Erdoğan zirvede konuştu: 2053’te hedef sıfır emisyon

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan zirvede konuştu: 2053’te hedef sıfır emisyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2023 07:00

Dubai’deki iklim zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketine rağmen iklim değişikliğindeki hedeflerimizden kopmadık. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı’nın (COP28) Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Dünyamız koronavirüs salgını ve Ukrayna-Rusya savaşının ardından şimdi de Gazze’deki katliamların acı sonuçlarıyla karşı karşıya bulunuyor. Türkiye tüm bu krizlerde barışın yanında olmuş; adalet ve hakkaniyet temelinde çözüm için çalışmıştır. İklim değişikliğini de bu perspektiften yaklaşıyoruz. Sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğumuz yüzde 1’in altında olmasına rağmen kendi imkânlarımızı kullanarak çok önemli adımlar atıyoruz. 2053 yılı itibarıyla net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmeyi ön görüyoruz. 2030 senesine kadar emisyon azatlımı hedefimizi iki katına çıkarttık, bu kapsamda yıl sonu itibariyle ise 66.6 milyon ton karbondioksit emisyon azatlımı bekliyoruz. Toplam kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını yüzde 55’e yükselttik.

Haberin Devamı

AVRUPA’DA BEŞİNCİYİZ

Bu oranla Avrupa’da 5’inci dünyada ise 12’nci sırada yer alıyoruz. Jeotermal kurulu gücünde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncüyüz. Hidroelektrik santralı kurulu gücünde ise Avrupa’da ikinci dünyada dokuzuncu sıradayız. Hidrojen teknolojileri stratejimizi uygulamaya aldık. Ayrıca, net sıfır emisyon bağlamında çelik, alüminyum, çimento ve gübre sektörleri karbonsuzlaşma yol haritamızı tamamladık. 2053’te yenilenebilir enerjinin payını yüzde 69’a çıkartmayı planlıyoruz. Eşimin himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi ile atıkların geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60’a taşıyacağız. Tüm bu çalışmaların maliyetinin yüksekliği hepimizin malumudur. İklim finansmanı kaynaklarına ve teknoloji transferi imkânını daha adil şekilde erişebilmemiz bu bakımdan büyük önem arz ediyor. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketine rağmen ne ekonomide ne de iklim değişikliğindeki hedeflerimizden hiçbir zaman kopmadık.  14 milyon insanımızı ve 11 ilimizi olumsuz etkilen depremlerin yol açtığı yaraları hamdolsun hızla sarıyoruz. Şehirlerimizin yeniden inşasında da çevreyi korumak, iklim ve çevre dostu yapılar inşa etmek önceliklerimizin başında yer almaktadır.”

Haberin Devamı

GAZZE’DE SAVAŞ SUÇU İŞLENİYOR

- “İklim kriziyle ilgili görüşlerimizi paylaşırken hemen yanı başımızda Filistin topraklarında yaşanan insani krize değinmeden geçemeyiz. İsrail saldırıları sonucu çoğunluğu çocuk ve kadın 16 bini aşkın Filistinli masum sivilin hayatını kaybetmesi hiçbir şekilde meşru gösterilemez. Gazze’de yaşanılanlar insanlık suçudur, savaş suçudur. Bu suçu işleyenlerden uluslararası hukuk önünde hesap sorulmalıdır. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin devletinin kurulmasının ehemmiyetini hep birlikte hep beraber gördük. Türkiye olarak bunun tesis ve temini noktasında her türlü sorumluluğunu almaya hazırız. ‘Dünya 5’ten büyüktür’ ve ‘daha adil bir dünya mümkündür’ şiarımızı burada tekrar vurgulamak istiyorum.”

Haberin Devamı

60’INCI OTURUM İSTANBUL’DA

-“Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 60’ıncı oturumunu ocak ayında İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Ayrıca 2026 yılında düzenlenecek BM İklim Değişikliği 31’inci Taraflar Konferansı’na ev sahipliği içinde adaylığımızı açıkladık. Siz değerli dostlarımın bu kapsamda gerekli desteği vereceğinden şüphe duymuyorum.”

Erdoğan zirvede konuştu: 2053’te hedef sıfır emisyon

ZİRVEDE İKİLİ TEMASLAR

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) için bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde çok sayıda liderle ikili temaslarda bulundu. Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile bir araya geldi.

BAKMADAN GEÇME!