İstanbul'da kar yağışı başladı! 'Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası' deyip paylaştı...

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2021 13:11

Beklenen kar yağışı öğleden sonra İstanbul'a düştü. İstanbul'a yağan yılın ilk kar yağışı havadan da görüntülendi. İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul’a bu geceden itibaren karla karışık yağmur yağacağını açıkladı ve karla mücadele çalışmalarıyla ilgili detayları paylaştı. Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Ahmet Uçar, Twitter hesabından kar yağışına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Son yıllarda gördüğüm en güzel 500 mb tahmin haritası Gelen hava kütlesi polar değil kutupsal diyebileceğimiz bir yükseklik ve sıcaklığı sahip 522 dam yükseklik ve -41 derecelik sıcaklık değeri İstanbul ve Marmara üzerinde." ifadelerini kullanan Uçar, "İstanbul'da Cumartesi öğleden sonra başlayacak yağmur ve karla karışık yağmurun pazar sabahı il genelinde yoğun kar yağışı şekline döneceği ve gün boyu devam edeceği tahmin ediliyor. Kanaatime göre Marmara kıyılarında 5-10 cm, diğer yerlerde 10-20 cm kar yağabilir." diye konuştu. Öte yandan İstanbul Valiliği, yarından itibaren kentte etkili olması beklenen kar yağışı, don ve buzlanmaya karşı alınan tedbirleri açıkladı ve dışarı çıkacak vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Haberin Devamı

İstanbul'da birkaç gündür devam yağışlı hava, bazı bölgelerde sulu kar şeklinde devam ediyor.

Kartal'ın yüksek kesimleri ve Aydos Ormanları'nda yer yer kar yağışı etkili olurken, Çekmeköy, Ümraniye, Beykoz ve Sancaktepe'nin yüksek kesimlerinde hafif sulu kar yağışı görülüyor.

Kentin Avrupa Yakası'ndaki Bakırköy, Zeytinburnu ve Bahçelievler'de de hafif şiddette yağmur etkili oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye ekiplerinin de olası kar yağışına karşı ana yollarda kar küreme ve tuzlama araçlarıyla önlem aldığı görüldü.

İstanbulda kar yağışı başladı Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası deyip paylaştı...

İSTANBUL’UN BİR YAKASINDA GÜNEŞ BİR YAKASINDA KAR VAR

Kar yağışının Anadolu yakasından giriş yaptığı İstanbul’da bir günde iki farklı hava olayı yaşandı. Kentin Avrupa yakasında gökyüzünde güneş görünürken, Anadolu yakasında bulunanlar ise mevsimin ilk karı ile tanışmanın heyecanını yaşadı. Yaşanan durum İstanbul Boğazı üzerinden drone kamerasına yansıdı.

Haberin Devamı

İstanbul'da uzun süredir beklenen kar yağışı bugün başladı. Özellikle Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde lapa lapa yağan kar ara ara dururken, ara ara da şiddetini artırdı. Yağış nedeniyle ormanlık alanlarda ağaçlar, park halindeki araçlar ve binaların çatıları beyaza büründü.

Anadolu yakasında kar yağışı etkili olurken Avrupa yakasında tam tersi olarak güneşli hava hakim oldu. Yaşanan hava olayı farkı İstanbul Boğazı üzerinden drone kamerası ile kaydedildi. Görüntülerde Anadolu yakasın tarafının bulutlu ve kapalı olduğu görünürken, Avrupa yakasının güneş altında kalarak daha aydınlık olduğu görüldü.

İstanbulda kar yağışı başladı Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası deyip paylaştı...

