyalar kullanılamaz hale geldi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

İstanbul'da sağanak yağış Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de sele neden oldu. Arnavutköy’de birçok ev ve iş yerini su bastı. İş yerini su basan vatandaşlar kovalarla su tahliyesi yaparken, bodrum katta kalan bir çift ise son anda komşuları tarafından kurtarıldı.

"MALLARIMIZI KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ, MAHVOLDUK"

Arnavutköy, Şirindere mevkisinde bulunan bir ayakkabı atölyesini de su bastı. Ayakkabı atölyesinin sahibi Şaban Uçar, “Bizim burada 3 tane atölyemize su bastı. Alt yapısı olmadığı için rögar tamamen kapalı olduğu için. Şuan da gördüğünüz gibi, tahliye ediyoruz. 10-15 milyona yakın içeride zayiatımız var. Şuan da mallarımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, perişan olduk. Yapacak hiçbir şey yok. İçerideki makinelerimiz, aletlerimiz hepsi suyun altında kaldı. Şu anda hepsi kullanılmaz halde. Su bastığında atölye çalışmıyordu, kapalıydı. Su bastıktan sonra atölyeye geldik. O anda kapıdan, pencereden her yerden şarıl şarıl su aktı. İçeride şu an 40-50 kişi suyu boşaltmaya çalışıyor" dedi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

SEL SULARINDAN SON ANDA KURTARILDILAR

Arnavutköy, Zemzem Sokak’ta bulunan 4 katlı binanın bodrum katında oturan yabancı uyruklu bir ailenin evini su bastı. Yabancı uyruklu çift komşularının yardımlarıyla son anda kurtarıldı. Evdeki eşyalar kullanılmaz hale gelirken, evin içindeki su mahalleli tarafından boşaltıldı.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Çiftin komşusu Kufied Abdul, “Burada Suriyeli bir aile oturuyor. Her şey mahvolmuş. Su tavana kadar geldi. Çok su geldi. Su geldi hemen çıktık. Her şey mahvoldu. Eşyalar bitti, her şey bitti. Su 2-3 metre geldi. Korktuk, bütün mahalle böyle. Burada da çok korktuk" şeklinde yetkililerden yardım istedi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

OTOMOBİLLER SÜRÜKLENEREK MAĞAZALARA GİRDİ

Küçükçekmece İkitelli'de bulunan SB Mahallesi'ndeki mobilyacılar sitesine aniden gelen sel, mağazalara zarar verdi. Site içinde park halinde bulunan çok sayıda otomobil sel sularına kapılarak sürüklendi. Bazı otomobillerin mobilya mağazalarının içine girdiği görüldü. Yağmur sularının çamura dönüşmesiyle mağazalardaki mobilyaların neredeyse tamamı kullanılamaz hale geldi. Sitedeki su baskınında herhangi bir yaralanma ve can kaybı yaşanmazken, çok sayıda mağazada hasar meydana geldi. Büyük hasar gören mağazaların olduğu yerde İSKİ su tahliye çalışması yaptı. Polis ekiplerinin de herhangi bir olumsuzluğa karşı devriye gezdiği görüldü.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Mobilyacılar sitesindeki hasar bu sabah havadan görüntülendi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

HALKALI GÜMRÜĞÜ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış, Halkalı Gümrüğü'nde su baskınlarına neden olmuştu. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulanan şoförler, yükselen sular nedeniyle mahsur kalmıştı. Sel sularının bastığı gümrük sabah drone ile havadan görüntüledi. Havadan çekilen görüntülerle selin boyutu gözler önüne serildi. Görüntüde, konteynerler, kamyonlar ve tırların sel suyu altında kaldığı görüldü.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

"ARKADAN SU KAPIYA BASINÇ YAPINCA AZ DAHA BOĞULUYORDUK"

İş yerini su basan Sezer Damla, "Daha önce de burayı su basıyordu ama bir diz boyunu geçmiyordu. Bu sefer insan boyunu geçti. Biz dün buradan malı kurtarmaya çalışırken 6 kişi burada rehin kaldık içeride. Arkadan su kapıya basınç yapınca az daha boğuluyorduk. Komşular sağ olsun. Hep beraber geldiler buradan o şekilde çıkabildik. Yoksa biz de zor durumda kaldık. İçeride olan malımız gitti. Şu an malımız hepsi başka dükkanlarda arkadaşlarımızın depolarında. Çöp olan oldu. Akşam hepsini çöpe attık çoğunu. Yani zararımız büyük. Maddi kaybımız ortalama 300-400 bin lira var. Kurtardıklarımızı saymıyorum. Ayakkabı üretimi burası. Koliler halinde ayakkabılarımız gitti. Zaten su aldığı zaman ayakkabı çöp oluyor ister istemez" dedi.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

"SU BASKI NEDENİYLE CANIMIZI ZOR KURTARDIK, KENDİMİZİ ZOR DIŞARI ATTIK"

Evini su basan Özcan İnan, "Dün saat 8 civarında ani su baskı nedeniyle canımızı zor kurtardık, kendimizi zor dışarı attık daha doğrusu. Eşya alamadık. Çocuk da vardı evde, 7 aylık. O an biz yemek yiyorduk. Komşulardan ses gelince fark ettik ki yağmur çok yağıyor herhalde dışarıdan sel gelecek diye biz hemen bakınca bir şey yapamadık. Mutfak camı patladı. Zaten yoldan gelince sel, bir şey yapamadık. Zar zor kendimizi dışarı atabildik. Eşyalar çok kötü, yeni evli çiftiz. Bir senedir oturuyorum kiracıydım. Mağduriyetimizi dile getirmek istiyoruz gelip baksınlar. Evin durumu da böyle yani yardım talep ediyoruz" diye konuştu.

İstanbulda sel sonrası acı manzara: Her şey bitti, mahvolduk Selden etkilenen ailelere 15 bin TL destek

Öte yandan Başakşehir Kayabaşı Metro İstasyonu ise dün akşam sel sularına teslim olmuş ve durak kapatılmıştı. Sabah saatlerinde ise metro durağının girişine şerit çekildiği ve durağa gelen vatandaşların İETT otobüsleri ile en yakın metro istasyonuna götürüldüğü görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!