Göktaşı şöleni

Güncelleme Tarihi:

Göktaşı şöleni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2014 11:27

HER yıl Temmuz sonu Ağustos başında gözlemlenen dünyanın en bilindik gökyüzü olaylarından Perseid meteor yağmuru dün gece zirve yaptı.

Haberin Devamı

Hafta sonu gerçekleşen dolunayın hemen sonrasına denk geldiği için pek parlak görünmese de kentin ışıklarından uzak yerlerde sırtüstü uzanıp gökyüzünü seyredenler az da olsa atmosfere giren göktaşlarının muhteşem görüntülerini izleme olanağı buldu.

Perseid göktaşı yağmurları 1992 yılında dünyanın yakınlarından geçen ve güneş etrafındaki bir turunu 130 yıldan daha fazla bir sürede tamamlayan Shift-Tuttle adlı kuyruklu yıldızdan arta kalan kalıntılardan oluşuyor. Dünya, güneş etrafında dönerken bu kozmik toz bulutuna rastladığı için gerçekleştiğinden Perseid göktaşı yağmurunu her yıl aynı dönemde gözlenmesi mümkün oluyor.

12-13 Ağustos günlerinde yoğun olarak gözlenen Perseid meteor yağmuru sırasında saniyede 50 kilometre hızla atmosfere giren göktaşları gökyüzünde havai fişek etkisi yaratıyor. Bu kadar yüksek bir hızla atmosfere giren göktaşlarının sürtünmeden dolayı yanması halk arasında yıldız kayması olarak adlandırılıyor.

Haberin Devamı

BİR YILDA 8 GÖKTAŞI YAĞMURU

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.

TUG uzmanları, yılda sekiz kez meteor yağmuru olayı yaşandığına dikkat çekti. En etkileyicilerinin başında Perseid'in yanı sıra, Ocak ayının ilk haftası yaşanan Quadrantid (Dörtlük) ve 13-14 Aralık'ta yaşanacak Geminid (İkizler) göktaşı yağmurlarında 1 saatte 120'ye yakın meteor görülebilecek. Ayrıca bu yıl Nisanda Lyrid (Lir) saatte 20, Mayısın ilk haftası Eta Aquarid (Eta Kova) saatte 60, Temmuzda Delta Aquarid (Delta Kova) saatte 20 gözlemlenen meteor yağmurları oldu. 12-13 Ağustos'taki Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 ve 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) saatte 120 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!