AKOM: YARIN BAŞLAYACAK... HAFTAYA KADAR SÜRECEK

İBB Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul’a bu geceden itibaren karla karışık yağmur yağacağını açıkladı. Yağışların, cuma sabah saatlerinden itibaren ise il genelinde kar şeklinde etkili olmasının beklendiği, kar yağışının önümüzdeki çarşambaya kadar devam edeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İBB AKOM’un verilerine göre, perşembe akşam saatlerinden itibaren Sibirya kökenli yeni bir soğuk hava dalgasının Marmara Bölgesi'ne giriş yapacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle perşembe gecesi görülecek yağışların karla karışık yağmur; cuma sabah saatlerinden itibaren ise kent genelinde kar şeklinde etkili olması bekleniyor. AKOM'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Cumartesi günü aralıklarla devam etmesi beklenen kar yağışının pazar ve pazartesi günleri kuzeyli yönlerden esen rüzgârın kuvvetlenmesiyle beraber, özellikle Marmara ve Karadeniz'in kıyı kesimlerinde deniz etkisiyle birlikte kar yoğunluğunun artabileceği tahmin ediliyor." AKOM verilerine göre, sıcaklıkların 0°C’lerin altına inmesiyle buzlanma ve don hadiselerinin yaşanabileceği hatırlatılmasında bulunulurken, kar yağışının çarşamba gününe kadar aralıklarla devam edebileceği bilgisine yer verildi. İstanbul’da hava sıcaklıklarının 22 Ocak’a kadar mevsim normalleri civarı ile çoğunlukla 3-7°C altında, 23-30 Ocak tarihleri arasında mevsim normalleri civarında seyretmesinin beklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi kış şartlarıyla mücadele çalışmalarında bu yıl bin 351 araç- iş makinesi ve 7 bin 31 personel görev yapacak. Kar küreme ve tuzlama ekipleri, İstanbul’da 4 bin 23 km’lik sorumlu yol ağında, 434 müdahale noktasında olumsuzluklara karşı hazır bekletilecek ve müdahale çalışmalarını yürütecek" denildi.

"BUZLANMALAR ERKENDEN TESPİT EDİLECEK"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: İstanbul genelinde 60 noktada kurulan BEUS’tan (Buzlanma Erken Uyarı Sistemi) gelen mesajlar doğrultusunda ekipler çalışmalarını yürütecek, ekiplerin takibi ve yönlendirilmesi araç takip sistemi üzerinden sağlanacak. Anaarter ve çevre yollarında çekici ve kurtarıcı araçlar hazır bekletilecek, olası trafik kazaları ve yolda kalmalara ekipler tarafından hızlı müdahale edilecek. Muhtarların kontrolüne verilen kürüme aparatlı traktörler ile köy yolların açık tutulması sağlanacak. Kritik noktalara kutu tuzlar bırakıldı. Üstgeçitler, otobüs durakları, meydanlar, gibi kritik noktalarda kar birikintilerine ve buzlanmalara ekipler tarafından müdahale edilecek. Sokakta yaşayan evsiz vatandaşlar zabıta ekipleri tarafından toplanıp sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra evsizler için hazırlanan İBB tesislerinde misafir ediliyor. Sokak hayvanlarının beslenmelerine ve tedavilerine yönelik Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma yapılıyor. Havaların soğumasıyla şehrin ücra noktalarında yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanları için mama desteği veriliyor."

Haberin Devamı

İBB’nin kışa hazırlık kapasitesini de açıkladı. Kapasite şöyle;

Sorumlu Yol Ağı: 4 bin 23 km

Personel Sayısı: 7 bin 31

Araç ve iş Makinesi Sayısı: Bin 351

Tuz Stoku: 301.308 ton

Kutu Tuz (kritik noktalara): 300 adet

Solüsyon Durumu: 64 tank (1.290 ton kapasite, saatte 25 ton üretim)

Traktör Sayısı (köy yolları için): 147

Vinç - Kurtarıcı Sayısı: 13

Metrobüs Güzergâhı : 110 km (33 iş makinesi)

Buzlanma Erken Uyarı Sistemi : 60 istasyon

İSTANBUL’DA YAĞIŞ YARIN 11:00’A KADAR SÜRECEK

Neredeyse İstanbul'un tamamı kar yağışının etkisinde. Gece şehir geneline yağış yayılmış olacak. Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş, Fatih Beyoğlu.. kıyı hattı boyunca kar yağışı var ama karın tutma durumu zayıf. Beyaz örtüyü muhtemelen İstanbul'un iç kısımlarda daha çok göreceğiz. Peki bu beyaz örtü ne kadar yerde kalacak? Ayın 20-21'ine kadar bu kar yağışı devam edecek.  Gelecek yağışlar bizi toparlayacak ama yeterli olmayacak. yarın 10-11 sularında kar yağışı kesilecek. Pazartesi bir dalga daha kar yağışı gelecek. Pazar- pazartesi, daha kuvvetli bir yağış görebiliriz. Kışın bitimine mart ortasına kadar istediğimiz yağışları alsak bile su tasarrufu yapmamız lazım. Buzlanma ve gizli buzlanmaya bu aralar dikkat etmek gerekiyor.

İstanbulda kar yağışı başladı Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası deyip paylaştı...

