Genelkurmay'dan e-muhtıra yanıtı

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmaydan e-muhtıra yanıtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2016 07:17

27 Nisan 2007 tarihinde yayınlanan ve tarihe e-muhtıra olarak geçen bildiriye ilişkin yapılan soruşturmada, Genelkurmay Başkanlığı, bildiri öncesinde ve sonrasında karargahta herhangi bir toplantı yapılmadığını, icrai herhangi bir karar alınmadığını savcılığa bildirdi. Savcılık, dönemin DYP milletvekili Ümmet Kandoğan’ın tanık olarak ifadesinin alınmasına karar verdi.

Haberin Devamı

GENELKURMAY’A SORDU 

Kamuoyunda 27 Nisan “e-muhtırası” olarak bilinen soruşturmada savcılık, dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın şüpheli sıfatıyla ifadesini almıştı.

Savcılık, daha sonra Genelkurmay Başkanlığına yazdığı yazıda, “Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, ‘Cumhuriyetin temel değerlerine sözde değil, özde bağlı olacak bir kişinin cumhurbaşkanı seçilecek olmasını umut ediyoruz’ dediği 12 Nisan 2007 tarihli basın açıklaması öncesinde ve sonrasında, Genelkurmay’da toplantı yapılıp yapılmadığını, 27 Nisan bildirisi ile ilgili icrai bir karar alınıp alınmadığını” sordu. Yazıda, bildiriye ilişkin bir toplantı yapıldıysa kimlerin katıldığını ve toplantıya ilişkin tutanakların gönderilmesini de istedi.  

Haberin Devamı

TOPLANTI DA KARAR DA YOK  

Savcılık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Genelkurmay Başkanlığı, bu yazıya yanıt verdi. Yanıtta, yayınlanan bildiri öncesinde ve sonrasında Genelkurmay Başanlığı’nda herhangi bir toplantı yapılmadığı ve icrai bir karar alınmadığı belirtildi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da ifadesinde, “Bu basın açıklaması tamamıyla tarafımdan kaleme alınmış olup, TSK bünyesinde mahiyetimdeki hiçbir personelin katkısı, mahiyetimdeki hiçbir kuvvet komutanının, hiçbir personel yayınlandığı ana kadar haberi olmamıştır” demişti.  

TANIK OLARAK DİNLENİLECEK

Savcılık, eski DYP Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın tanık olarak ifadesinin alınmasına da karar verdi. Savcılığın, Kandoğan’ın TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonuna verdiği ifade nedeniyle kendisini tanık olarak dinlemek istediği öğrenildi.

Kandoğan, söz konusu ifadesinde, “Askerler Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu’ya ‘Eğer Meclis’te bulunursanız biz yönetime el koyacağız ve bunun sorumlusu da sizler olacaksınız’ mesajı verdi. Mumcu ve Ağar öyle korkutuldular, öyle tehdit edildiler ki ihtilal olacağına inandılar ve ödüllendirileceklerini söylediler” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!