Haberin Devamı

İSTANBUL VALİLİĞİNDEN "KAR, DON, BUZLANMA VE ANİ SICAKLIK DÜŞÜŞÜ" UYARISI

İstanbul Valiliği, yarından itibaren kentte etkili olması beklenen kar yağışı, don ve buzlanmaya karşı alınan tedbirleri açıkladı ve dışarı çıkacak vatandaşları dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Valilikten yapılan açıklamada, İstanbul'da kış mevsimine yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında, İçişleri Bakanlığının "Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri" genelgesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının "2020-2021 Kış Programı" genelgesinin ilçe kaymakamlıklarına, belediyelere ve ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulduğu ve gerekli önlemlerin alındığı belirtildi.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden alınan son değerlendirmelere yer verilen açıklamada, İstanbul'da yarından itibaren kar yağışının beklendiği belirtilerek, şunlar ifade edildi:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporunda, Cuma günü (15 Ocak) ilk saatlerde İstanbul genelinde karla karışık yağmur olarak başlayacak yağışların kar yağışına dönüşerek öğle saatlerine kadar sürmesi beklenmektedir. Cumartesi günü (16 Ocak) öğle saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve akşam saatlerinden itibaren kar yağışlı geçeceği tahmin edilen havanın, Pazar günü (17 Ocak) yoğun kar yağışlı olacağı ve Pazartesi günü (18 Ocak), akşam saatlerine kadar aralıklı olarak kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir."

ALINAN TEDBİRLER

Kar yağışı, don, buzlanma ve ani sıcaklık düşüşünün vatandaşların günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilememesi için alınan tedbirlerin uygulanmasının kararlaştırıldığı aktarılan açıklamada, bu tedbirlere ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Kar yağışı, don ve buzlanmanın etkili olduğu gün ve saatlerde, zorunlu olmadıkça vatandaşlarımızın özel araçları ile trafiğe çıkmamaları, özel araçları ile yola çıkan vatandaşlarımızın da mutlaka kar lastiği, zincir, takoz ve çekme halatı kullanmaları, bulundurmaları, araçların teknik yönden gerekli kontrollerini yaptırmaları, trafik kuralları, işaret ve işaretçilerine uymaları, acil yardım, kurtarma, yol bakım ve müdahale araçlarının, görev mahalline en seri şekilde ulaşmaları için, sürücülerimizin emniyet şeritlerini kullanmamaları, trafiğin yoğun olduğu zamanlarda alternatif güzergahları kullanmaları, arıza hallerinde araçların sürücüler tarafından terk edilmemesi ve acil çağrı için 155 Polis İmdat, 156 Alo Jandarma, 159 Karayolları telefon numaralarını aramaları; elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanmasında tedbirli ve dikkatli olunması, görevli ekiplerin çalışmalarını kolaylaştırmak için site, apartman ve iş yeri sorumlu yönetici ve sahiplerinin imkanlar ölçüsünde bina giriş ve çıkış yollarının kar ve buzdan temizlenmesini sağlamaları, ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı ve olumsuz hava şartlarının hüküm sürdüğü günlerde, sağlık yetkililerinin önerdiği gibi yaşlı, çocuk, hamile, kalp ve akciğer hastalığı olan vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, soba ile ısınan konutlarda baca temizliği ve sobaların yakılması konusunda tedbirli olunması, can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir."

İhtiyaç halinde bütün vatandaşların, İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (İstanbul AFAD) 0212 455 56 63 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını aramaları gerektiği belirtildi.

METEOROLOJİ'DEN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan uyarılara göre, bugün Doğu Akdeniz'de beklenen sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanağın, gece saatlerine kadar Osmaniye çevreleri ile Adana'nın doğusu, Hatay'ın kıyı kesimleri ve Kahramanmaraş'ın güneybatısında (Andırın), bu gece saatlerinden itibaren Marmara Bölgesi'nin güneyinde beklenen kar yağışının da yarın öğle saatlerine kadar Çanakkale, Balıkesir ve Bursa çevrelerinde kuvvetli olacağı öngörülüyor.

Buzlanma ve don olayına bağlı olarak ulaşımda aksamalar gibi muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

'SON YILLARDA GÖRDÜĞÜM EN GÜZEL TAHMİN HARİTASI' DEYİP PAYLAŞTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Müdürü Ahmet Uçar da Twitter hesabından 'ne zaman kar yağacak' sorusuna yanıt verdi.

Uçar'ın açıklamaları şöyle:

Kar tahminleri konusunda özellikle İstanbul için yapılan tahminlerde gördüğüm kadarıyla sosyal medyada bilgi kirliliği var. Kendi tahminlerimi paylaşmak istiyorum.

İstanbul'da bugün sabah saatleri itibarıyla meydana gelen hafif yağmurlar öğleye kesiliyor bugün yarın sabaha kadar kar da yağmur da yok. İstanbul'da yarın sabah saatlerinde başlayacak yağmurun hemen ardından karla karışık yağmur ve kar şekline döneceği ve öğleye kadar devam edeceği, öğleyin yağmura dönerek kesileceği tahmin ediliyor. sabah saatleri yağış anında yerde örtü yapabilir fakat öğleden sonra erir. İstanbul'da Cuma öğleden Cumartesi öğleye kadar yağış beklenmiyor. Çok bulutlu ve kapalı bir hava olacak. öğleden sonra yağmur şeklinde başlayacak yağış, kentin iç ve yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülebilecek.

İstanbul'da Cumartesi öğleden sonra başlayacak yağmur ve karla karışık yağmurun pazar sabahı il genelinde yoğun kar yağışı şekline döneceği ve gün boyu devam edeceği tahmin ediliyor. Kanaatime göre Marmara kıyılarında 5-10 cm, diğer yerlerde 10-20 cm kar yağabilir. Kar yağışı etkisini azaltarak hafif hafif pazartesi günü de devam eder ve akşam kesilerek yerini aşırı soğuk bir hava ve dona terk eder.

İstanbulda kar yağışı başladı Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası deyip paylaştı...

Son yıllarda gördüğüm en güzel 500 mb tahmin haritası Gelen hava kütlesi polar değil kutupsal diyebileceğimiz bir yükseklik ve sıcaklığı sahip 522 dam yükseklik ve -41 derecelik sıcaklık değeri İstanbul ve Marmara üzerinde.

Kısaca Ankara tahminlerimizi de değerlendirirsek, Bugün öğleden sonra çok bulutlu ve aralıklarla hafif yağmur, yüksek rakımlarda karla karışık yağmur tahmin ediliyor. Ankara'da yarın sabah saatlerinde kar yağışının başlaması ve zaman zaman kuvvetlenerek öğleden sonraya kadar yağması bekleniyor Ankara'da yerde 5 cm kadar örtü yapması mümkün görünüyor. Ankara'da Cumartesi günü yağış beklenmiyor. Hava çok bulutlu ve kapalı olacak. Pazar gününün ilk saatlerinde başlayacak kar yağışının sabah saatlerinden sonra etkisini kaybederek kesileceği tahmin ediliyor. Bu sistemden de Ankara Pazar günü 3-5 cm arasında bir kar yağışı alabilir.

METEOROLOJİ'DEN BURSA'YA 'KAR' UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bursa'da gece saatlerinde başlaması beklenen kuvvetli kar yağışının yarın öğle saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi.

İstanbulda kar yağışı başladı Son yıllarda gördüğüm en güzel tahmin haritası deyip paylaştı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yapılan son değerlendirmelere göre bu gece saatlerinden itibaren Marmara'nın güneyinde beklenen kar yağışının, yarın öğle saatlerine kadar Bursa, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden buzlanma ve don olayına bağlı olarak ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

DOĞU'DA 4 İL İÇİN ÇIĞ UYARISI YAPILDI

Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, bölge genelinde havanın çok bulutlu olması, karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçmesi bekleniyor.

Yağışların Muş, Bitlis ve Hakkari çevreleri ile Van'ın güneyinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Yer yer buzlanma ve don olayının beklendiği bölgede ulaşımda aksamalar olabileceğinden dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Van Gölü'nde havanın çok bulutlu, karla karışık yağmur ve kar yağışlı olması, rüzgarın güney ve güneydoğuda saate 60 kilometre kuvvetinde esmesi öngörülüyor.

İl merkezleri için beklenen en yüksek sıcaklıklar Muş'ta sıfırın altında 4, Bitlis'te 0, Van'da 2 ve Hakkari'de 1 derece olacak.

Hava sıcaklıklarının hissedilir derecede azalacağı bölgede rüzgarın genellikle güneyli yönlerden saatte 50-70 kilometre, yüksek kesimlerde kısa süreli saate 90-120 kilometre kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Muş, Bitlis ve Hakkari çevreleri ile Van'ın güneyi için beklenen karla karışık yağmur ve kar yağışlarının kuvvetli olması nedeniyle ulaşımda aksamalar, tipi, buzlanma, don ve görüş mesafesinde düşme gibi olumsuzluklar ile eğimi dik yamaçlarda çığ tehlikesi riski bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

MUŞ'TA KAR YAĞIŞI

Muş'ta etkili olan kar nedeniyle 15 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, AA muhabirine, ilde sabah saatlerinden itibaren kar yağışının aralıklarla etkili olduğunu söyledi.

Yüksek kesimlerde bulunan 15 köy yolunda ulaşımın sağlanamadığını belirten Yentür, "Ekiplerimiz kar yağışının durmasıyla birlikte harekete geçecek ve kısa sürede köylerimize ulaşımı sağlayacaklar." diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!